Την είσηγηση – απόφαση της ΚΕΔΕ για τα διαθέσιμα των δήμων πρότεινε ο Γ.Παπαναστασίου στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Τελικά με την απόφαση που πάρθηκε με τις ψήφους της παράταξης Παπαναστασίου και των παρατάξεων Μοσχολιού – Τραπεζιώτη υιοθετήθηκε η απόφαση της ΚΕΔΕ με την προσθήκη να δοθούν άμεσα στην ΤτΕ χρήματα από κωδικούς και λογαριασμού που δεν κινούνται.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου έκανε μια αναδρομή της υπόθεσης με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης αντιδημοκρατική, στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε άμεσα απάντηση για το τι θα γίνει με τα ανταποδοτικά και πρότεινε στην εισήγησή του να συνταχθεί το Σώμα με την απόφαση της ΚΕΔΕ που εκδόθηκε σήμερα, να αρνηθούν δηλαδή οι δήμοι να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα μέχρι να υπάρξει νομοθετική διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων. Ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση θέλει να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια και δεν έχουν αντιπολιτευτική διάθεση απένατι στην κυβέρνηση. Επίσης στάθηκε στο ζήτημα των νομικών κυρώσεων που θα έχουν οι δήμαρχοι ανάλογα με τη στάση της. Προτιμώ να πάω για παράβαση καθήκοντος παρά για κακούργημα, είπε χαρακτηριστικά εννοώντας τις επιπτώσεις από την μη συμμόρφωση με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε σχέση με τα ζητήματα που προκύπτουν από την απώλεια εσόδων των δήμων, δηλαδή το μικρότερο επιτόκιο που δίνει η κατάθεση των χρημάτων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

δημοτικό συμβούλιο 2Απαράδεκτη χαρακτήρισε και ο τέως δήμαρχος Π. Μοσχολιός την ΠΝΠ και μάλιστα απόρησε για ποιο λόγο η κυβέρνηση προχήρησε σε ΠΝΠ από την στιγμή που συζητήθηκε την επομένη στη Βουλή. Τόνισε ακόμη η Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια, αρκεί να είχε προηγηθεί διάλογος της κυβέρνησης με τους ΟΤΑ. Είπε τέλος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση χωρίς να κινδυνεύσουν οι άμεσες ανάγκες των δήμων.Σε ανάλογο τόνο ο Δ. Τραπεζιώτης χαρακτήρισε μονομερή την ενέργεια της κυβέρνησης που βάλλει την αυτονομία των δήμων. Χαρακτήρισε ακόμη υποκριτική την τωρινή στάση παρατάξεων της αυτοδιοίκησης που τα προηγούμενα χρόνια ανέχθηκαν την υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης και συμφώνησαν στην απόδοση λιγότερων πόρων από τα παρακρατηθέντα.

Ο Τίμος Παπανικολάου από τη Λαϊκή Συσπείρωση στάθηκε στο γεγονός ότι τα χρήματα δεν πρόκειται να πάνε στην καταβολή μισθών και συντάξεων αλλά στην αποπληρωμή του χρέους. Είπε ακόμη ότι κανείς δεν εγγυάται πως τα χρήματα θα επιστραφούν στους δήμους αν πάνε στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τέλος τόνισε ακόμη ότι η παράταξη του έβαλε πλάτη στην έκδοση ομόφωνης απόφασης της ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδας για απειθαρχία στην ΠΝΠ, αλλά όπως ανέφερε κάποιοι έβαλαν μπουρλότορ στην απόφαση αυτή αναφερόμενος στη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό. Ο Στ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρινίου» κάλεσε το δήμο να προσβάλλει στο ΣτΕ την ΠΝΠ. Ενώ μιλώντας για τα περί εθνικής προσπάθειας αναρωτήθηκε για ποια πατρίδα μιλάμε για αυτή που αφήνει απλήρωτους εργαζομένους στα νοσοκομεία της χώρας, για αυτήν που σύμφωνα με κυβερνητικά χείλη αναγνωρίζει το χρέος και θα αποπληρώνει το ΔΝΤ στο διηνεκές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το «Ανυπότακτο Αγρινίου» κατέθεσαν δικά τους ψηφίσματα, που τελικά δεν εγκρίθηκαν με αυτό της Λαϊκής Συσπείρωσης να καλεί σε απειθαρχία στην ΠΝΠ και αυτό από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» στο πλαίσιο του εξωδίκου που απέστειλε για το θέμα στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Στην δευτερολογία των επικεφαλής των παρατάξεων συμφωνήθηκε από τις τρεις μεγαλύτερες παρατάξεις ως μια κίνηση πως η Αυτοδιοίκηση θέλει να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια να δοθούν άμεσα στην ΤτΕ χρήματα από κωδικούς και λογαριασμού που δεν κινούνται.

Αναλυτικά η απόφαση της ΚΕΔΕ με την οποία συντάσσεται το δημοτικό σαυμβούλιο Αγρινίου με εξαίρεσε την 4η παράγραφο:
To Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μετά από αναλυτική συζήτηση μεταξύ των μελών του και αφού έλαβε υπόψη τις θέσεις των Προέδρων των Π.Ε.Δ. και των Δημάρχων που παρευρέθηκαν στην έκτακτη συνεδρίασή του και συνεκτιμώντας τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει άμεσος οικονομικός κίνδυνος για τη χώρα:

  • Αποτίμησε ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.
  • Επανέλαβε την άποψη ότι κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Αναμένουμε άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό , όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων,  να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες. Θεωρούμε θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Εάν δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση στις 7 Μαΐου, στο Συνέδριό μας, από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο κυρίαρχο όργανό μας.
  • Παράλληλα θα αποστείλουμε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ζητούμε απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των Δήμων.
  • Να αναζητηθούν άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού τα οποία δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση.

 

πηγή: agrinioculture.gr

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.