25η Μαρτίου. Ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ημέρα που συμβολίζει τον αγώνα του Ελληνικού γένους για ελευθερία. Ορίστηκε από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρίας Αλέξανδρο Υψηλάντη ως σημείο αναφοράς του ξεσηκωμού μας κατά του Οθωμανικού ζυγού, για να ταυτιστεί με την ημέρα που η Εκκλησία μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Για ακόμη μια χρονιά, η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας πραγματοποιείται σε περίοδο κρίσιμων στιγμών για την Ελλάδα και τον κόσμο. Σ’ αυτές τις μέρες λοιπόν που ο Ελληνικός λαός συμπαρίσταται με θέρμη και αγωνία στους χιλιάδες πρόσφυγες που συρρέουν στη χώρα, τη στιγμή που άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλείνουν πεισματικά τα σύνορά τους, χρειάζεται να κλείσουμε τα αυτιά μας σε ακραίες εθνικιστικές φωνές.

Σ’ αυτή τη συγκυρία που τα θεμέλια της Ευρώπης συνταράσσονται από την αδυναμία των ηγετών της να αντιμετωπίσουν με αλληλεγγύη την προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό, σήμερα που οι αξίες, οι αρχές της Ένωσης έχουν στοχοποιηθεί από εξτρεμιστές, το μήνυμα της Επανάστασης του ’21 μπορεί να μεταφραστεί σε ανάγκη για εθνική και ευρωπαϊκή συνεννόηση.

Έτσι όπως τότε μας οδήγησε στη διεκδίκηση της εθνικής ανεξαρτησίας, έτσι σήμερα να μας εμπνεύσει για εθνική και ευρωπαϊκή συνεργασία. Να δώσουμε νέο περιεχόμενο στην Ευρωπαϊκή οικογένεια που με κόπο συγκροτήσαμε και να μην υποκύψουμε στις φωνές του ευρωσκεπτικισμού και της ξενοφοβίας, στις πιέσεις για πολιτικές κλειστών συνόρων. Με περισσότερη Ευρώπη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε κίνδυνο. Η ιστορία να γίνει έμπνευσή μας.

Share on Facebook2Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.