Στην ενίσχυση της μονιμότητας στο Δημόσιο, με τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων Ιδωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που απασχολούνται στην κεντρική διοίκηση, προχωράει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει την ανάκληση όλων των «μνημονιακών» απολύσεων και διαθεσιμοτήτων (3.900), καθώς και την πρόσληψη περίπου 6.000 αδιόριστων επιτυχόντων του ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα, στο επίμαχο -πρώτο- νομοσχέδιο που καταθέτει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπεται η μονιμοποίηση 40.000 υπαλλήλων ΙΔΑΧ που εργάζονται στον στενό δημόσιο τομέα, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους ΟΤΑ. Η ρύθμιση αφορά και δικαστικούς υπαλλήλους, ενώ από τη διαδικασία εξαιρούνται το επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών, το ανθρώπινο δυναμικό των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και οι δικηγόροι που απασχολούνται με έμμισθη εντολή στο Δημόσιο. Οπως διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος, «δεν θα γίνει καμιά μετατροπή σύμβασης από ορισμένου σε αορίστου χρόνου», ενώ εξήγησε ότι η ρύθμιση έχει ως στόχο «μια ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο», που θα βοηθήσει και στη διαδικασία της κινητικότητας.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, ο αναπληρωτής υπουργός ανακαλεί όλες τις απολύσεις και διαθεσιμότητες που έγιναν βάσει Μνημονίου και δρομολογεί άμεσα, με την ψήφιση του νομοσχεδίου πιθανότατα εντός του μήνα (σ.σ.: εξαρτάται και από τον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό όπως διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος), την επαναπρόσληψη των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διοικητικών των ΑΕΙ, των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών, καθώς και τον διορισμό 6.000 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. «Πρόθεσή μας ήταν να επαναπροσληφθούν στις θέσεις τους και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, ωστόσο δεν ήταν εφικτό χρονικά και πιθανότατα θα ρυθμιστεί μελλοντικά» επεσήμανε.

Οι περίπου 3.900 υπάλληλοι που θα επαναπροσληφθούν μέσω «μίνι κινητικότητας» θα μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, να καλύψουν κενές θέσεις σε άλλες υπηρεσίες ή –όπως στην περίπτωση των καθαριστριών– να επιστρέψουν στον φορέα προέλευσής τους σε προσωποπαγείς θέσεις.

Ενδεχομένως και εντός της ημέρας, ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να αποστείλει στις υπηρεσίες εγκύκλιο με την οποία θα τους ζητεί να του γνωστοποιήσουν τα «κενά» για την επανατοποθέτηση των «διαθέσιμων» και απολυμένων. Στη διαδικασία της «μίνι κινητικότητας», μια «πρόβα τζενεράλε», όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, για τη μεγάλη κινητικότητα που θα ακολουθήσει, θα συμμετάσχουν και οι 6.000 αδιόριστοι του ΑΣΕΠ, ενώ είναι πιθανόν η όλη διαδικασία να γίνει ηλεκτρονικά για εξοικονόμηση χρόνου.

Ως προς τους αδιόριστους του ΑΣΕΠ, όπως εξήγησε ο υπουργός, όσοι από αυτούς το επιθυμούν, θα μπορούν να «απελευθερωθούν» από την προκήρυξη βάσει της οποίας θα έπρεπε να είχαν διοριστεί και να επιλέξουν άλλο φορέα που έχει ανάγκη από προσωπικό της ειδικότητάς τους, ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις. Οσοι τελικώς επιλέξουν τη θέση της προκήρυξης, θα διοριστούν με σειρά προτεραιότητας.

Σε «τροχιά επαναπρόσληψης» βρίσκονται και 800 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης στους ΟΤΑ που είχαν συμμετάσχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ηδη, ο υπουργός έχει δώσει εντολή προκειμένου να εφαρμοστούν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις για τον διορισμό τους.

Οπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, η επαναπρόσληψη των 3.900 διαθέσιμων και απολυμένων και των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ θα συνυπολογισθούν στις 15.000 προσλήψεις που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το 2015. Στο σημείο αυτό, πάντως, δεν αποκλείεται να προκύψει ζήτημα καθώς στο μεσοπρόθεσμο προβλέπονται 11.000 προσλήψεις. «Εφόσον τεθεί ζήτημα, θα διαπραγματευθούμε, αλλά στη βάση της πολιτικής μας. Δεν θεωρούμε ότι δεσμευόμαστε από το Μνημόνιο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος και διευκρίνισε ότι στις 15.000 δεν θα συνυπολογιστούν οι προσλήψεις από την ανασύσταση της ΕΡΤ.

πηγή: «Καθημερινή»

Share on Facebook2Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.