Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη το βράδυ της Τετάρτης ο Προκόπης Παυλόπουλος, λαμβάνοντας 233 ψήφους στην  ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή.

Σε σύνολο 295 βουλευτών, 30 ψήφους έλαβε ο έτερος υποψήφιος, Νίκος Αλιβιζάτος, ενώ 32 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Πιο «ηχηρή» απουσία ήταν αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος με γραπτή δήλωσή του λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, γνωστοποίησε ότι θα απέχει γιατί δεν επιθυμεί να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Από το στρατόπεδο της ΝΔ, απουσίασαν ακόμη οι  Αλέκος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης, δηλώνοντας αμφότεροι ότι βρίσκονται στο εξωτερικό και θα ψήφιζαν υπέρ του κ. Παυλόπουλου.

Από τις δύο απουσίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ήταν ασθενής, ενώ η Ιωάννα Γαϊτάνη διαφωνούσε με την επιλογή Παυλόπουλου.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της αποψινής ψηφοφορίας, ο κ. Ν. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συγχαίρω κατ’ αρχάς τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την εκλογή του.

Ευχαριστώ επίσης τους βουλευτές που με τίμησαν με την ψήφο τους και τα δυο πολιτικά κόμματα, τo «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ, που με πρότειναν για το ύπατο αξίωμα.

Ειδικά υπό τις σημερινές περιστάσεις, που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θέλω να ελπίζω ότι ο αγαπητός φίλος και «εν όπλοις» συνάδελφος θα αναδείξει, ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, το πραγματικό νόημα του θεσμού του Προέδρου: θα είναι εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας όχι ως παθητικός θεατής των πολιτικών εξελίξεων, αλλά με πρωτοβουλίες και ενεργό ρόλο, όπως ο Ιταλός ομόλογός του. Θα λειτουργεί δηλαδή ως αδιαπέραστο ανάχωμα στη διολίσθηση της εξουσίας, κάθε εξουσίας, προς την αλαζονεία και συχνά προς την αυθαιρεσία».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι ανέφερε:

«Η πρόταση του Ποταμιού για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας – ο καθηγητής κ. Νίκος Αλιβιζάτος- ψηφίστηκε από τριάντα βουλευτές. Η εμβέλεια και η απήχηση αυτής της υποψηφιότητας στην κοινωνία ήταν πολύ μεγαλύτερη από το αριθμητικό αποτέλεσμα στη Βουλή. Η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία- 233 ψήφους -εξέλεγε Πρόεδρο τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο νέος Πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε  στιγμές ιδιαίτερα κρίσιμες για τη χώρα. Του ευχόμαστε  καλή επιτυχία και προσδοκούμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό της πατρίδας μας».

πηγή: «Καθημερινή»

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.