Σε 9.808.760 ανέρχονται οι εκλογείς, την ψήφο των οποίων θα διεκδικήσουν την Κυριακή τα 18 κόμματα και οι 4 συνασπισμοί. Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί συνολικά σε 56 εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες κατανέμονται 288 έδρες (και 12 έδρες από βουλευτές Επικρατείας) με μεγαλύτερη τη Β΄Αθηνών με 1.426.759 ψηφοφόρους  και μικρότερη τη Λευκάδα με 29,152.

Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες, οι οποίες θα στηθούν σε 19,733 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 574 είναι τμήματα ετεροδημοτών.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική και μπορεί να γίνει με την αστυνομική μας ταυτότητα ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας λόγω μείωσης των βουλευτικών εδρών από 8 σε 7 έχει αντίστοιχη μείωση σε σταυρούς προτίμησης που μπορεί να βάλει ένας ψηφοφόρος:
Από 3 σταυρούς για 3 διαφορετικούς υποψήφιους ενός κόμματος, τώρα θα έχει τη δυνατότητα να βάλει μέχρι και 2 σταυρούς προτίμησης σε δύο υποψήφιους ενός κόμματος.

Στην περίπτωση που βρεθούν παραπάνω σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο (έχει κριθεί νομολογιακά) δεν είναι άκυρο, αλλά δεν μετρούν οι σταυροί προτίμησης, δηλαδή θεωρείται ότι είναι χωρίς σταυρούς προτίμησης.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.