Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ζήτησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις του υπουργείου σχετικά με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τη μεταφορά των τριών τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης του κ.Κωνσταντόπουλου:

Κύριε Υπουργέ,

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών στην υπ’ αριθμ. 61/18-6-2015 έκτακτη συνεδρίασή της, αποφάσισε τη μεταφορά στην Πάτρα των τριών τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που βρίσκονται χωροταξικά στο Αγρίνιο, με πρόσχημα το υπερβολικό κόστος συντήρησης. Πρόκειται για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, που κατά την εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά και κατόπιν της κατάργησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, είχε αποφασισθεί η παραμονή και λειτουργία τους στο Αγρίνιο.

Τα τμήματα αυτά είναι πολύτιμοι φορείς παραγωγής και διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στην τοπική κοινότητα και ταυτόχρονα φάροι πνευματικής προόδου. Όλοι οι θεσμικοί φορείς του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, η εκπαιδευτική, πνευματική, πολιτιστική κοινότητα του Νομού, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Αγρινίου, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού, η Εκκλησία, το ΤΕΕ, φορείς, σύλλογοι και Επιμελητήρια της πόλης, είναι αντίθετοι με την απόφαση της Συγκλήτου για το ξήλωμα των πανεπιστημιακών δομών στο Αγρίνιο και τη μεταφορά τους στην Πάτρα. Οι απόφοιτοι των Τμημάτων αυτών ανησυχούν για την απειλούμενη υποβάθμιση των πτυχίων τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, εξαιτίας της μεταφοράς των Τμημάτων στην Πάτρα, καθώς δεν θα υφίσταται πια η Πανεπιστημιακή κοινότητα Αγρινίου.

Οι προσπάθειες εύρεσης βιώσιμων λύσεων για την ενίσχυση των τμημάτων του Αγρινίου τα προηγούμενα έτη δεν έχουν βρει ανταπόκριση από τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών.  Αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα αντί να υπάρξει διευρυμένη διαβούλευση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το συγκεκριμένο ζήτημα, το Πανεπιστήμιο Πατρών αδικαιολόγητα αποφάσισε τη μεταφορά των Πανεπιστημιακών τμημάτων στην Πάτρα.

Τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου διαθέτουν τα εχέγγυα για τη συνέχιση της λειτουργίας τους στην πόλη. Τα περιουσιακά στοιχεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών καταθέσεων ύψους περίπου 1.800.000 €, έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών και έχουν παραμείνει αναξιοποίητα.

Ομοίως δεν έχει αξιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών το παλιό νοσοκομείο Αγρινίου το οποίο παραχωρείται προκειμένου να ανακατασκευασθεί ως χώρος στέγασης και σίτισης των φοιτητών, καθώς και οικόπεδο έκτασης 178 στρεμμάτων το οποίο έχει παραχωρηθεί για την υλοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων και για το οποίο είχε ήδη υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. Οι διαθέσιμοι χώροι στέγασης των κτιριακών εγκαταστάσεων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο ανέρχονται σε 9.124,34 τ.μ., αποτελώντας συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους αντίστοιχους του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.        Σκοπεύετε να αποτρέψετε να γίνει αποδεκτή η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα από την Επιτροπή Στρατηγικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων; Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την ενίσχυση των πανεπιστημιακών δομών στο Αγρίνιο και μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα;

2.    Εφόσον το Πανεπιστήμιο Πατρών αδυνατεί να ενισχύσει και να υποστηρίξει οικονομικά και ακαδημαϊκά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου, αποτελεί αίτημα όλων των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας η επανίδρυση και επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Σκοπεύετε να υποστηρίξετε την πρόταση αυτή, σε αντιστοιχία με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις για μη συντέλεση αλλαγών στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας ;

 

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.