Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η νέα σύσκεψη που έχει προγραμματίσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων. Σε αυτή έχει προσκληθεί το σύνολο των Δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και εκπρόσωποι των Τεχνικών Επιμελητηρίων Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει το thebest.gr, μεταξύ της πρώτης σύσκεψης που έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες και της σημερινής, έχουν μεσολαβήσει γεγονότα, που δείχνουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις στη δημιουργία χωρων φιλοξενίας προσφύγων. Tο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Αχαΐας είπε ομόφωνο «όχι», ενώ την αντίθεσή του στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των χώρων και την άρνησή του να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα στο Δήμο Πατρέων, έχει εκφράσει από καιρό ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Χθες συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας και η επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής Αιγιαλείας, που διαμορφώθηκε μετά τη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Δημοτικου Συμβουλίου, ήταν, πως δεν υπάρχουν στην Αιγιάλεια κατάλληλοι χώροι για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.Όπως δημοσιεύει ο filodimos.gr αναλυτικά, η επίσημη θέση της δημοτικής αρχής έχει ως εξής:

«Δυστυχώς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκλήθηκαν πόλεμοι με τη βούληση των μεγάλων δυνάμεων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
Πολλοί εξ αυτών εξελίχθηκαν σε εμφυλίους πολέμους, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις τεράστιες απώλειες ανθρωπίνων ζωών, την μεγάλη καταστροφή υποδομών αλλά και το ξερίζωμα εκατομμυρίων ανθρώπων από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Αντίστοιχες περιόδους δυστυχώς έχει βιώσει και η πατρίδα μας στη νεότερη ιστορία της, με αποτέλεσμα εκατομμύρια συμπατριώτες μας να καταστούν πρόσφυγες (5.500.000 Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού).

Με την ευαισθησία που μας διακρίνει, ως λαό και ως Έθνος, σε όλους αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους εκφράζουμε τη συμπάθειά μας και τη στήριξή μας.

Τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο εισροής των προσφύγων έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην πατρίδα μας, ως χώρα διαφυγής αυτών προς την κεντρική Ευρώπη.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκφράζεται αυτή τη στιγμή από τα αρμόδια όργανά της, δεν υπάρχει κοινή πολιτική, με αποτέλεσμα δυστυχώς να έχουν κλείσει τα σύνορα διαφυγής προς την Ευρώπη και όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν εγκλωβιστεί στην πατρίδα μας.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι ότι μαζί με τους πρόσφυγες έχουν παρεισφρήσει οικονομικοί και άλλου τύπου μετανάστες και είναι δύσκολος πλέον ο διαχωρισμός τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το από 16.3.2016 έγγραφό του, απευθυνόμενο στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας, ζητά να υποδείξουμε κατάλληλους χώρους εντός της περιοχής αρμοδιότητάς μας, οι οποίοι είναι δυνατόν να παραχωρηθούν άμεσα για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων.

Ο Δήμος μας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του, προέβη σε κάθε δυνατή αναζήτηση τέτοιων χώρων, αν και σε καμία περίπτωση μέχρι σήμερα δια επισήμου εγγράφου δεν έχει διευκρινιστεί για τι είδους χώρους πρόκειται, πόσα άτομα θα φιλοξενηθούν, για πόσο διάστημα και με ποιους πόρους.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήσαμε δεν ανεβρέθη καμία κατάλληλη υποδομή που να πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους της αξιοπρεπούς διαβίωσης και φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων.

Κατόπιν των ανωτέρω, διαπιστώνεται αντικειμενική αδυναμία ανταπόκρισης στο υποβαλλόμενο σε εμάς αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών και συνεπώς τούτο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.»

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.