«Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μεταφορών». Αυτά ήταν τα λόγια του Άγγελου Aμδίτη, διευθυντή έρευνας του ΕΠΙΣΕΥ ΕΜΠ, σχετικά με το λεωφορείο χωρίς οδηγό που κυκλοφόρησε στα Τρίκαλα.

Κατά τη διάρκεια της απολογιστικής συνέντευξης Τύπου για την ολοκλήρωση του προγράμματος CityMobil2 ο κ. Αμδίτης υποστήριξε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα της Google δεν στέφθηκε από τόσο μεγάλη επιτυχία όσο τα λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα, όπου σε αντίθεση με το αμερικανικό εγχείρημα, δεν βρισκόταν οδηγός μέσα στο λεωφορείο όταν αυτό ήταν εν κινήσει.

Το λεωφορείο χωρίς οδηγό ολοκλήρωσε τον κύκλο πιλοτικής του λειτουργίας στην «Εξυπνη πόλη» των Τρικάλων πριν από λίγες ημέρες προσελκύοντας την προσοχή επιστημόνων και φορέων από όλο τον κόσμο. Και αυτό γιατί μπορεί να αποτελούσε μέρος ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν και άλλες χώρες, στα Τρίκαλα όμως παρουσιάστηκε μια καινοτομία παγκοσμίου επιπέδου. Το όχημα κυκλοφόρησε μέσα στον αστικό ιστό σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές (Μιλάνο-Ιταλία, Λεόν-Ισπανία, Λα Ροσέλ-Γαλλία και Βαντάα-Φινλανδία) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CityMobil2 και δρομολόγησαν τα οχήματα σε προστατευμένο περιβάλλον. Στην Ιταλία τα εν λόγω λεωφορεία κινήθηκαν σε παραλιακό πεζόδρομο, ενώ στην πόλη Λα Ροσέλ της Γαλλίας κυκλοφόρησαν σε μεγάλη προκυμαία της περιοχής.

Η τεράστια επιτυχία του εγχειρήματος, όπως την παρουσίασαν οι εμπλεκόμενοι, επισφραγίζεται από την υποβολή πρότασης στην ΕΕ για περαιτέρω χρηματοδότησή του. Στόχος είναι να δρομολογηθούν, στο πλαίσιου του ίδιου πειράματος, και ΙΧ χωρίς οδηγό εντός αστικού ιστού.

Το λεωφορείο που κυκλοφόρησε στους δρόμους των Τρικάλων στα τέλη Σεπτεμβρίου έως και το Μάρτιο πραγματοποίησε συνολικά 1.490 δρομολόγια, διανύοντας 3.580 χιλιόμετρα και μεταφέροντας 12.138 επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια της  απολογιστικής εκδήλωσης τόσο η υφυπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοβελώνη, όσο και η γενική γραμματέας Μεταφορών Π. Πέρκα αναφέρθηκαν στις θεσμικές προκλήσεις, αφού χρειάστηκαν νομοθετικές αλλαγές για να επιτραπεί η κυκλοφορία οχήματος χωρίς οδηγό, έστω και για πιλοτική εφαρμογή (νόμος 4313/2014).

Τέλος, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επισήμανε ότι, παρά την αρχική διστακτικότητα, οι κάτοικοι της πόλης «αγκάλιασαν» το νέο μέσο.

Τα οχήματα παραχωρήθηκαν από τους δύο κατασκευαστές εταίρους του προγράμματος (εταιρείες Robosoft και Induct) για έξι μήνες εκ περιτροπής σε κάθε πόλη που προκρίθηκε, κατά το διάστημα μεταξύ του Μαρτίου 2014 και του Ιουνίου 2016.

Τα τέσσερα λεωφορεία (συν δύο εφεδρικά) κυκλοφορούσαν έξι ημέρες (Τρίτη έως Κυριακή), δώδεκα ώρες την ημέρα, ενώ είχε προγραμματιστεί να εκτελούν τακτικά και έκτακτα δρομολόγια μέσω των δύο γραμμών (μπλε και κόκκινη).

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου αυτού προγράμματος, ακόμη και η αντίδραση του κοινού αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης, καθώς ερευνητές του Πανεπιστημίου Λιντς ήταν παρόντες προκειμένου να καταγράψουν την αλληλεπίδραση πεζών και οχημάτων με τα λεωφορεία χωρίς οδηγό.

πηγή: «Καθημερινή» / Αλεξάνδρα Κασσίμη

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.