Με πολιτικό λαβύρινθο προσομοιάζουν οι διαδρομές τις οποίες δρομολόγησε η απόφαση του πρωθυπουργού για παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες: η σπουδή του κ. Αλ. Τσίπρα για εκλογές-εξπρές ακόμη και στις 13 Σεπτεμβρίου, η επιλογή του κ. Ευ. Μεϊμαράκη για απόλυτο και ουσιαστικό σεβασμό των συνταγματικών διαδικασιών, αλλά και του κ. Στ. Θεοδωράκη, η βαριά σκιά που ρίχνει στο πολιτικό σύστημα η προοπτική να εμφανιστεί με την ιδιότητα του εντολοδόχου πρωθυπουργού ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, σε συνδυασμό με τις ρητές πρόνοιες του Συντάγματος (για διερευνητικές εντολές), συνθέτουν ένα περιπεπλεγμένο σκηνικό λαβυρίνθου.

Το άρθρο 38 του Συντάγματος προβλέπει: «Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί (…) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών». Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, εφαρμόζονται οι προβλέψεις του άρθρου 37 περί διερευνητικών εντολών: «Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής».

Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας είπε πως καταθέτει αμέσως την εντολή που θα του έδινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «προχωρούμε» στην επόμενη φάση: (Αρθρο 37 παρ. 3):

«Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες».

Επομένως, αν οι κ. Μεϊμαράκης, Μιχαλολιάκος και Θεοδωράκης εξαντλήσουν το τριήμερο, θα οδηγηθούμε στις 29 του μηνός. «Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Το άρθρο 41 του Συντάγματος προβλέπει ότι «το διάταγμα διάλυσης της Bουλής πρέπει να περιλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές». Επομένως, είναι πιθανό οι εκλογές να διεξαχθούν στις 27 –ακόμη και στις 4 Οκτωβρίου– και όχι στις 20 Σεπτεμβρίου.

πηγή: «Καθημερινή»

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.