Τις πληγές της μετρά η Λευκάδα ένα 24ωρο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού και στοίχισε τη ζωή σε δύο ηλικιωμένες γυναίκες.

Πολλοί από τους κατοίκους χωριών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το χτύπημα του εγκέλαδου, πέρασαν τη νύχτα τους σε σκηνές και σε ξενοδοχεία. Στο Αθάνι, το Κομηλιό, το Δράγανο και τον “Αγιο Πέτρο στήθηκαν 50 σκηνές και δόθηκαν 100 υπνόσακοι.

Οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Αθάνι Δράγανο, Άγιος Πέτρος και Βασιλική μετρούν τις πληγές τους. Δρόμοι παραμένουν κλειστοί λόγω κατολισθήσεων,  η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι κατέρρευσε και ο δρόμος για τον Άγιο Νικήτα είναι γεμάτος βράχους.

Η μεγάλη βλάβη στο δίκτυο υδροδότησης έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή από το πρωί της Τρίτης να μην έχει νερό. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στις στέγες, ενώ έχουν εμφανίσει ρωγμές και στους τοίχους. Επίσης, μεγάλες είναι οι ζημιές σε εστιατόρια, καφέ- μπαρ στο τουριστικό χωριό Αθάνι που απέχει 2 χιλιόμετρα από την παραλία των Εγκρεμνών.

Τεχνικά κλιμάκια μηχανικών έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα κτίρια, ενώ το νησί αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Λευκάδα.

Ο κ. Σγουρίδης, ο οποίος ηγείται κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο βρίσκεται στις σεισμόπληκτες περιοχές στην Ιθάκη και τη νοτιοδυτική Λευκάδα, επισήμανε πως ο πρωθυπουργός, έδωσε εντολή αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό να κινητοποιηθούν οι υπουργοί Ν.Τόσκας και Χρ. Σπίρτζης, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Από την πρώτη στιγμή, τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες περιστάσεις. Εξάλλου, όπως είπε, η περιοχή είναι σεισμόπληκτη και ως εκ τούτου υπάρχει μια προηγούμενη εμπειρία.

«Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ τον κ. Λέκκα και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής. Περιοδεύαμε στις πληγείσες περιοχές. Παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού οι υποδομές και τα κτίρια άντεξαν. Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Θα κηρυχτεί το νησί, ολόκληρη η Λευκάδα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη περιοχή αφού γίνουν οι καταγραφές των ζημιών. Έχουν συγκροτηθεί 14 κλιμάκια από μηχανικούς και ειδικούς με κατάλληλο εξοπλισμό που θα καταγράψουν τις ζημιές, ενώ συμπληρωματικά ετοιμάζονται άλλα τόσα. Κλιμάκιο θα στείλουμε στην Ιθάκη, για την καταγραφή των προβλημάτων και των ζημιών ενώ παράλληλα θα βοηθήσουμε να καταγραφούν οι ζημίες σε οικοσκευές και επαγγελματικές επιχειρήσεις για να υπάρξουν αποζημιώσεις» είπε.

«Μπαίνουμε σε παρατεταμένη μετασεισμική περίοδο διάρκειας έως και τριών εβδομάδων και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό» τόνισε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη.

Από τον ισχυρό σεισμό σκοτώθηκαν δύο ηλικιωμένες γυναίκες: Μία 70χρονη, το σπίτι της οποίας καταπλακώθηκε από βράχο στο χωριό Πόντι της Βασιλική και μία 82χρονη το Αθάνι, που καταπλακώθηκε από μάντρα.

Από σήμερα, Τετάρτη, στο Δήμο και την Περιφέρεια θα λειτουργούν γραφεία για την εξυπηρέτηση των σεισμοπληκτων.

Έντονη είναι και η μετασεισμική ακολουθία στο νησί. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα mylefkada.gr, καταγράφηκαν 64 μετασεισμικές δονήσεις διαφορετικής ισχύος μέσα σε 15 ώρες μετά τον κύριο σεισμό.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος του κύριου σεισμού ήταν 6 βαθμοί και το επίκεντρο 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Εκτός από τις δύο γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, οκτώ άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Λευκάδας.

«Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και με εστιακό βάθμος μόλις 5 χιλιόμετρα. Τον αισθανθήκαμε σαν 8 βαθμούς» είπε στο in.gr ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θ.Χαλικιάς.

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο mylefkada.gr το οποίο τράβηξε ο Σπύρος Κολυβάς, που βρίσκονταν για ψάρεμα ανοιχτά από την παραλία Εγκρεμνοί.

Κατολίσθηση on camera

πηγή: in.gr

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.