Η κοινωνική συνοχή, η βιώσιμη ανάπτυξη και η άρση ανισοτήτων έχουν τεθεί ως προτεραιότητα στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το έτος 2016, ο οποίος περιλαμβάνει δαπάνες για τη χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, για την εκτέλεση και πληρωμή έργων, για στοχευμένες δράσεις, πρωτοβουλίες και πολιτικές αλλά και για την μισθολογική ασφάλεια των εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός για το επόμενο έτος αγγίζει τα 153 εκατομμύρια ευρώ (σχεδόν 93 εκατομμύρια για επενδύσεις) και μέσα από αυτόν, όπως παρουσιάστηκε στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα γίνει κατορθωτό να υλοποιηθεί το πρόγραμμα, το σχέδιο και το όραμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2016, μέσα από ρεαλιστικούς στόχους και πάντα προς όφελος των πολιτών.

Περιλαμβάνει πρωτοβουλίες και πολιτικές, οι οποίες υποστηρίζουν μέσα από εθνικά – ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και ίδιους πόρους τους έξι (6) βασικούς στρατηγικούς στόχους του πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου:

  1. Ενίσχυση κοινωνικής συνοχής με στοχευμένες δράσεις και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στην υγεία, πρόνοια, παιδεία – Δια βίου μάθηση, αθλητισμό.
  2. Ενίσχυση και ανασυγκρότηση παραγωγικής βάσης της Περιφέρειας με βιώσιμη ανάπτυξη.
  3. Στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας
  4. Ανάδειξη τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Ελλάδας σε διασύνδεση με τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους της περιοχής μας.
  5. Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και της άρσης των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων.
  6. Βελτίωση διοικητικής λειτουργίας οργανισμού (και οργανισμών) Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην κατεύθυνση χάραξης και υλοποίησης διακριτής περιφερειακής πολιτικής.

Κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε «Κοινός στόχος μας είναι η καλύτερη διαχείριση των πόρων, η χρήση ανοιχτών διαδικασιών σε όλα τα στάδια της οικονομικής διαχείρισης και άρα η εξασφάλιση διαφανών διαδικασιών και παράλληλα βελτιώνουμε την ποιότητα του προϋπολογισμού με τη θέσπιση ενός μακροπρόθεσμου ορίζοντα υλοποίησης κομβικών επιλογών για την Περιφέρεια μας, με βάση το πενταετές επιχειρησιακό μας πρόγραμμα» συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Παρόλα αυτά είμαστε ρεαλιστές, αυτό σημαίνει ότι δεν απεμπολούμε τον προγραμματικό μας σχεδιασμό, ούτε ότι παραιτούμαστε μοιρολατρικά από κάθε διεκδικητική προσπάθεια, που θα φέρει έσοδα και σημαντικά έργα στον τόπο μας. Και θα διεκδικήσουμε και θα πείσουμε με τις προτάσεις τον προγραμματισμό μας την ετοιμότητά μας για καθετί που θα δημιουργήσει ή που θα συμπληρώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Όπως τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, έγινε μια σημαντική προσπάθεια από τις Οικονομικές Υπηρεσίες και την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ώστε «ο προϋπολογισμός να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, έτσι ώστε να μας προσφέρει τη δυνατότητα να δώσουμε εμπροσθοβαρές και αναπτυξιακό πρόσημο στην κρίσιμη χρονιά που ακολουθεί, θέτοντας λογικούς στόχους, τόσο ως προς την εξοικονόμηση πόρων όσο και ως προς την υλοποίηση δράσεων ανακούφισης των συμπολιτών μας».

«Οφείλουμε να εφαρμόσουμε κάποιες βασικές αρχές έτσι ώστε να δείξουμε συνέπεια απέναντι στους πολίτες που δοκιμάζονται καθημερινά και μας επέλεξαν να τους εκπροσωπήσουμε. Οι αρχές αυτές δε μπορούν να είναι άλλες από την ορθολογική δημοσιονομική διαχείριση με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας, την υπευθυνότητα, την αμεροληψία και τη δικαιοσύνη κυρίως ως προς την κατανομή των κονδυλίων, την ειλικρίνεια ως προς τις δυνατότητες της Περιφέρειας και τέλος τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαφάνειας. Με βάση αυτές τις αρχές, γίνεται σαφές ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι, τόσο για την κατάρτιση, κυρίως όμως για την αποτελεσματική και αποδοτική εκτέλεση και διαχείριση του προϋπολογισμού» κατέληξε απευθυνόμενος προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Αριστειδόπουλος.

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.