Σε παραγωγική ασφυξία οδηγούνται χιλιάδες αγρότες της χώρας, οι οποίοι και είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν κάθε γεωργοκτηνοτροφική δραστηριότητα και, αντί να συμβάλουν στην εθνική οικονομία, να στοιβαχθούν στις λίστες των ανέργων που θα επιβαρύνουν μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων επιβίωσης έτι περισσότερο την ημιθανή οικονομία της χώρας.

Η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και εξαιρέσεων για τις αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος, η φορολόγηση με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, με προκαταβολή φόρου μάλιστα που θα φθάσει στο 100%, η κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και τα όσα άλλα προβλέπονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, συνιστούν το τέλος του αγροτικού κόσμου. Και αυτό δεν είναι υπερβολή, καθώς ελάχιστοι θα μπορέσουν να παραμείνουν στο χώρο και σίγουρα όχι οι μικροί παραγωγοί. Με άλλα λόγια, στο ενδεχόμενο που την ερχόμενη Τετάρτη «περάσουν» ως έχουν τα μέτρα αυτά απ’ τη Βουλή, η αλλοίωση που θα επέλθει στην ελληνική περιφέρεια δεν θα έχει προηγούμενο.

Προς αποφυγήν μιας τέτοιας εξέλιξης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου και αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ενώνοντας τη φωνή του με εκείνη μιας σειράς φορέων που αντιδρούν στην πλήρη κατάρρευση της παραγωγής, έχει ήδη αναλάβει στοχευμένες πρωτοβουλίες, που δύνανται να αντιστρέψουν, κατά το δυνατό, αυτό το τόσο δυσμενές πλαίσιο.

Ήδη έχουν υπάρξει συγκεκριμένες επαφές, ενώ σήμερα και αύριο, σε σειρά συναντήσεων με το πολιτικό προσωπικό της χώρας, θα παρουσιαστούν αντισταθμιστικά ισοδύναμα μέτρα, ώστε και οι απαιτήσεις των δανειστών να ικανοποιηθούν και να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» και η αγροτική παραγωγή να μείνει όρθια.

Σε σχετική δήλωσή του ο κ. Κουτσουπιάς επισημαίνει:

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει, όμως, και η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια στη χρεοκοπημένη πατρίδα μας να καταρρεύσει η πρωτογενής παραγωγή. Οφείλει να βρει λύση, ειδικά για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Η συμφωνία με τους δανειστές παρέχει τη δυνατότητα ελιγμών και η ευθύνη, πλέον, ανήκει στη Βουλή. Από τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν ότι τα μέτρα που αφορούν στους αγρότες είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, οφείλουν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Προσωπικά θεωρώ ότι υπάρχουν τα περιθώρια και η αδήριτη ανάγκη για σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό χώρο και είναι ίσως μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε επιτέλους υπεύθυνα για το τι θέλουμε να παράγουμε και πως υπηρετούμε αυτή μας την επιλογή. Γνωρίζετε ότι από ετών έχω προτείνει τη συγκρότηση ενός  Ειδικού Οργανισμού Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης σε κάθε περιφέρεια, που θα επιτρέψει την υλοποίηση πολιτικών προς όφελος της εθνικής αγροκτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά και της κάθε τοπικής αγροτικής οικονομίας. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Προέχει, όμως, η διασφάλιση της ίδιας της παραγωγής. Και με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί. Ελπίζω πως, έστω και την ύστατη ώρα, θα πρυτανεύσει η λογική».

 

πηγή: e-ea.gr

Share on Facebook2Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.