Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών σχεδιάζει το αμέσως προσεχές διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, θέτοντας στο επίκεντρο τον εξορθολογισμό των δομών της δημόσιας διοίκησης, την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού -«ενεργοποιώντας» νέα κριτήρια αξιολόγησης κυρίως για τις θέσεις ευθύνης- αλλά και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στις σχεδιαζόμενες αλλαγές συμπεριλαμβάνεται και λίφτινγκ στον «Καλλικράτη» που θα αφορά πρωτίστως τις δομές και τα οικονομικά των ΟΤΑ και όχι τα χωροταξικά όρια των δήμων. Στο επίπεδο των πολιτικών πρωτοβουλιών εντάσσεται ακόμη ο σχεδιασμός για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και η έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, παρουσίασε μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων ξεκινώντας από το νομοσχέδιο για τις επαναπροσλήψεις, που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «συνεισηγητής» θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξή του μετά τις υποθέσεις που είδαν το φως με τις εργολαβικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξουν και δύο ρυθμίσεις: στην πρώτη προβλέπεται δίμηνη παράταση στους δήμους που εμφανίζουν «κόκκινους» ισολογισμούς, ενώ η δεύτερη αφορά σε δημόσια προκήρυξη θέσεων γενικών διευθυντών στις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις. Μάλιστα, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση και επιλογή προϊσταμένων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την εποπτεία θα αναλάβει Ανεξάρτητη Αρχή. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έως τον Μάιο θα έχει επεξεργαστεί «πακέτο» μέτρων στήριξης των «κόκκινων» δήμων που δεν μπορούν να συντάξουν προϋπολογισμό. Όπως είπε, θα δοθούν κίνητρα (όπως προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, προσλήψεις ή κινητικότητα εξειδικευμένου προσωπικού και τεχνική βοήθεια για ωρίμαση τεχνικών έργων) καθώς και νέες συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία.

«Σκοπός μας είναι οι δήμοι να ανταποκριθούν στην ανθρωπιστική κρίση», τόνισε ο κ. Βούτσης, αναγνωρίζοντας ότι «η αυτοδιοίκηση έχει αδικηθεί τα χρόνια της κρίσης». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αλλαγές στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης «θα εξαγγελθούν μόνο στο πλαίσιο του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, που θα προκύψει μέσα από γενική συμφωνία με τους εταίρους στις αρχές του καλοκαιριού». Ο υπουργός ανακοίνωσε και «ανακατανομές πόρων» με βάση πληθυσμιακά και κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά των δήμων.

Για τον Καλλικράτη ο υπουργός τόνισε ότι «θα ξεκινήσει προσπάθεια να καταγραφούν οι »κόμποι» σε σχέση με αρμοδιότητες, πόρους, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων» και προσδιόρισε το σπάσιμο των δήμων σε κάποιους νησιωτικούς και ορεινούς -σύμφωνα με τον κ. Βούτση, θα προστεθούν περί τους 10 δήμους στους 300. Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εσωτερικών στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

«Η απόφασή μας είναι η διοικητική ανασυγκρότηση να γίνει χωρίς απομείωση του μισθολογικού κόστους, ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί για το συμφέρον του πολίτη», είπε δίνοντας έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση για σύμπτυξη δομών υπουργείων, τη συγκρότηση κοινής βάσης δεδομένων ληξιαρχείων και δημοτολογίων, την εφαρμογή της κάρτας του πολίτη, την αύξηση αρμοδιοτήτων των ΚΕΠ.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ της Ελένης Πετροπούλου για την «Ημερησία» πατώντας εδώ.

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.