Στις 8:00 το βράδυ θα ορκιστεί Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας και αύριο Τρίτη, την ίδια ώρα πλην συγκλονιστικού απροόπτου, θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Σε λίγη ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να δώσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο προκειμένου να συζητηθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Στις 13:00 συνεδριάζει και το πολιτικό όργανο – άτυπη πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα με τη συμμετοχή και κορυφαίων στελεχών του κόμματος με αντικείμενο τη νέα κυβέρνηση.

Με τα έως τώρα δεδομένα, στη θέση του υπουργού Οικονομικών αναμένεται να παραμείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάτι που είναι επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένα υπερυπουργείο για την παρακολούθηση της συμφωνίας με εταίρους και δανειστές και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, υπουργός θα είναι ο μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί και για τη θέση του ΥΠΟΙΚ.

Για τη θέση του προέδρου της Βουλής μέχρι στιγμής πιθανότερος υποψήφιος είναι ο Νίκος Βούτσης, αλλά έχουν ακουστεί και τα ονόματα των Θ. Δρίτσα και Γιάννη Δραγασάκη, ενώ οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Καμμένος, Δ. Μάρδας, Τ. Αλεξιάδης, Π. Σκουρλέτης, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Φωτίου, Ρ. Αντωνοπούλου, Χρ. Βερναρδάκης θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το υπουργείο Παιδείας, όπου ακούγεται και το όνομα του Κ. Γαβρόγλου, καθώς και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι κ.κ. Μπαλτάς και Πανούσης δεν μπορεί να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Ένα ακόμη ζητούμενο είναι η θέση της κ. Χριστοδουλοπούλου στο κυβερνητικό σχήμα ενώ για το πόστο της ακούγεται το όνομα του υπηρεσιακού υπουργού Γ. Μουζάλα.

GRAPHIC NEWS
Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις πρόωρες εκλογές

Στα διαδικαστικά η Βουλή θα συνέλθει τη μεθεπόμενη Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, προκειμένου να εκλέξει Πρόεδρο, Προεδρείο και να συζητήσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μεθαύριο Τετάρτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, ΗΠΑ και την Κυριακή θα μεταβεί στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ, όπου μπορεί να συναντηθεί και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

πηγή: naftemporiki.gr

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.