Συζητήθηκε χθες η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη σχετικά με την πορεία των συμβάσεων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος μετά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς η βούληση της Κυβέρνησης, όπως φάνηκε από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης αλλά και όπως αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΔΑ, είναι να ακυρώσει χρήσιμα εργαλεία όπως είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, που μπορούν να εξορθολογίσουν το κόστος διαχείρισης. Παράλληλα με την υποχρεωτική μετατροπή των ΦοΣΔΑ σε ΝΠΔΔ, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει απώλεια χρηματοδοτήσεων ακόμη και σε υλοποιημένα έργα, καθώς υπάρχουν ειδικοί όροι σχετικά με τους φορείς λειτουργίας των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να εξετασθούν ξανά προσεκτικά όταν έρθει το σχέδιο νόμου στη Βουλή

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κ. Σταθάκη κατά την οποία ανέφερε ότι υπέγραψε το έργο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, γιατί ήταν το μόνο ώριμο από τα έργα ΣΔΙΤ με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Υπογράμμισε επίσης, ότι έχει τεθεί σε διαβούλευση το νέο εθνικό πλαίσιο πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων στο οποίο πρέπει να ενταχθούν το σύνολο των υπόλοιπων ΣΔΙΤ, τα οποία χαρακτήρισε “φαραωνικά”, και βάσει αυτού, είπε, “είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να  αναπροσαρμοστούν”. Ανέφερε επίσης, ότι οι περιφέρειες, που είναι υπεύθυνες και ορίζουν το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων, οφείλουν να ακολουθήσουν τον νέο εθνικό σχεδιασμό.

Απαντώντας του ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια και όχι να γίνεται λάφυρο για το κάθε κόμμα που είναι στην κυβέρνηση, γιατί με αυτό τον τρόπο δεν δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας ώστε να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι με τη στάση της απέναντι στα έργα ΣΔΙΤ η Κυβέρνηση δεν προασπίζει το συμφέρον του Έλληνα πολίτη, καθώς αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ήδη προγραμματιστεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει προβλεφθεί, το κόστος θα το πληρώσει ο Ελληνικός λαός από την τσέπη του.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.