Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο η δημιουργία «Μητρώου Πλατάνων», το οποίο προβλέπει την καταγραφή του αριθμού των πλατάνων του παραλιακού μετώπου Γριμπόβου και Ψανής και θα περιλαμβάνει τόσο τα φυτά που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη κάτω από το δρόμο, όσο και τα φυτά που βρίσκονται πάνω από αυτόν. Πρόκειται ουσιαστικά για μία βάση δεδομένων που θα λειτουργήσει ως απαρχή μιας συνεχούς καταγραφής της υγειονομικής κατάστασης των πλατάνων, των εφαρμογών φυτοπροστασίας και των καλλιεργητικών παρεμβάσεων που εφαρμόζονται, «με σκοπό«, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης του Λιμενικού Ταμείου και από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Αντώνη Φράγκο, «τη διατήρηση του κεφαλαίου αυτού για τη Ναύπακτο και τους πολίτες της στην καλύτερη δυνατή κατάσταση«. Το κόστος ανέρχεται στα 1.500 ευρώ συν το ΦΠΑ και θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την πρόβλεψη, σε διάστημα 6 μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, με το «Μητρώο Πλατάνων» θα καταγραφούν το μέγεθος και οι σχετικές διαστάσεις του φυλλώματος από αντιπροσωπευτικό δείγμα πλατάνων, αλλά και η θέση αυτών (με βάση την καταγραφή GPS). Θα υπάρξει φωτογραφική απεικόνιση για τα σημεία στα οποία βρίσκονται οι πλάτανοι στην παραλιακή γραμμή, μέσω δορυφορικών εικόνων με τη συνδυασμένη χρήση προγράμματος εντοπισμού θέσης μέσω GPS και google earth. Επίσης, φωτογραφική απεικόνιση θα υπάρξει και για τις πιθανές βλάβες ή αδυναμίες στη δομή του σκελετού των δέντρων, με ταυτόχρονη συνοπτική περιγραφή της υγειονομικής κατάστασής τους, όπως χλωρώσεις, αδυναμίες βλάστησης και πιθανές φυτοπαθολογικές καταστάσεις.

Σημειώνεται πως συνολικά στη Ναύπακτο υπάρχουν περί τους 79 πλατάνους, συμπεριλαμβανομένου του πλατάνου του λιμανιού, που αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, σήμα κατατεθέν ουσιαστικά της πόλης. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι στο Μητρώο θα υπάρχουν και προτάσεις για την ανάληψη των δράσεων όσον αφορά στις καλλιεργητικές παρεμβάσεις που θα χρειαστούν οι πλάτανοι τα επόμενα χρόνια ώστε να είναι ασφαλή για τους κατοίκους.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.