Στην πόλη της Ναυπάκτου δεν μας παρουσιάζεται πολύ συχνά η ευκαιρία να συναντάμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν να πουν κάτι το ουσιαστικό. Όχι απαραίτητα ως αποτύπωση της αλήθειας, αν υπάρχει αυτή, αλλά κυρίως ως αφορμή συζήτησης και προβληματισμού. Μία τέτοια μας παρουσιάζεται αύριο Σάββατο 22 Νοεμβρίου στις 20:30 στο καφέ-βιβλιοπωλείο Adagio II στο λιμάνι της πόλης. Εκεί θα βρίσκεται ο Περικλής Κοροβέσης, ο ποιητής, ο λογοτέχνης, ο αρθρογράφος, ο άνθρωπος που έδωσε και συνεχίζει να δίνει το παρών σε πολλά από τα κινήματα που γέννησε η χώρα, και όχι μόνο αυτή, τις τελευταίες τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

«Από τους ανθρωποφύλακες στις παράπλευρες καθημερινές απώλειες», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, ο οποίος στην ουσία θέλει να σηματοδοτήσει την πορεία του Περικλή Κοροβέση  στο πέρασμα του χρόνου, έτσι όπως τον γνώρισαν οι αναγνώστες, αλλά και όπως ο ίδιος επέλεξε να «συζητά» μαζί τους. Παίρνοντας το πρώτο σημείο αυτής της διαδρομής, τους «Ανθρωποφύλακες», μιλάμε επί της ουσίας για ένα έργο «σταθμό», μιας και πρόκειται για την κατάθεση του συγγραφέα που συγκλόνισε το Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Διεθνή Αμνηστία, κάνοντας γνωστά για πρώτη φορά στη διεθνή κοινότητα τα φρικτά βασανιστήρια που υφίσταντο οι πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας των συνταγματαρχών. Φτάνοντας στο τέρμα του νήματος συναντάμε τις «Παράπλευρες καθημερινές απώλειες», μικρά κειμενάκια του Περικλή Κοροβέση,  «που έχουν συγκεντρωθεί σε μια προσπάθεια να συγκροτηθεί ένας τέτοιος μικρόκοσμος όταν με τύλιγε και με απειλούσε το σκοτάδι», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παρών στην εκδήλωση θα είναι και ο ψυχολόγος- ψυχαναλυτής, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Παπαχριστόπουλος, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο Adagio II θα βρίσκονται και άνθρωποι από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων», μία συλλογική εκδοτική ομάδα η οποία πρόσφατα επανεξέδωσε τους «Ανθρωποφύλακες».

 

Το μέλλον είναι η αυτοοργάνωση

Τι είναι οι «Εκδόσεις των Συναδέλφων»; «Είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα στο χώρο του βιβλίου. Ξεκίνησε το 2009 ως μια εκδοτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής και σταδιακά αυτονομούμενο και διευρυνόμενο μετεξελίχθηκε σε μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα για την προώθηση ενός διαφορετικού πολιτισμού και μιας άλλης σχέσης με το βιβλίο, έξω από τη στυγνή λογική της «αγοράς» και του κέρδους, έξω από τα δεσμά της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης». Αυτό αναφέρουν στην εισαγωγή της «ταυτότητάς» τους στο διαδίκτυο (ekdoseisynadelfwn.wordpress.com/), προκαλώντας το ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα του εγχειρήματος. Η εφημερίδα «Ναυπακτία Press» συνομίλησε με τον Κώστα Λεγάκη, ένα μέλος της ομάδας, θέτοντάς του σειρά ερωτημάτων  στα οποία ο ίδιος, όπως μας διευκρίνισε, δίνει τις δικές του προσωπικές απαντήσεις, οι οποίες δεν απηχούν υποχρεωτικά τις απόψεις όλων μέσα στις Εκδόσεις.

 

Korovesis 2«Κύριε Λεγάκη, σε μια συνέντευξή του πριν κάποια χρόνια ο Περικλής Κοροβέσης είχε πει χαρακτηριστικά ότι το μέλλον των κοινωνιών βρίσκεται στην αυτοοργάνωση». Οι άνθρωποι που αποτελούν τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων» το κάνουν πράξη. Μήπως είχαμε για πολλά χρόνια αναλωθεί στη θεωρία αφήνοντας κατά μέρους την πράξη;

Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε τον όποιο «φωτισμένο» ηγέτη ή την όποια επίσης «φωτισμένη» πρωτοπορία να μας λύσει τα προβλήματα ή να μας πάρει από το χεράκι και να μας οδηγήσει. Έχουμε την ικανότητα ως εργαζόμενοι να διαχειριστούμε την εργασία μας. Άλλωστε, ούτως ή άλλως, εμείς είμαστε αυτοί που κάνουν τη δουλειά και όχι το εκάστοτε αφεντικό.

Παραδείγματα αυτοοργάνωσης είχαμε και παλιότερα, κυρίως όμως σε μη εργασιακά εγχειρήματα. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ένα κύμα εργατικής αυτοδιαχείρισης στην Ελλάδα, παρότι ακόμα είναι πολύ μειοψηφικό.

Πόσο εύκολο είναι το εγχείρημά σας την περίοδο που διανύουμε; Ο κλάδος του βιβλίου είναι και αυτός ένας κλάδος που περνά κρίση. Πως αντιμετωπίζεται τούτο από την ομάδα σας;

Το βιβλίο είναι από τους πρώτους κλάδους που χτυπήθηκε από την κρίση, πριν ακόμα από την «επίσημη» έναρξή της. Αυτό είχε σαν συνέπεια να πεταχτούν στο δρόμο πολλοί εργαζόμενοι και όσοι έμειναν να συνεχίζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, με την επί μήνες απλήρωτη εργασία να είναι πλέον ο κανόνας. Έτσι, δεν είχαμε και πολλές επιλογές. Ή θα κάναμε κάτι μόνοι μας ή θα ήμασταν εκτός εργασίας. Το κάναμε και πάμε και καλά, τηρουμένων των αναλογιών. Βλέπετε όταν δεν υπάρχει το άγχος του καπιταλιστικού (υπερ)κέρδους, βρίσκονται λύσεις και βγαίνει το μεροκάματο.

Για πάρα πολλά χρόνια τα βιβλία εκδίδονταν με ρυθμούς χιονοστιβάδας. Αφού υπήρχε η δυνατότητα, καλώς θα πει κάποιος. Τι είναι κατ’ εσάς άξιο προσοχής που αξίζει να γίνει βιβλίο;

Η υπερπαραγωγή βιβλίων τις προηγούμενες δύο δεκαετίες εδραζόταν σε πήλινα πόδια. Ήταν μια φούσκα, όπως μια φούσκα ήταν και όλο το παραμύθι της «χλίδας», της «κατανάλωσης» και του lifestyle. Εκδίδονταν βιβλία μόνο και μόνο για να έχουν κάποιοι εκδότες να λένε ότι είναι οι πρώτοι, οι μεγαλύτεροι κ.λπ. Και βέβαια επικράτησε η λογική του μπεστσέλερ, με αποτέλεσμα το βιβλίο να γίνει ένα εφήμερο καταναλωτικό προϊόν και βιβλία που άξιζαν να βγουν να μένουν στα συρτάρια.

Εμείς εκδίδουμε βιβλία που προωθούν τη ριζοσπαστική σκέψη όλων των αποχρώσεων και λογοτεχνία που έχει να δώσει «κάτι». Τι είναι αυτό το «κάτι»; Αυτό είναι υποκειμενικό και είναι αδύνατον να περιγραφεί.

Τί σημαίνει για εσάς ο τίτλος «Ανθρωποφύλακες» δίπλα στην ταυτότητά σας;

Περηφάνια! Το να έχει ένας εκδοτικός οίκος στον κατάλογό του βιβλία σαν τους Ανθρωποφύλακες είναι τιμή. Είναι και βάρος όμως γιατί θα πρέπει να φανείς αντάξιός τους στις επόμενες εκδοτικές επιλογές σου.

Τί θα πρέπει να περιμένει το αναγνωστικό κοινό το επόμενο χρονικό διάστημα από εσάς;

Βιβλία επιλεγμένα ένα-ένα από όλο το φάσμα της ριζοσπαστικής χειραφετικής σκέψης. Βιβλία ιστορικά, θεωρητικά, φιλοσοφικά, πολιτικά που πάνε τη σκέψη (και άρα τη δράση) των ανθρώπων ένα βήμα παραπέρα. Και φυσικά καλή λογοτεχνία.

Πέρα όμως από το τι πρόκειται να εκδώσουμε, θα θέλαμε να καταφέρουμε να γίνουμε αυτό που έχει πει κάποτε ο Περικλής Κοροβέσης: εστία διαφωτισμού. Αυτό λοιπόν ας περιμένει το αναγνωστικό κοινό από εμάς ή, ακόμα καλύτερα ας μην περιμένει! Ας πάρει την υπόθεση στα χέρια του και ας φτιαχτούν πολλές «εστίες διαφωτισμού», ξεπερνώντας μας.

· Για επικοινωνία με τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων»: Ερεσσού 35 Αθήνα, τηλ 2103818840, email: [email protected]

 

πηγή:  «Nαυπακτία Press» – 21/11/2014 – φύλλο: 366

κεντρική φωτο: KALLIOPIMALLOFTI

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.