Την ανακοίνωση της αναδρομικής παράτασης του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων περιμένει η αγορά Ι.Χ., η οποία έχει «παγώσει» εξαιτίας της ασάφειας που επικρατεί με το «πάγωμα» του μέτρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να συμφωνεί με τη διατήρηση του μέτρου, αναδρομικά από την αρχή του χρόνου και μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τα τέλη Ιουνίου ώστε να πάρει μπροστά ξανά η αγορά, η οποία κατά το πρώτο δίμηνο έχει υποχωρήσει πάνω από 32%.

Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς, έχουν χαθεί περί τα 25 εκατ. ευρώ από τέλη ταξινόμησης και ΦΠΑ, αφού κανείς δεν αγοράζει αυτοκίνητο περιμένοντας να τεθεί ξανά σε ισχύ η απόσυρση. Χιλιάδες αυτοκίνητα βρίσκονται στα τελωνεία, ενώ υπάρχουν και χιλιάδες χαρτιά απόσυρσης που δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Ενα σενάριο που διακινείται κάνει λόγο για συνέχιση της απόσυρσης και τους επόμενους μήνες, αλλά για αυτοκίνητα έως 1.800 κυβικά εκατοστά κι όχι 2.000 κ.ε. που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι αντιπρόσωποι περιμένουν τη ρύθμιση έχοντας λάβει υποσχέσεις από την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα προβλέπει μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης και απενοχοποίηση των υψηλών κυβικών ενός αυτοκινήτου.

Ουσιαστικά, δηλαδή, βασική επιδίωξη είναι να φορολογούνται τα Ι.Χ. με βάση την αξία τους κι όχι τον κυβισμό τους.

Πάντως, η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων αποτελεί αυτή τη στιγμή «ανάσα» για την αγορά, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να κάνουν χρήση του ευνοϊκού καθεστώτος και να αλλάξουν τα Ι.Χ. τους.

 

πηγή: imerisia.gr

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.