Την απόφαση της ΠΕΔ ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου, που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα προκειμένου να εκφράσει την αντίδραση του στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων.

Ο δήμαρχος Ν. Καραπάνος, ενημέρωσε το σώμα σχετικά με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, εισηγούμενος το ψήφισμα της ΠΕΔ το οποίο είναι κάπως διαφοροποιημένο από εκείνο της ΚΕΔΕ. Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα της ΠΕΔ αναφέρει: «Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και  ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. Καλεί τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι  ως προς το περιεχόμενό της, καθόσον τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία  όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να  ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους. Καλεί τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί , με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π. Καλεί τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία  ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου  να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή  αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ καταδικάζει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Απαιτεί την άμεση και οριστική απόσυρσή της. Καλεί τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας,  να μην την εφαρμόσουν και να μην καταθέσουν τα χρήματα. Τα διαθέσιμα των Δήμων είναι για τους εργαζόμενους, το λαό και τις ανάγκες του, όχι για τις τράπεζες και τους δανειστές. Καμία νομική κύρωση κατά των αιρετών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν  με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς και των υπαλλήλων που θα  υλοποιήσουν αποφάσεις των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης διατυπώθηκαν και άλλες απόψεις, όπως αυτή του Σ. Βασιλείου, ο οποίος ναι μεν συμφώνησε με το ψήφισμα της ΠΕΔ, δικαιολόγησε όμως και την κυβέρνηση για την ενέργειά της, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να στηρίξουν αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα. Ο πρώην δήμαρχος Π. Κατσούλης, αφού άσκησε κριτική στις τελευταίες κυβερνήσεις για την απαξίωση που έδειξαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την περικοπή πόρων, έθεσε έναν προβληματισμό που έχει να κάνει με την πιθανότητα θεσμοθέτησης αυτής της απόφασης που θα ανοίξει την κερκόπορτα για τον έλεγχο των οικονομικών των δήμων από την κεντρική εξουσία, που θα τους καταστήσει μη αυτοτελείς. Ο Π. Παπαδόπουλος διαφώνησε ως προς την Π.Ν.Π. τονίζοντας ότι η οικονομική αυτοδυναμία της Τ.Α. είναι επιβεβλημένη, ενώ εξέφρασε διαφωνία και ως προς το γεγονός ότι η απόφαση της κυβέρνησης ήταν μονομερής και δεν έγινε κατόπιν διαβούλευσης. Κατηγόρησε την ΚΕΔΕ για ανυπαρξία όταν η προηγούμενη κυβέρνηση παριέκοπτε τους πόρους της Τ.Α. «Τους πόρους της Τ.Α. δεν πρέπει να τους αγγίξει κανείς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά καταθέτοντας τελικά δικό του ψήφισμα.

Ο Γ. Τέγας τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της Π.Ν.Π. χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτη την ενέργεια της κυβέρνησης, θέτοντας παράλληλα και το δικό του προβληματισμό αν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων στους δήμους όταν αυτοί θα τα έχουν ανάγκη. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι μετά τον εσωτερικό δανεισμό θα έρθει και η σειρά των τραπεζικών καταθέσεων. Ο Θ. Μαργαρίτης έκανε λόγο για δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτή την τακτική, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει τώρα αντίδραση η επομένη κίνηση θα είναι η βαριά φορολογία που θα αναγκαστούν να επιβάλλουν οι δήμοι για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Ο Δ. Μακρής τάχθηκε επίσης κατά της Π.Ν.Π. χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ενέργεια που έγινε χωρίς να προηγηθεί διάλογος, καταστρατηγώντας θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, ενάντια στο συμφέρον των πολιτών. Τέλος ο Κ. Αντωνίου υποστήριξε την κυβέρνηση λέγοντας ότι και η Τ.Α. πρέπει να βάλει πλάτη, προκειμένου να στηρίξει τη χώρα η οποία ήρθε σε αυτή την κατάσταση με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.

πηγή: aixmi-news.gr – Βάσω Βήττα

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.