Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η επιβολή του μέτρου αυτού στους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς καθώς ανατρέπεται ο οικογενειακός προγραμματισμός, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους εν γένει στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μετά δε και από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για αναστολή του μέτρου έως το Νοέμβριο και την εύρεση ισοδυνάμων, ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον Υπουργό πληροφόρηση για το εάν η Κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ισοδύναμα μέτρα καθώς και εάν τελικά προτίθεται να αποσύρει το μέτρο.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει αναλυτικά ως εξής:

 

 

 

Αθήνα, 20/10/2015

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη

Θέμα: Σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Κύριε Υπουργέ,

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ανήγγειλε την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση έως την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου, ώστε μέχρι τότε να έχουν βρεθεί ισοδύναμα μέτρα.

Η επιβολή αυτού του ιδιαίτερα επιζήμιου μέτρου για τον χώρο της παιδείας θα  προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε μαθήτριες και μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι από τη στιγμή της ανακοίνωσής του βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία αγγίζουν τους 85.000 και ως επί το πλείστον προέρχονται από τη μεσαία τάξη. Οι γονείς τους φορολογούνται ήδη δυο φορές ως προς την εκπαίδευση, καθώς πληρώνουν τη φορολογία που καταβάλλει κάθε πολίτης, μέρος της οποίας κατευθύνεται στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ παράλληλα, δεδομένου ότι τα δίδακτρα για την ιδιωτική εκπαίδευση θεωρούνται τεκμήριο διαβίωσης, καταβάλλουν επιπλέον φόρο. Οποιαδήποτε περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση θα είναι εξουθενωτική για τις οικογένειες αυτές, οι οποίες θα κληθούν είτε να ανατρέψουν τον προγραμματισμό τους μέσα σε ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον, είτε να αλλάξουν στα παιδιά τους σχολικό περιβάλλον, ενέργεια που μπορεί να τα υποβάλλει σε ψυχολογική πίεση και να προκαλέσει ανυπολόγιστα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες για την εγχώρια οικονομία, καθώς πολλά από τα 240 περίπου μικρά και μεσαία ιδιωτικά σχολεία θα οδηγηθούν σε παύση λειτουργίας με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει χρήματα από τη φορολογία που αυτά καταβάλλουν και βεβαίως χιλιάδες εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Εκπαίδευση να απωλέσουν τις θέσεις εργασίας τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ως εκ τούτου, η Δημόσια Εκπαίδευση θα κληθεί να ανταποκριθεί σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό μαθητριών και μαθητών  που θα προσέλθουν στο δημόσιο σχολείο και θα αναγκαστεί να δαπανήσει ακόμη περισσότερους πόρους για κτιριακές υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό, σε μια συγκυρία που τα χιλιάδες κενά στις Σχολικές Μονάδες της χώρας έχουν βυθίσει σε απόγνωση ολόκληρη τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. 

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Ποιές είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό; Έχει καταλήξει η Κυβέρνηση σε ισοδύναμα μέτρα;
  2. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο αυτό;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.