Στις 10:39 π.μ. έως και τις 12:49 αναμένεται να λάβει χώρα έκλειψη Ηλίου που θα γίνει αντιληπτή στην Ελλάδα ως μερική, ενώ στη μέγιστη φάση της θα φτάσεις στις 11:44 (ώρα Ελλάδος). Στην Αθήνα, οι κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν έως το 31,4% του ηλιακού δίσκου να καλύπτεται από το μαύρο σώμα της Σελήνης. Το ποσοστό κάλυψης ποικίλλει όμως για τις άλλες περιοχές της χώρας. Όσο πιο βόρειες είναι, τόσο πιο μεγάλο τμήμα του Ηλίου θα δουν να σκοτεινιάζει. Οι κάτοικοι της Φλώρινας θα είναι πιο τυχεροί, αφού θα καλυφθεί το 40,7% του Ηλίου, ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης το 23,6%. Ολική η σημερινή ηλιακή έκλειψη θα είναι μόνο σε μια μικρή ζώνη του πλανήτη, στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, η οποία από κατοικημένες περιοχές περιλαμβάνει μόνο τα νησιά Φερόες με τους 50.000 κατοίκους.

Το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης συμβαίνει όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα στη Γη και στον Ηλιο. Δεν είναι σπάνιο, συμβαίνει σχεδόν κάθε έτος, πιθανόν περισσότερες από μία φορές (πέντε το 1934). Ομως δεν είναι ορατή παρά μόνον από ορισμένες περιοχές του πλανήτη, ενώ εξαιρετικά σπάνια είναι η περίπτωση παρατήρησης ολικής έκλειψης, η οποία σε ένα συγκεκριμένο τόπο εμφανίζεται κάθε 360 έτη. Οι αρχαίοι Ελληνες πίστευαν πως η ηλιακή έκλειψη εκφράζει την οργή των θεών και ανησυχούσαν για το μέλλον.

Απαιτείται προσοχή στην παρατήρηση του φαινομένου

Η παρατήρηση της έκλειψης χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς η θέαση διά γυμνού οφθαλμού εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή, ειδικά στα παιδιά. Συχνά, οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα. Μπορεί όμως να προκληθεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

(με πληροφορίες από «Καθημερινή»)

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.