Ο Ηράκλειτος έλεγε πως όλα μεταβάλλονται, τίποτα δεν μένει σταθερό , ακίνητο. Πόσο επίκαιρη αυτή η φράση και πόσο μάλλον στους καιρούς που ζούμε.

Το φορολογικό τοπίο θολό, καθώς περιμένουμε πάλι αλλαγές. Από 01/01/2015 έχει τεθεί σε ισχύ ο Ν. 4308/2014, με τον οποίο εισάγονται στις επιχειρηματικές συναλλαγές τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα ( ΕΛΠ ). Νέοι λογιστικοί κανόνες , σύμφωνα με την οδηγία 2013/34/ΕΕ. Η λογιστική τίθεται σε επιστημονική καθαρά βάση και δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο φορολογικής και λογιστικής παρακολούθησης των επιχειρηματικών συναλλαγών.  Το πλαίσιο αυτό ολοκληρώνεται περισσότερο και συμπληρώνεται από δύο σημαντικά νομοθετήματα : τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ Ν. 4172/2013) και τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ( ΚΦΔ Ν. 4174/2013 ).

Όλα αυτά για να εφαρμοστούν σωστά απαιτούν ενημέρωση. Οι φοροτεχνικοί πρέπει να καθήσουμε για άλλη μια φορά στα θρανία , να μελετήσουμε για μια ακόμα φορά και να ενημερώσουμε τους πελάτες μας.  Άλλωστε η γνώση είναι δύναμη. Το » Έλα μωρέ τώρα…» , το αφήνουμε πίσω. Ο Λογιστής είναι πλήρως συνυπεύθυνος με τον επιχειρηματία για μη τήρηση των λογιστικών αρχών και κανόνων. Ό,τι ξέραμε το ξεχνάμε.

Καλούμαστε όλοι , λοιπόν, επαγγελματίες και φοροτεχνικοί  να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ο Δαρβίνος είχε πει : » Ούτε ο πιο δυνατός επιβιώνει , ούτε ο πιο έξυπνος. Επιβιώνει αυτός που προσαρμόζεται στην αλλαγή.»

Θα πει κάποιος : » Πόσα να αντέξει κανείς;» Όλα γύρω μας φαίνονται περίεργα , ασταθή. Πολύς εκνευρισμός , πολλά προβλήματα. Η αντιμετώπιση δεν είναι να ασχολούμαστε με τα προβλήματα των άλλων. Ίσως αυτό μας βοηθάει να ξεχνάμε τα δικά μας προβλήματα, αλλά δεν είναι αυτή η λύση. Η λύση είναι η προσαρμογή. Αυτό προϋποθέτει θέληση, ευελιξία, ανάγκη για πρόοδο, για εξέλιξη.

Η καθημερινότητά μας αλλάζει συνεχώς, η ζωή μας αλλάζει. Άλλωστε όπως είχε πει και κάποιος :» Η ζωή μπορεί , να μοιάζει πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη. Όλα εξαρτώνται από το πώς τη ζούμε.»

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.