gpanagiotosmτης Γιούλης Παναγιωτοπούλου, Χειρουργού Οδοντιάτρου

           Η έννοια του laser έχει έρθει τα τελευταία χρόνια να προσφέρει μια πιο ‘ανακουφιστική’ προσέγγιση σε ασθενείς που τρομοκρατούνται στην ιδέα και μόνο κάποιας οδοντιατρικής επέμβασης στο στόμα τους , με αποτέλεσμα να την αναβάλλουν και να διογκώνεται το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν.

           Τα τελευταία χρόνια γίνεται εντατική έρευνα στον οδοντιατρικό κλάδο για τις εφαρμογές του laser στις οδοντιατρικές επεμβάσεις και κατά πόσον  αυτό μπορεί να αντικαταστήσει τον ‘ενοχλητικό’ τροχό, το θόρυβο που προκαλείται στην περιοχή του κεφαλιού από τα συμβατικά οδοντιατρικά μηχανήματα, αλλά και τις δονήσεις από αυτά στην περιοχή του κρανίου.

las2          Η διαδικασία εφαρμογής του laser είναι σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα απλή: το μόνο που απαιτείται είναι ο ιατρός και ο ασθενής να καλύψουν τα μάτια τους με ειδικά γυαλιά και να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις του μηχανήματος. Η συσκευή είναι ουσιαστικά αθόρυβη και οι περισσότεροι ασθενείς όταν ερωτούνται πώς ένιωσαν αναφέρουν μία αίσθηση αφής και ζέστης η οποία σε καμία περίπτωση δεν τους ενόχλησε.

            Ίσως η μεγαλύτερη χρησιμότητα του βρίσκει εφαρμογή στις επεμβάσεις στους μαλακούς ιστούς όχι όμως τόσο στους σκληρούς, όπως είναι τα δόντια, με αποτέλεσμα να έχει περιορισμένη χρήση στη διεξαγωγή σφραγισμάτων.

Κυρίως μπορεί να εφαρμοστεί για :

  • ανώδυνες θεραπείες γενικευμένης ουλίτιδας, διότι γίνεται αδρανοποίηση ή και εξάλειψη των μικροβίων ανάμεσα σε δόντια και ούλα, ο πόνος είναι μειωμένος, το οίδημα λιγότερο και η αιμορραγία είναι ελάχιστη, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση και ανάπλαση των ιστών.
  • άφθες καθώς και σε έρπητα, καταστάσεις που είναι ιδιαίτερα επώδυνες και διαρκούν 7-10 μέρες : αρκούν μερικά δευτερόλεπτα εφαρμογής των παλμικών ακτίνων του laser, εντελώς ανώδυνα, και τα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα, ενώ η πλήρης επούλωση  γίνεται σε 1-2 μέρες.
  •  μικροεπεμβάσεις , όπως η εκτομή κοντού χαλινού, η λήψη ιστοτεμαχίων προς ιστολογική εξέταση και η αφαίρεση εντοπισμένων διογκώσεων στα ουλα, όπως είναι η επουλίδα κύησης και η περιστεφανίτιδα ( πάθηση των ούλων γύρω από φρονιμίτες).
  • ενδοδοντική θεραπεία ( απονεύρωση ), ως μέσο αποστείρωσης των ριζικών σωλήνων, βασικός παράγοντας επιτυχίας της και μακροβιότερη παραμονή του δοντιού στο στόμα.
  • λεύκανση των δοντιών με ταχύτερα αποτελέσματα, γιατί επιταχύνει τη δράση του ενεργού οξυγόνου που περιέχεται στο υλικό του λευκαντικού παράγοντα που τοποθετείται στην επιφάνεια του σμάλτου των δοντιών.

las1Είναι κατάλληλο για παιδιά;

Η μη χρήση τοπικού αναισθητικού, ο ευχάριστος ήχος σε σχέση με τον οδοντιατρικό τροχό, η ευκολία και η ασφάλεια του οδοντιατρικού Laser, το καθιστά ως την πιο ευχάριστη οδοντιατρική εμπειρία των παιδιών!

ΚΟΣΤΟΣ:

Τα Laser είναι μηχανήματα υψηλής τεχνογνωσίας και αυτό δυστυχώς μεταφράζεται σε πολύ υψηλό κόστος αγοράς, και κατά συνέπεια φθοράς και συντήρησης. Σαν αποτέλεσμα αυτών, οι θεραπείες με Laser έχουν λίγο πιο υψηλή τιμή από τις συμβατικές. Στις δύσκολες όμως εποχές που διανύουμε, είναι στο χέρι και στην ευσυνειδησία του κάθε οδοντιάτρου να μη διαχωρίζει τους ασθενείς σε αυτούς που θα πονέσουν ,επειδή δεν θα μπορούν να πληρώσουν, και σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών υγείας, με την παροχή προσιτών μεθόδων θεραπείας υψηλής ποιότητας.

Share on Facebook35Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.