Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα» τοποθετήθηκε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Η συμφωνία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι διαπραγματεύσεις κορυφώνονται. Προκρίνονται μέτρα και περικοπές, που δεν γνωρίζουμε. Έρχονται δύσκολες μέρες. Εμείς νομοθετούμε ίσως για μια άλλη οικονομία.
Διερωτώμαι, λοιπόν, και απορώ, μήπως σήμερα συζητάμε μέτρα του νομοσχεδίου, με δημοσιονομικό κόστος που την επόμενη εβδομάδα με την ψήφιση της συμφωνίας θα ακυρώνονται; Άρα, τι κάνουμε; Αποφασίζουμε και ψηφίζουμε για κάτι που αύριο ίσως ξαναποφασίσουμε και πάλι, αλλά διαφορετικά; Μήπως, λοιπόν, κινδυνεύουμε να αυτοακυρωθούμε; Διότι, εν τοις πράγμασι, υπάρχει σαφής αντίφαση μεταξύ του νομοσχεδίου που καλούμαστε να ψηφίσουμε και της συμφωνίας που θα έρθει τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση.
Παρά ταύτα, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως προς το νομοσχέδιο που συζητάμε έχω να πω ότι το νομοσχέδιο αυτό φέρνει ρυθμίσεις που πράγματι ανακουφίζουν τα ΑμεΑ, που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση.

Αυτό, που ίσως χρειάζεται να μας εξηγήσετε, είναι πως τα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται σε δεινή κατάσταση θα αντέξουν τόσο γενναιόδωρες ρυθμίσεις; Βεβαίως, υπάρχουν και αρκετά θέματα που χρειάζεται να επανεξεταστούν. Καλό το νομοσχέδιο, σε μια άλλη ίσως οικονομία. Σε μια άλλη οικονομική συγκυρία.
Ωστόσο, στο άρθρο 1, να αποσαφηνιστεί αν οι αποφάσεις και οι γνωματεύσεις κύριε Υπουργέ, της ανώτερης υγειονομικής επιτροπής του στρατού, πιστοποιεί το ποσοστό αναπηρίας που θα γίνονται υποχρεωτικά δεκτές και δεσμευτικές για όλους τους φορείς και όλες τις υπηρεσίες.
Στο άρθρο 2. Χρειάζεται συμπλήρωση με ειδικές διατάξεις ως προς τη σύσταση και λειτουργία των ΚΕΠΑ. Διαφάνεια και αξιοκρατία παντού. Αυτό απαιτείται σήμερα. Επίσης, χρειάζεται πέρα από την απλή ανάγνωση των σχετικών φακέλων, να διασφαλιστεί ο ενδελεχής κλινικός έλεγχος των ασθενών.
Στο άρθρο 4. Στις 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις είναι σκόπιμο να ενταχθούν και άλλες παθήσεις, που προκαλούν μεγάλα ποσοστά αναπηρίας. Οι άλλες είναι πραγματικά μη αναστρέψιμες, όπως π.χ. η μυασθένεια η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ή η σχιζοφρένεια. Για αυτό θα πρέπει να σταλεί ως ερώτημα στην επιστημονική επιτροπή για γνωμάτευση και εισήγηση. Επίσης, να εξεταστεί υπό ποιους όρους μπορεί να ενταχθεί και η νόσος σκλήρυνσης κατά πλάκας. Μία νόσος που ταλαιπωρεί πολλές οικογένειες. Νομίζω είναι κρίσιμο να οριστεί συγκεκριμένος τρόπος επιλογής των ατόμων που θα συγκροτούν την ειδική επιστημονική επιτροπή, έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία παντού.

Στο τρίτο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου, προβλέπεται η χορήγηση δικαιώματος πλήρους σύνταξης γήρατος στα 50 έτη. Οι ασφαλισμένες στο ταμείο συντάξεων ΗΣΑΠ, που έχουν συμπληρώσει 25 συντάξιμα χρόνια και έχουν ανήλικα ή ανίκανα για βιοποριστική εργασία τέκνα. Με αυτή την διάταξη διευκολύνεται η πρόωρη συνταξιοδότηση μιας συγκεκριμένης ομάδας εργαζομένων. Είναι προκλητικό να συζητείται την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, μέρος του οποίου είναι και ο περιορισμός των πρόωρων συντάξεων.

Τέλος κύριε Υπουργέ, αναρωτιέμαι για ποιό λόγο τέθηκε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Από τις 5 έως τις 9 Ιουνίου και μάλιστα ανολοκλήρωτο. Συζητάμε για 8 επιπλέον διατάξεις για τις οποίες δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις των αρμοδίων φορέων.

Είδατε τι έγινε με το άρθρο 27 περί της περιέλευσης στο ΕΤΕΑ της περιουσίας του ΕΛΕΜ. Μια διάταξη κατάφορη, αντισυνταγματική που πραγματικά αναρωτιέμαι, πως η κυβέρνηση για πρώτη φορά αριστερά, μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Να δημεύσει επί της ουσίας τις καταβεβλημένες εισφορές των εργαζομένων, για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ. Είναι η απόγνωση που προφανώς έχετε φτάσει και το προσπερνώ διότι δεν είναι της παρούσης.

Τέλος, επί της αρχής ψηφίζουμε το νομοσχέδιο, διότι αφορά μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, μέτρα για τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, μέτρα για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα. Επί των άρθρων, θα σας ακούσουμε όπως θα ακούσουμε και τους θεσμούς.
Το νομοσχέδιο αυτό κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ήταν και δικό μας νομοσχέδιο. Όπως είπε και ο κ. Κεγκέρογλου, για αυτό είμαστε εδώ.

Ευχαριστώ.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.