Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ και υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη μίσθωση κλινών για τη στέγαση των φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας . Τονίζει ότι στον προκηρυχθέντα διαγωνισμό, ο αριθμός των κλινών για τη στέγαση των φοιτητών στο Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο είναι σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με το διαγωνισμό που διενεργήθηκε πριν από δύο χρόνια και ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να διασφαλίσει την επάρκεια των κλινών για τις ανάγκες των φοιτητών .Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος ζητά ενημέρωση για το ύψος των κονδυλίων της φοιτητικής μέριμνας στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας καθώς και για το ποσό που προορίζεται βάσει προϋπολογισμού του ΤΕΙ για τη στέγαση των φοιτητών στο Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο .

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

Αθήνα, 24 Μαΐου 2016

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη

Θέμα : Προβλήματα στη στέγαση των φοιτητών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Κύριε Υπουργέ,

Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο χρηματοδότησης. Οι Πρυτάνεις των ΑΕΙ και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ , το επισημαίνουν σε όλες τις συνόδους τους με τον πιο δραματικό τρόπο.

Το ΤΕΙ Μεσολογγίου, το οποίο βάσει του Σχεδίου Αθηνά εντάχθηκε στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, από το 1977 μέχρι και σήμερα έχει καταγράψει , τεράστιο εκπαιδευτικό, ερευνητικό, επιστημονικό και πολιτιστικό έργο . Αντιμετωπίζει ωστόσο και αυτό σήμερα σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του.

Με την υπ’αριθμ. 4/2016 διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στις 13-4-2016 από τη Διεύθυνση Διοικητικού & Οικονομικού, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας προκήρυξε διαγωνισμό για τη μίσθωση 32 κλινών στο Μεσολόγγι και 32 κλινών στη Ναύπακτο, ήτοι συνολικά 64 κλινών για τη στέγαση των φοιτητών του για τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2017 & 2017-2018. Ο αριθμός των κλινών ήταν ανεπαρκής. Σημειώνεται άλλωστε ότι πριν από δύο χρόνια είχε διεξαχθεί αντίστοιχος διαγωνισμός για 210 κλίνες στο Μεσολόγγι και 40 κλίνες στη Ναύπακτο, ήτοι συνολικά για 250 κλίνες. Άρα, ο αριθμός των κλινών μειώθηκε κατά 25,6% .

Η απόφαση συνάντησε τη μαζική αντίδραση φοιτητών, κατοίκων και φορέων της πόλης του Μεσολογγίου. Κατόπιν αυτών, η Σύγκλητος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στη συνεδρίαση της 20/5/2016 ακύρωσε το διαγωνισμό για τη μίσθωση 32 κλινών στο Μεσολόγγι και αποφάσισε την εκ νέου προκήρυξή του για τη μίσθωση 100 κλινών για τα έτη 2016-2017 & 2017-2018.

Κύριε Υπουργέ, είναι προφανές ότι σε ένα κλίμα οικονομικής ανέχειας, για την ελληνική οικογένεια που αδυνατεί να καλύψει τη στέγαση και τη σίτιση των παιδιών που σπουδάζουν μακριά από την κατοικία τους, η μείωση των κλινών οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες φοιτητές.

Ερώτημα ανακύπτει συνεπώς σχετικά με τα διαθέσιμα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα και τους λόγους για τους οποίους επελέγη η τεράστια μείωση των κλινών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Έχουν περικοπεί τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας; Ποιο είναι το ποσό βάσει προϋπολογισμού που θα διατεθεί για τη μίσθωση κλινών των σπουδαστών των Τμημάτων Μεσολογγίου & Ναυπάκτου; Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ποσό ήταν 850.000 ευρώ με ΦΠΑ.

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για τη διασφάλιση της επάρκειας των κλινών για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.