Εκδήλωση στη μνήμη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μουσείο Μπενάκη, παρουσία πλήθους πολιτικών προσώπων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή ταυτότητα του Μ.Παπαγιαννάκη, θυμίζοντας πως θεωρούσε την ευρωπαϊκή ενοποίηση αριστερή εξέλιξη. Αλλοι ομιλητές υπογράμμισαν το γεγονός ότι ήλθε σε σύγκρουση και με τον δογματισμό και με τον αριστερισμό.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς έδωσαν το «παρών» πολλοί φίλοι του εκλιπόντος και αρκετές πολιτικές παρουσίες: ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Νίκος Βούτσης από την κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Πουλάκης και ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.

Αλλά και ο Φώτης Κουβέλης από τη ΔΗΜΑΡ μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Θόδωρο Μαργαρίτη κ.ά. Ο οικολόγος πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και πολλοί φίλοι του Παπαγιαννάκη από την ΑΡΣΗ, όπως ο καθηγητής Δημήτρης Κυρτάτας, ήταν ανάμεσα στο πλήθος που είχε γεμίσει το αμφιθέατρο του μουσείου.

Ηταν μια ζεστή εκδήλωση με συντονιστή τον επίκουρο καθηγητή Νίκο Βαφέα. Φυσικά, το κύριο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος έδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή ταυτότητα του Παπαγιαννάκη και στη συνεχή και συστηματική δράση του με στόχο την εμβάθυνση της ενοποίησης.
Ο Παπαδημούλης σχολίασε ότι ο Παπαγιαννάκης ήταν υπέρ του ευρώ και δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά σε μια φράση του εκλιπόντος, την οποία επαναλάμβανε ως επωδό, ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι αριστερή εξέλιξη.
Ο Σάκης Κουρουζίδης,  Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που εκπροσώπησε την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη, αφού διεξήλθε τις οικολογικές προτάσεις του Παπαγιαννάκη, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ήλθε σε σύγκρουση και με τον δογματισμό και με τον αριστερισμό.
Ο ομότιμος καθηγητής Ηλίας Νικολακόπουλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο μεγάλο τραύμα – όπως το αποκάλεσε – του 2006, δηλαδή στην εσωκομματική ήττα του Παπαγιαννάκη που του στέρησε την υποψηφιότητα για τον Δήμο Αθηναίων, υπέρ του νεαρού τότε αντιπάλου του, Αλέξη Τσίπρα.
Ο ομιλητής που απέδωσε τη μεθόδευση κυρίως στον Αλέκο Αλαβάνο, εξήρε τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της σκέψης του Παπαγιαννάκη, την οποία θεωρεί συμπύκνωση αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και ευρωκομμουνισμού.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το αρχείο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη ως ευρωβουλευτή από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΓΑΚ, Αμαλία Παππά, το οποίο απόκειται πλέον, με επιθυμία του εκλιπόντος, στα ΑΣΚΙ.

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.