Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας, μετά από συνεδρίασή της αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του κατωτέρω ψηφίσματος σχετικά με το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδος ως η  μοναδική  αποδεκτή πορεία για το μέλλον της χώρας.

Το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αποτελεί ένα από τα πλέον κομβικά και καθοριστικά σημεία στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε μια σειρά γεγονότων που συντελούν κατά το μάλλον ή ήττον σε μεθόδευση της διαδικασίας διενέργειας του δημοψηφίσματος, όμως ως προεξάρχον σημείο και μένουμε σε αυτό, θεωρούμε εκείνο που έχει να κάνει με την σαφήνεια της διατύπωσης του ερωτήματος.

Το ΤΕΕ / Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας ως πρώτη προτεραιότητά του, θεωρεί ότι πρέπει να καταθέσει ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα της 5ης Ιουλίου.

Η κυβέρνηση μέσω της εισηγήσεως του Υπουργικού Συμβουλίου προς το Εθνικό Κοινοβούλιο για την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, τον χρόνο, τον τρόπο και κυρίως την διατύπωση του ερωτήματος , ενός κεκαλυμμένου ερωτήματος, όπως πολύ εύστοχα χαρακτηρίστηκε,  διέσπειρε την σύγχυση, και κατέστησε παρούσα την αμφισημία στην απάντηση, ενάντια σε αυτό που με κατηγορηματικό τρόπο το Σύνταγμα επιτάσσει , δηλαδή την διατύπωση ενός σαφούς ερωτήματος.

Η κοινή λογική αλλά και οι απλοί συνειρμοί,  αναδεικνύουν  και καταδεικνύουν το πραγματικό δίλημμα του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου το οποίο είναι :

“Με το «ΝΑΙ» επιλέγουμε πορεία με την οποία θα έχουμε  βάσιμες ελπίδες για παραμονή της Χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Με το «ΟΧΙ» επιλέγουμε πορεία που οδηγεί σχεδόν με βεβαιότητα στην έξοδό της Χώρας μας από την  Ευρωζώνη.”

Το ΤΕΕ / Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας πιστεύει ότι το «ΝΑΙ» σημαίνει την διατήρησή μας στην Ευρωπαϊκή πορεία, η οποία είναι η μόνη αποδεκτή πορεία μέσω της οποίας θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια αποτελεσματική σύγχρονη και Ευρωπαϊκή Πατρίδα, και στο σχηματισμό μια κοινωνίας ελευθέρων και υπευθύνων πολιτών, δηλαδή  σε μια Πατρίδα και μια Κοινωνία που αξίζει να παραδώσουμε στους νέους και στην οποία  πρέπει να ζήσουν οι νέες γενιές.

Το ΤΕΕ / Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας πιστεύει ότι η επιλογή του «ΟΧΙ» στο Δημοψήφισμα σημαίνει έξοδο από την Ευρωζώνη και επιστροφή στην δραχμή ή μετάβαση σε άλλο νόμισμα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια Ελλάδα της δραχμής σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον δεν έχει καμία  σχέση με την Ελλάδα που γνωρίζουμε είτε με δραχμή είτε με Ευρώ. Οι λόγοι βέβαια δεν θα είναι μόνο οικονομικοί αλλά κοινωνικοί και πολιτισμικοί, καθώς η χώρα θα βρεθεί έξω από το φυσικό της χώρο που είναι η Ευρώπη.

Θα πρόκειται για μια χώρα με υψηλότατο πληθωρισμό, μια φτωχή χώρα η οποία ενδεχόμενα θα ξεπουλά για να επιβιώσει αδυνατώντας να εισάγει και να παρασκευάσει προϊόντα, ανήμπορη να παράξει την όποια υπεραξία,  και κυρίως με μια  Κοινωνία εντελώς απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες ειδικά κατά την μεταβατική περίοδο.

Με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης που καλούμαστε να αναλάβουμε ως λαός, το ΤΕΕ/Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας καλεί όλους τους Αιτωλοακαρνάνες και όλους τους Έλληνες να ψηφίσουν χωρίς φόβο και πάθη, αφού ενημερωθούν πλήρως και διεξοδικά για το τι σημαίνει η απόφασή τους. Σεβόμενο κάθε διαφορετική άποψη για το θέμα, το ΤΕΕ/Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι η μοναδική αποδεκτή πορεία για την Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή πορεία και άρα  το «ΝΑΙ» είναι αυτό που πρέπει να επικρατήσει στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. 

 

Share on Facebook1Tweet about this on Twitter3Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.