enfiaΣε διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι, προκειμένου να δουν έκπτωση στα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους οι οποίοι καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 είχαν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα. Σωρεία λαθών που εντοπίστηκαν στο έντυπο Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων) αλλά και Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων) που είχαν συμπληρώσει και υποβάλει ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι δεν επέτρεψε στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να υπολογίσουν την έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ που προβλέπεται για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων υπολόγιζε ότι η έκπτωση 20% θα αφορούσε περίπου 700.000 φορολογούμενους με εμπράγματα δικαιώματα σε κενά και χωρίς ρεύμα ακίνητα, από τη νέα εκκαθάριση προέκυψε ότι η μείωση χορηγήθηκε μόνο σε 78.399 ιδιοκτήτες. Το πιο συνηθισμένο λάθος που έκαναν οι ιδιοκτήτες αυτοί ήταν ότι «ξέχασαν» να συμπληρώσουν στο έντυπο Ε9 στην στήλη 32 τον κωδικό 8 που αφορά τα κενά κτίσματα ή να αναγράψουν στο Ε9 τον αριθμό παροχής ρεύματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η διασταύρωση με το αρχείο ΔΕΔΔΗΕ.

Ετσι όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται την έκπτωση η οποία δεν «πέρασε» στα νέα εκκαθαριστικά θα πρέπει από την επόμενη εβδομάδα, που αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου (ή και αργότερα καθώς εξετάζεται να υπάρξει παράταση στην προθεσμία για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο), να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους έτσι ώστε η έκπτωση να αποδοθεί στην επόμενη εκκαθάριση, η οποία προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο. Εν τω μεταξύ, το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή με την οποία θα ρυθμιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με φορολογούμενους που έλαβαν το 2013 αποζημίωση απόλυσης ή κοινωνικά επιδόματα, με αποτελέσματα να χάσουν την έκπτωση 50% ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Από τον πρώτο κύκλο εκκαθαρίσεων για τη χορήγηση εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ προέκυψε ότι 1.456.955 ιδιοκτήτες είχαν μείωση συνολικού ύψους 98,28 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

• 1.296.801 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 1.097.309 οικογένειες, έτυχαν μείωσης κατά 50% επί του ΕΝΦΙΑ και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 82.98 εκατ. ευρώ.

• 80.805 φορολογούμενοι, που αντιστοιχούν σε 50.623 οικογένειες, είχαν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το ποσό μείωσης ανήλθε σε 10,36 εκατ. ευρώ.

• Μείωση 20% χορηγήθηκε σε 110.170 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (εμπράγματα δικαιώματα) κατηγορίας 1, 2 ή 3 (διαμέρισμα, μονοκατοικία, επαγγελματική στέγη). Το συνολικό ποσό της μείωσης ανέρχεται σε 4,68 εκατ. ευρώ και αφορά σε 78.399 ιδιοκτήτες.

• Χορηγήθηκε μείωση σε οικοπεδούχους όπου η τιμή οικοπέδου τροποποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014.

πηγή: Ημερησία, Μαρία Βουργάνα

Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.