Πτώση των βάσεων εισαγωγής, που μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.500 μόρια σε σχολές της περιφέρειας, δείχνουν στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Φέτος, οι βάσεις αναμένεται να «προσγειωθούν» στα επίπεδα του 2013, με την πτώση να είναι εντυπωσιακή στις υψηλόβαθμες πολυτεχνικές σχολές, αλλά αισθητή ακόμη και στις ιατρικές. Μάλιστα, το άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και της περιφέρειας αναμένεται να σημειώσει ρεκόρ. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι ενώ για την εισαγωγή στο τμήμα Μαθηματικών στην Αθήνα θα απαιτηθούν περί τα 15.400 μόρια, το ίδιο τμήμα στη Σάμο θα ανοίξει τις «πύλες» του με μόλις 10.750 μόρια.

Ειδικότερα, εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής σε 44 σχολές ΑΕΙ, στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννης Βαφειαδάκης βασιζόμενος σε στοιχεία από βαθμολογικά κέντρα, δείχνουν πως:

Πανελλαδικές: Πτώση βάσεων έως και 1.500 μόρια!

• Μεγαλύτερη θα είναι η πτώση στις σχολές των θετικών επιστημών της περιφέρειας. Για παράδειγμα, η βάση στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη αναμένεται να διαμορφωθεί στα 14.000 μόρια (-1.589 μόρια σε σχέση με πέρυσι). Και στις σχολές των επιστημών υγείας, όμως, η πτώση θα είναι αισθητή, π.χ. στην Ιατρική Θράκης η βάση αναμένεται να μειωθεί κατά 810 μόρια.

• Μικρότερη εκτιμάται ότι θα είναι η πτώση στις σχολές των θεωρητικών επιστημών -π.χ. η βάση στη Νομική Κομοτηνής αναμένεται να μειωθεί κατά 323 μόρια – όπως και στις οικονομικές σχολές.

Επίσης, μικρή πτώση αναμένεται στις βάσεις των αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών που έχουν υψηλή ζήτηση, καθώς υπόσχονται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

• Στον αντίποδα, δεν αποκλείεται να σημειωθεί αύξηση των βάσεων στις μεσαίες σχολές των θετικών επιστημών, καθώς θα αποτελέσουν «ανάχωμα» για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε χαμηλόβαθμα τμήματα ΤΕΙ, π.χ. των θεωρητικών επιστημών, αφού φαίνεται πως αυξήθηκε ο αριθμός των υποψηφίων με βαθμολογίες κοντά στο 10.

Βεβαίως, ασφαλή εικόνα για την πορεία των βάσεων θα διαμορφωθεί μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών την προσεχή Τρίτη και την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας.

«Οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία σε ό, τι αφορά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Σκόπιμο είναι να δηλώσουν τις σχολές στις οποίες επιθυμούν να εισαχθούν ακόμη κι αν η βαθμολογία τους δεν φαίνεται να τους εξασφαλίζει την εισαγωγή. Πολλές φορές, οι υποψήφιοι μπορεί να• κλαίνε στους βαθμούς, αλλά να γελάνε στα αποτελέσματα», τονίζει στην «ΗτΣ» ο κ. Βαφειαδάκης.

Τρεις λόγοι της πτώσης
Η πτώση των βάσεων οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: α) τις χαμηλότερες, σε σύγκριση με πέρυσι, επιδόσεις των υποψηφίων σε μαθήματα «κλειδιά», όπως είναι η Φυσική κατεύθυνσης, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία γενικής παιδείας και κατεύθυνσης, β) τις θέσεις εισακτέων που είναι μειωμένες στις σχολές των θετικών επιστημών και γ) την κατάργηση των «ελεύθερων» μετεγγραφών.

Φέτος, το δικαίωμα της μετεγγραφής δεν είναι εξασφαλισμένο εκ των προτέρων για καμία κατηγορία υποψηφίων, ενώ συνολικά ο αριθμός των μετεγγραφομένων δεν θα μπορεί να ξεπεράσει το 15% των εισακτέων ανά σχολή, σύμφωνα με τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Πέρυσι, οι μετεγγραφές ήταν, ουσιαστικά, «ελεύθερες» και πολλοί υποψήφιοι δήλωσαν σχολές της περιφέρειας, αυξάνοντας έτσι «τεχνητά» τις βάσεις τους, επειδή ήξεραν ότι θα πάρουν μετεγγραφή για τις αντίστοιχες σχολές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στην Κοζάνη, η βάση του οποίου σημείωσε τεχνητή άνοδο κατά 1.960 μόρια πέρυσι, αφού πολλοί υποψήφιοι το δήλωσαν προκειμένου να πάρουν μετεγγραφή στο αντίστοιχο τμήμα στο ΕΜΠ ή το ΑΠΘ.

 

πηγή:»Ημερησία» – Χαρά Καλημέρη

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.