της Ελένης Πεννιά, διαιτολόγου-διατροφολόγου BSc

 

Τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων και δεν είναι άλλα από τα ‘’μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες’’, που όλοι μας περιμένουμε αυτές τις ημέρες να τα γευτούμε, ναι μεν είναι πολύ νόστιμα, μας προσφέρουν όμως και αρκετές θερμίδες, επειδή το μικρό τους μέγεθος μας ξεγελάει να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα.

Βέβαια ακόμη και όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής και προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους, μπορούν να τα εντάξουν στο διαιτολόγιο τους. Ωστόσο καλό θα ήταν να γνωρίζουμε την θρεπτική σύσταση των δύο αυτών γλυκισμάτων, ώστε να ξέρουμε σε τι ποσότητα και συχνότητα μπορούμε να τα καταναλώσουμε, χωρίς αυτό να μας στοιχίσει παραπανίσια κιλά.

Ένας μέτριος κουραμπιές περίπου 40-50 γραμμαρίων μας αποδίδει περίπου 180-220 θερμίδες και 11-13,5 γραμμάρια λίπους, αναλόγως βέβαια τον τρόπο παρασκευής του. Είναι ιδιαιτέρα πλούσιος σε κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με τα μελομακάρονα λόγω της προσθήκης βουτύρου. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ‘’απλούς’’ υδατάνθρακες εξαιτίας του άσπρου αλευριού και της ζάχαρης. Από την άλλη πλευρά, τα αμύγδαλα που περιέχει είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και ασβέστιο.

Ένα μέτριο μελομακάρονο περίπου 40-50 γραμμαρίων μας αποδίδει περίπου 150-180 θερμίδες και 8-10 γραμμάρια λίπουςαναλόγως βέβαια τον τρόπο παρασκευής του. Αν προστεθεί σοκολάτα αυτό ανεβάζει τόσο τις θερμίδες όσο και τα γραμμάρια λίπους. Όσον αφορά τα υλικά του, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ευεργετικός και πλούσιος σε βιταμίνη C, τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη Ε) και το μέλι που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Από την άλλη, η ζάχαρη και το αλεύρι που χρησιμοποιούνται, ανεβάζουν τις θερμίδες και τους απλούς υδατάνθρακες αυτού του νόστιμου γλυκίσματος.

christmasΑν θέλαμε να κάνουμε μία σύγκριση των δύο αυτών γλυκών, θα λέγαμε ότι το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ, όχι όσον αφορά στην ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως τη θρεπτική. Η διαφορά τους είναι ότι ο κουραμπιές παρασκευάζεται κυρίως με βούτυρο και ζάχαρη, σε αντίθεση με το μελομακάρονο, όπου κυριαρχεί το ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι, που είναι σίγουρα πιο υγιεινές επιλογές. Το μέλι και τα καρύδια μας προσδίδουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β, ενώ φυσικά το ελαιόλαδο είναι πηγή μονο ακόρεστων λιπαρών και αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε). Σε αντίθεση, το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και η υπερκατανάλωση μπορεί να αυξήσει τη χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, παράγοντες που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Όσον αφορά στην κατανάλωση θερμίδων τώρα και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Αν και η ενέργεια τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται ανάλογα με τη συνταγή. Επομένως, στο δίλημμα, μελομακάρονο ή κουραμπιέ, προτιμήστε ένα από τα δύο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα πρέπει να γίνονται με ‘’μέτρο’’.

Καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψιν μας και τις προτιμήσεις κάθε ατόμου. Κάποιος μπορεί να προτιμά ένα κουραμπιέ από τι ένα μελομακάρονο. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε χρειάζεται να αλλάξει τη συνήθεια του, εφόσον βέβαια καταναλώνονται με μέτρο.

Γενικά προσπαθήστε να τα φάτε με στρατηγική. Για παράδειγμα φάτε μαζί με το πρωινό σας ένα μελομακάρονο ή ένα κουραμπιέ. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός σας θα αξιοποιήσει κατά την διάρκεια της ημέρας τις θερμίδες των γλυκών. Οι υδατάνθρακες (ζάχαρη) που περιέχονται σε αυτά θα καταναλωθεί για τις τρέχουσες αυξημένες καθημερινές δραστηριότητες των ημερών και δεν θα αποθηκευτεί με την μορφή λίπους. Μία άλλη καλή λύση, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που θέλουν να φάνε κάποιο γλυκό νωρίς το απόγευμα, είναι να φάνε το μελομακάρονο ή τον κουραμπιέ μετά από το απογευματινό τους φρούτο ή χυμό.

Συμπερασματικά, κρατήστε το εξής: το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας και όχι της θερμιδικής (εφόσον θερμιδικά διαφέρουν ελάχιστα). Συνεπώς, και τα δύο αυτά γλυκίσματα μπορούν να ενταχθούν με μικρή κατανάλωση στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για παραπανίσια κιλά.

Και μην ξεχνάτε «γευόμαστε τα πάντα με μέτρο».

Καλές & χαρούμενες γιορτές.

Share on Facebook88Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.