Αλαλούμ συνεχίζει να επικρατεί με τον ΦΠΑ στις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς τα 9.000 φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης, που είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ από τον Ιούλιο, εξαιρούνται από την πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων περί «παγώματος εφαρμογής του μέτρου» και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις με συντελεστή 23%.

Εντονες αναταράξεις προκαλεί στην ιδιωτική εκπαίδευση το πρόβλημα με την εφαρμογή του ΦΠΑ 23%

Τα περίπου 6.500 φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τα 2.500 μέσης εκπαίδευσης είχαν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ 23% μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων στα μέσα Ιουλίου. Δόθηκε μια μικρή παράταση να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα έως τα τέλη Ιουλίου και έκτοτε είναι υποχρεωμένα να κόβουν αποδείξεις με ΦΠΑ 23%.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες γονείς που σπεύδουν αυτές τις ημέρες στα φροντιστήρια για να εγγράψουν τα παιδιά τους είναι σε κατάσταση νευρικής κρίσης, καθώς πιστεύουν ότι η αναστολή του μέτρου επιβολής ΦΠΑ στις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης που ανακοινώθηκε αφορά και τα φροντιστήρια. «Ερχονται γονείς και μας λένε ότι ο ΦΠΑ έχει παγώσει και ότι οι ίδιοι δεν θα τον πληρώσουν. Εμείς από την πλευρά μας τους εξηγούμε ότι τα φροντιστήρια που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ πρέπει να τον αποδώσουν στο κράτος» τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννης Βαφειαδάκης.

Ο κ. Βαφειαδάκης προσθέτει πως είναι υποχρέωση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αποσαφηνίσει το θέμα άμεσα. «Να πουν δηλαδή ποιοι είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν ΦΠΑ μέχρι να καταργηθεί το μέτρο, αν ποτέ καταργηθεί».

 

 

 

 

Αναλυτικότερα στο “Έθνος” – Μιχάλης Νιλοβιανίτης

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.