του Πέτρου Σταθάτου

Διαμαντίδης ή Σπανούλης; Κλασικό ερώτημα τα τελευταία πολλά χρόνια!

Για την ακρίβεια ερώτημα με εύκολη απάντηση. Διαμαντίδης ΚΑΙ Σπανούλης !

Είναι τελευταία χρόνια του Μήτσου και μάλλον η προ – προτελευταία του kill Bill . Έχω και στο παρελθόν δηλώσει μεγάλος θαυμαστής και των δύο. Να ξεκαθαρίσω πως θεωρώ το συγκεκριμένο δίδυμο το μόνο που μπορεί να σταθεί απέναντι στο μεγαλύτερο δίδυμο που είδαμε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ , αυτό του Γκάλη με το Γιαννάκη. Οι καταστάσεις (για την ακρίβεια ο Βασίλης, ευτυχώς για μας τους Ολυμπιακούς ) τα έφεραν έτσι ώστε να τους δούμε λίγα μόνο χρόνια μαζί. Μάλιστα μια χρονιά τους μας πλήγωσε πάρα πολύ. Ήταν το 2009 όταν σε έναν από τους καλύτερους ημιτελικούς της ευρωλίγκα ο Μήτσος έμεινε άποντος ,αλλά αυτό δε στοίχισε στον ΠΑΟ , ο οποίος με μπροστάρη το Βασίλη και ηγέτη το Σάρας στα τελευταία δευτερόλεπτα πήρε το ματς με 82-84 (Άσχετο , αλλά τότε όπως και το 2011 στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ ο Ζοτς δεν έδωσε εντολή για φάουλ , ώστε να σιγουρέψει τη μη ήττα. Αυτό για όσους την έπεσαν στο Σφαιρόπουλο για την επιλογή του με τη Μπάμπεργκ. Και αν το 2009 η άμυνα του Παο στα τελευταία δεύτερα ήταν σχολικού επιπέδου , το 2011 ήταν σεμιναριακή . Του Ολυμπιακού ήταν επίσης ερασιτεχνική. Κλείνει η παρένθεση).

Για τους φίλους του Παο ο Διαμαντίδης είναι η σημαία που υψώθηκε όταν -με τιμές- υπεστάλη μια άλλη: ο μεγάλος Φράνκι. Θεωρώ δεδομένο πως η φανέλα με το 13 (αριθμός που συμπίπτει με τη θύρα των οργανωμένων ) θα αποσυρθεί λίαν συντόμως. Αναγνώριση της προσφοράς του μεγάλου αυτού μπασκετμπολίστα στον αθηναϊκό σύλλογο. Ο Μήτσος θα φύγει με ψηλά το κεφάλι. Έχοντας κερδίσει τα πάντα (σχεδόν δηλαδή , ας όψεται η Ισπανία στον τελικό του 2006). Η αστεία κατάσταση που επικρατεί από τότε που ο Διαμαντίδης αποφάσισε να ανακοινώσει το τέλος της καριέρας του , να τον «παρακαλάνε» να συνεχίσει να παίζει , δεν πρόκειται να του αλλάξει τη γνώμη. Όπως δεν άλλαξε γνώμη και στο θέμα της εθνικής ομάδας . Είπε θα σταματήσω γιατί το σώμα μου το επιβάλλει. Δεν άλλαξε γνώμη πότε. Οι αφιονισμένοι οπαδοί του , έριξαν τότε την ευθύνη στο Σπανούλη. Οι ορκισμένοι αντίπαλοι, τον κατηγόρησαν πως προτιμάει να παίρνει τα εκατομμύρια του Γιαννακόπουλου και δε νοιάζεται για τη φανέλα με το εθνόσημο. Ο ίδιος πότε δεν είπε πως έχει κάποιο πρόβλημα με οποιονδήποτε συμπαίχτη του. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως όταν ρωτήθηκε γιατί δε δοκιμάζει στο NBA απάντησε πως ξέρει ότι αυτό το είδος μπάσκετ δεν ταιριάζει με το σωματότυπό του. Αυτό μου αρκεί για να δεχτώ την αιτιολόγησή του και στο θέμα της εθνικής ομάδας. Δείγμα της απίστευτης αυτογνωσίας αυτού του αθλητή. Άλλοι τον θαυμάζουν για την άμυνά του , το τρίποντο , το διάβασμα του παιχνιδιού , τον αγωνιστικό του αλτρουισμό κλπ. Προφανώς και έχουν δίκιο.

Προσωπικά αυτό που θαύμαζα πάντα στο Διαμαντίδη είναι η κυνική του παραδοχή της πραγματικότητας και η αυτογνωσία του. Αυτά και τον τρόπο που πλάσαρε τον εαυτό του ως ταπεινό. Όταν ο Διαμαντίδης απάντησε » τι είναι αυτά που λέτε » στην ερώτηση αν συγκρίνει τον εαυτό του με το Γκάλη ΔΕΝ ήταν από μετριοφροσύνη. Ήταν πλήρης επίγνωση πως καλαθομηχανή σαν το Νικ δε βγαίνει κάθε μέρα. Όταν πρόσφατα σε συνέντευξη που έδωσε , ως απάντηση στους ύμνους του Βασίλη Σπανούλη προς το πρόσωπό του απάντησε «του εύχομαι να είναι πάντα καλά κι όταν παίζει μαζί μας να χάνει» δεν ήταν ταπεινότητα ή αβροφροσύνη. Σάμπως τι να έλεγε «ψόφο εύχομαι και να μας κερδάς στο ΟΑΚΑ»? Ήταν με λίγα λόγια παραλλαγή του : «Τώρα είσαι εν ενεργεία γαύρος. Δεν μπορώ να πω κάτι καλό για σένα «. Η πιο «συγκαλυμένη» οπαδική δηλωση που έχω ακούσει , η οποία στα Μ.Μ.Ε πέρασε ως «ανταπόδοση των φιλοφρονήσεων» ! Κάτι άλλο που έχει καταφέρει είναι να μην ασχολείται κάνεις με τα χρήματα που εισπράττει .

Το παρατσούκλι Φραγκοφονούλης το προσάπτουν ορισμένοι «ειδήμονες» στο Σπανούλη , παρόλο που όταν σταμάτησε ο Μήτσος από την εθνική ομάδα για να αφοσιωθεί στον Παναθηναϊκό , έπαιρνε περισσότερα από το Σπανούλη! Ο Διαμαντίδης είχε την τύχη να παίξει όλα τα «καλά του χρόνια» ως αθλητής δίπλα σε εξίσου τεράστια ονόματα , που αν αρχίσω να τα γράφω όλα θα μας πάρει η ώρα!! Επίσης είχε για πολλά χρόνια τον κορυφαίο προπονητή να τον κατευθύνει . Να θυμίσουμε εδώ πως από τότε που το δίδυμο Ζοτς -Διαμαντίδη «έσπασε» , ο Παο δεν έχει ξαναπάει σε final four.

Ο Σπανούλης από την άλλη είναι για μένα άξιος σεβασμού γιατί έχει κάνει ακριβώς τα αντίθετα από το Διαμαντίδη. Την περίοδο δηλαδή που ο Διαμαντίδης προτιμά να είναι «πρώτος στο -μεγάλο έστω-χωριό» (βλέπε πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης ) ο Σπανούλης του σκάρτου 1.90 μ ύψους δοκιμάζει με περισσό μπασκετικό θράσος την τύχη του στο nba! Επιστρέφει , στην Ευρώπη , παίρνει ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό μια από τις πληρέστερες ομάδες ever , το 2009 και το καλοκαίρι του 2010 κάνει κάτι που χρειάζεται μεγάλα . . . φρύδια ! Παίρνει μεταγραφή στον Ολυμπιακό!!! Η πρώτη του χρόνια (που έχει και πιο μικρό ρόλο) είναι αποτυχημένη. Με συμπαίκτες τον Παπαλουκά τον Τεόντισιτς , το Γκορντον , το Νεστεροβιτς κλπ μένει εκτός final four από τη Σιένα αν και έχει το πλεονέκτημα έδρας και στον πρώτο αγώνα έχει κάνει περίπατο με over double score! (Άνοιγμα παρένθεσης: προσωπικά αυτή η αποτυχία είναι πολλήηηη μεγαλύτερη από τον πιθανό φετινό αποκλεισμό από τα play off. Κλείσιμο) Ο Παο παίρνει την ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα και στο τέλος οι Αγγελόπουλοι δηλώνουν πως τα παρατάνε !

Τελικά θα μείνουν και όλα όσα ακολούθησαν δεν τα έβαζε ανθρώπινος νους! Επιστροφή Πρίντεζη , πολλά νέα σε ηλικία παιδιά γύρω του και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει! Η χρονιά ξεκινάει μέτρια , η ομάδα δεν τσουλάει ,αλλά το Γενάρη έρχονται ο Law και ο Dorsey .Είδα την πρώτη τους εμφάνιση ,αν θυμάμαι καλά , στις 2 Γενάρη του 2012. Στις 4 έπαιξα στοίχημα πως θα πάρουμε την ευρωλίγκα !! Αντίπαλος στα play off πάλι η Σιένα , αυτή τη φορά με μειονέκτημα έδρας. Σπάσιμο της έδρας από το πρώτο ματς και . . . Κωνσταντινούπολη ερχόμαστε. Στον ημιτελικό με τη Μπάρτσα το σκορ είναι 61-63 . Ο Bill έχει τη μπάλα , πλαϊνό βηματάκι , τρίποντο υπό πίεση και 61-66! Game over ! Στον τελικό δεν είναι καλός. Δε βρίσκει χώρο , χάνει βολές , αλλά όταν η μπάλα καίει , την παίρνει στα χέρια του. Κάνει το μπάσιμο , πέφτουν 3 επάνω του (δεν υπάρχει άλλος παίκτης στην Ευρώπη να γίνεται αυτό) , πασάρει στον Αγιο Γεώργιο και . . . έκρηξη! Μετά το ευρωπαϊκό, το πρωτάθλημα έρχεται ως αποτέλεσμα κεκτημένης ταχύτητας. Η ιστορία του Ολυμπιακού έχει αλλάξει!

Ακολουθεί στα καπάκια 2ο ευρωπαϊκό. Στον τελικό πάλι ξεκινάει άσχημα , αλλά στο δεύτερο ημίχρονο βάζει 5 τρίποντα και αλλάζει τον αγώνα !

Η επόμενη χρονιά τον βρίσκει τραυματία και ο Ολυμπιακός με μειονέκτημα έδρας κάνει τη σειρά 2-2 από 2-0 ,αλλά στη Μαδρίτη η ομάδα «σκάει» στην τέταρτη περίοδο και μένει εκτός final four. Χάνεται και το πρωτάθλημα.

Πέρυσι πάλι με μειονέκτημα αφήνει εκτός τη Μπάρτσα αλλά μετά άπό έναν απίστευτο ημιτελικό όπου πάλι δεν είναι καλός (όχι πως οι συμπαίκτες του πετάγαν) , αλλά για μια ακόμη φορά θα κάνει το πλαϊνό βηματάκι και το off balance τρίποντο με θύμα για μια ακόμη φορά την ΤΣΣΚΑ. Η ομάδα μένει από δυνάμεις στον τελικό ενώ έχει γυρίσει το ματς 41-42. Παρόλα αυτά κερδίζει για πρώτη φορά το πρωτάθλημα με 3-0 !

Είναι ο αναμόρφωτής του Ολυμπιακού και η σταθερά μιας ομάδας που έχει κάνει κάτι μοναδικό : έχει παίξει σε 4 τελικούς ευρωλίγκας σε έξι σεζόν , με τέσσερις διαφορετικούς προπονητές. (2010 , 2012 , 2013, 2015 – Γιαννάκης , Ιβκοβιτς , Μπαρτζώκας, Σφαιρόπουλος). Θεωρώ βέβαιο πως θα μείνει μέχρι το τέλος της καριέρας του στον Ολυμπιακό και πως θα αποσυρθεί και η δική του φανέλα με το νο7 (επίσης συμπίπτει με τη θύρα των οργανωμένων).

Όσοι δε Ολυμπιακοί κατά καιρούς του «την έχουν πέσει » θα καταλάβουν πόσο λάθος κάνουν μόλις αποφασίσει να αποχωρήσει από την ομάδα. Καλοί σουτερ θα βρεθούν , καλοί αμυντικοί επίσης , ηγετικές φιγούρες ίσως. Αυτό που είναι δύσκολο να βρεις είναι παίκτη της αξίας του Σπανούλη , ο οποίος να θέλει να ηγηθεί μιας ομάδας και να συνδέσει το όνομα του μ’ αυτή. Να της προσφέρει και να εισπράξει αναγνώριση. Ο Ολυμπιακός έχει μεγαλύτερη ευχέρεια χρόνου να προετοιμάσει τον επόμενο ηγέτη του , δεδομένου πως ο Σπανούλης δε σταματάει φέτος και πως ο έτερος αρχηγός (και όχι υπαρχηγός ) έχει ακόμη περισσότερο χρόνο να προσφέρει πριν αποσυρθεί ! ( μαζί και η φανέλα του! )

Για τον Παναθηναϊκό νομίζω πως ενώ έχει τρομερά ταλέντα να έρχονται από πίσω , έχει αργήσει να τους δώσει χρόνο. Ο Παππάς που είναι άρρωστος βάζελος και «βρωμόχερο» είναι μεγαλύτερος από το Μάντζαρη που έχει ήδη τρείς τελικούς και δύο κούπες , ακόμη δεν έχει βγει ρόλο στην ομάδα. Οι «μικροί» (Χαραλαμπόπουλος και Σια) θα ήταν άδικο να φορτωθούν τέτοιες ευθύνες. Αν ο Νικ Καλάθης βελτιώσει το σουτ , ο Παναθηναϊκός θα έχει έναν αξιόπιστο αρχηγό . Αλλιώς , πιστεύω πως από του χρόνου θα φανεί η έλλειψη του τεράστιου (ακόμη και στα 36 του ) αυτού μπασκετμπολίστα!

Ας τους χαρούμε λοιπόν για όσο καιρό θα δίνουν τις μπασκετικές τους παραστάσεις , να τους ευχηθούμε να είναι πάντα υγιείς κι όπως λέει κι ο Μήτσος «να χάνει όταν παίζει μαζί μας» !!!!

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.