Το Vouliwatch σας παραθέτει τις πρώτες δηλώσεις  των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΕΚ , όπως διατυπώθηκαν στους επίσημους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε συνεντεύξεις τους σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και σε επίσημες ανακοινώσεις στις ιστοσελίδες των Ομάδων του ΕΚ.

Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία): H Ελλάδα έλαβε την απόφασή της. Τώρα πρέπει να μιλήσουμε ήρεμα για τα επόμενα βήματα. Δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσει. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η Ευρωομάδα του ΕΛΚ βρίσκεται κοντά στον λαό είτε είναι εντός είτε εκτός της Ευρωζώνης. Η ΕΕ αποτελείται από 28 δημοκρατίες. Τα συμφέροντα όλων πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ιδεολογίες δεν μπορούν να αποφασίσουν σχετικά με την επιλογή της γενικής πορείας. Η Ευρώπη χρειάζεται αρχές. Διαφορετικά η συνεργασία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είμαστε μια κοινότητα αλληλεγγύης, όχι το άθροισμα των εθνικών εγωισμών.

Gianni Pitella (Σοσιαλιστές, Ιταλία): Σεβόμαστε τη βούληση των Ελλήνων και θα λάβουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα ανοίγουν οι διαπραγματεύσεις με μια νέα προϋπόθεση. Ήρθε η ώρα, ορισμένα Κράτη Μέλη και Υπουργοί, πρέπει να βάλουν φρένο στη δυσκαμψία, την εθνική ιδιοτέλεια και τα εγχώρια πολιτικά παιχνίδια. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε λύση που θα οδηγούσε σε Grexit.

Syed Kamall (ΕΣΜ, Ηνωμένο Βασίλειο)

 Για χρόνια, η Ευρώπη είχε θέσει «τσιρώτα» πάνω από την ανοιχτή πληγή του ευρώ. Οι Έλληνες απλά το απέσχισαν( σ.σ το αφαίρεσαν). Η φωνή του ελληνικού λαού ακούστηκε απόψε και θα ταρακουνήσει την αντίληψη που έχουν κάποιοι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι πιστεύουν πως οι λαοί των Ευρωπαϊκών εθνών, πάντα θα ψηφίζουν τυφλά για την περεταίρω «ολοκλήρωση» και θα λαμβάνουν πάντα αντί να απορρίπτουν κάθε προσφορά που βρίσκεται στο τραπέζι.

Περισσότερα στη σχετική ανακοίνωση της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (αγγλικά)

Νωρίτερα σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Skynews τόνισε « Η Ευρώπη ισοδυναμεί με ένα σύνολο πλουσιοτέρων εθνών που πληρώνουν πάντα και φτωχότερες χώρες που αποδέχονται. Αυτός που πληρώνει τον αυλό, δίνει και το ρυθμό»

Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο): Ο χρόνος θα δείξει αν ο Τσίπρας είναι ο ηγέτης που προσφέρει λύσεις ή ψευδοπροφήτης… Πρέπει να καταλάβει ότι για «χρήματα για το τίποτα» υπάρχουν μόνο σε τραγούδια και θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κάτι περισσότερο απορρίπτοντας μονομερώς προτάσεις…Οι Έλληνες έχουν απορρίψει τη συμφωνία που έχει ως βάση την αύξηση των φόρων και τη μείωση των συντάξεων. Προκύπτει ευκαιρία για μια -εις βάθος – μεταρρύθμιση για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις. Εάν ο Τσίπρας έρθει με σοβαρές προτάσεις, μια περίοδος αποκλιμάκωσης θα βοηθήσει ώστε να βρεθεί, μια βιώσιμη συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αυτό δεν είναι το τέλος. Τώρα είναι ώρα για τον Τσίπρα να προτείνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις τονίζει στην επίσημη ανακοίνωση της Ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (αγγλικά)

Gabi Zimmer (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Γερμανία): Είναι μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας. Εκφράζω τεράστιο σεβασμό για το θάρρος του ελληνικού λαού που ψήφισαν «ΟΧΙ» στο σημερινό δημοψήφισμα παρά την πρωτοφανή εκστρατεία φόβου από κυρίαρχες ελίτ της ΕΕ, παρά την απειλή του να τον πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη και παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα. Το λίκνο της δημοκρατίας, έχει δείξει στην υπόλοιπη ΕΕ, ότι η δημοκρατική βούληση είναι πολύ ισχυρότερη από την κινδυνολογία και τις απειλές των κυρίαρχων ελίτ. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν πλέον την αξιοπρέπεια για την οποία πάλεψαν, σε αυτό το παιχνίδι που είναι εντελώς άδικο από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Περισσότερα στην σχετική ανακοίνωση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (αγγλικά)

Rebeca Harms (Γερμανία) / Philip Lamberts (Βελγιο), Πράσινοι: Ειδική Σύνοδος Κορυφής Απαιτείται για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Σε όποια απόφαση θα μπορούσε κανείς να πάρει σε αυτές τις περιστάσεις, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Η ΕΕ και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν βαθιά πολιτική κρίση και η απαντήσεις τους θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών, θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της ευρωζώνης, ότι αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Τόσο η Ελληνική κυβέρνηση όσο και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και οι ηγέτες της ευρωζώνης έχουν να εξηγήσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς θα καταστεί αυτό δυνατόν και πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς περεταίρω καθυστέρηση. Καλούμε λοιπόν για μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα, για μια νέα συμφωνία.

Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων και των πολιτών της ΕΕ και ότι μια διαρκής λύση πρέπει να βρεθεί στην τρέχουσα κρίση. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα είναι η στιγμή που όλοι οι ηγέτες πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα.

Περισσότερα στην σχετική ανακοίνωση της Ομάδας των Πρασίνων (αγγλικά)

Nigel Farage (Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας): Εάν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων είναι σωστά θα ήθελα να συγχαρώ τον Ελληνικό λαό, ο οποίος κατάλαβε την μπλόφα της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα πεθαίνει. Είναι φανταστικό να δούμε το θάρρος του ελληνικού λαού στο πρόσωπο του πολιτικού και οικονομικού εκφοβισμού των Βρυξελλών.

Marine Le Pen (Ευρώπη των Εθνών και Ελευθεριών, Γαλλία): Ωραίο μεγάλο μάθημα δημοκρατίας το, Ελληνικό ΟΧΙ. Ο λαός επιστρέφει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τοποθετήσεις όλων των ευρωβουλευτών μπορείτε να επισκεφτείτε το σχετικό σύνδεσμο στο NewsHub του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Γεωργία Κιούλια

(Πηγή: newshub, European Parliament)

Share on Facebook2Tweet about this on Twitter3Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.