Νέα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν να πληρώσουν για το 2016 εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκίνητων. Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί τελικά σε αλλαγές που φέρνουν αυξήσεις στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με κατάργηση των μηδενικών τελών, μικρές μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες Ι.Χ., ενώ σχεδιάζεται η καθιέρωση ειδικού τέλους Δακτυλίου που θα επιβαρύνει τους κατόχους παλαιών ρυπογόνων αυτοκινήτων που κυκλοφορούν εντός του μικρού δακτυλίου.

teli

Με στόχο την είσπραξη περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τα νέα τέλη κυκλοφορίας αλλά και την εξάλειψη του φαινομένου της μαζικής κατάθεσης πινακίδων στις εφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ήδη το πρώτο κύμα αλλαγών στα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συζητείται με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προβλέπει:

1 Επιβαρύνσεις στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1/11/2011. Τα σενάρια που εξετάζονται:

  •  Κατάργηση των μηδενικών τελών που υπολογίζονται με βάση του ρύπους. Σήμερα δεν καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Εναλλακτικά εξετάζεται η μείωση του ορίου των 99γρ./ CO2 στα 80 γρ./CO2. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας για το 2016, τα οποία θα ανέρχονται σε περίπου 50 ευρώ έκαστος.
  •  Αλλαγές των συντελεστών στα τέλη κυκλοφορίας που υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές καυσαερίων και αφορούν περίπου 410.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν αυξήσεις στους συντελεστές από 10% έως και 50% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να προβλέπονται για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας άνω των 1.800 κ.ε.

2 Μείωση των τελών κυκλοφορίας για τα παλαιά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω των 2.000 ή 2.500 κ.ε. με στόχο να μπει τέλος στο φαινόμενο της μαζικής κατάθεσης πινακίδων που παρατηρείται κάθε Δεκέμβριο στις εφορίες, με αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων για το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα από 1.929 -2357 κ.εκ. τα τέλη ανέρχονται σε 660 ευρώ, για Ι.Χ. από 2.358 – 3.000 κ. εκ. ανέρχονται σε 880 ευρώ, από 3.001 – 4.000 κ. εκατ. σε 1.100 ευρώ, ενώ αυτοκίνητα 4.001 κ.εκ. και άνω τα τέλη κυκλοφορίας ανέρχονται σε 1.320 ευρώ.

3 Επιβολή ειδικού τέλους Δακτυλίου. Το τέλος αυτό θα αφορά τους κατόχους παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων που οι ιδιοκτήτες τους κυκλοφορούν εντός του μικρού δακτυλίου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα επιβάλλεται σε αυτοκίνητα, φορτηγά και ταξί τα οποία ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερη, ενώ δεν αποκλείεται να ισχύσει και για τους μόνιμους κατοίκους. Το κόστος του Τέλους Δακτυλίου θα υπολογίζεται με βάση την οδηγία ρύπων που ανήκει κάποιο όχημα και θα ανέρχεται από 20 έως και 70 ευρώ για τα αυτοκίνητα, ενώ στα φορτηγά θα αγγίζει έως και τα 350 ευρώ. Το μέτρο αυτό, αν τελικά υιοθετηθεί, εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει άμεσα στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Η διάταξη με τις παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση για να «ξεκλειδώσει» και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ της δόσης.

Στο νομοσχέδιο αυτό, αναμένεται να περιληφθεί και η ρύθμιση για τη φορολογική μεταχείριση των ανείσπρακτων ενοικίων, καθώς και η κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια που θα αποκτήσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς το 2016 προβλέπεται αύξηση εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των ενοικίων, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους θεσμούς προκειμένου να μην περιληφθούν στο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου τα σκληρά φορολογικά μέτρα (νέες φορολογικές κλίμακες και συντελεστές, κατάργηση φοροαπαλλαγών, επιβαρύνσεις στη φορολογία των αγροτών, ενσωμάτων στην ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα) και να πάνε λίγο αργότερα ενδεχομένως στο τέλος του έτους ή τον Ιανουάριο του 2016. Άλλωστε οι αλλαγές αυτές αφορούν τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι το 2016 (φορολογικές δηλώσεις 2017).

Ανείσπρακτα ενοίκια
Μετά την κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών όπως έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Τρ. Αλεξιάδης αναζητά φόρμουλα για να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι που δεν εισπράττουν ενοίκια. Το μοντέλο στο οποίο φαίνεται να καταλήγει το οικονομικό επιτελείο είναι των επισφαλών απαιτήσεων. Δηλαδή τα ποσά των ενοικίων που δεν μπορούν να εισπράξουν οι ιδιοκτήτες από τους ενοικιαστές θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επισφαλείς απαιτήσεις και θα εκπίπτουν από τα συνολικά φορολογητέα εισοδήματα των ιδιοκτητών. Στο έντυπο της νέας φορολογικής δήλωσης θα εισαχθεί νέος κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν το προηγούμενο έτος και θα αποφύγουν με αυτό τον τρόπο τη φορολόγησή τους. Τα ενοίκια αυτά θα φορολογηθούν τη χρονιά κατά την οποία θα εισπραχθούν.

Ρύθμιση 100 δόσεων
Αντιμέτωποι με μείωση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση των οφειλών τους ή ακόμη και με αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων βρίσκονται οι φορολογούμενοι για τους οποίους η Φορολογική Διοίκηση θα διαπιστώσει ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους. Κριτήριο που θα προσδιορίζει την οικονομική δυνατότητα των οφειλετών να εξοφλήσουν σε λιγότερες δόσεις ή ακόμη και εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αποτελούν οι τραπεζικές καταθέσεις τους.

Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαθέτει από τις τράπεζες τα στοιχεία για τις καταθέσεις των φορολογούμενων σχεδιάζει ένα ηλεκτρονικό σύστημα διασταυρώσεων που θα εντοπίζει τους φορολογουμένους-οφειλέτες του Δημοσίου με μεγάλες καταθέσεις. Ανάλογα με το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων που θα έχει κάθε οφειλέτης το σύστημα αυτόματα θα προχωρά στη μείωση του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης ή στην αποβολή του οφειλέτη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

πηγή: Μαρία Βουργάνα, imerisia.gr

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.