Μάταια περιμένουν εδώ και μήνες στο ακουστικό τους 20.000 νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αιτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους στο “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον”.

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι θα βρεθούν κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

Τα χρήματα για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο εξαντλήθηκαν πριν από το καλοκαίρι, παρ΄όλα αυτά το Σεπτέμβριο το υπ. Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι βρέθηκε η λύση.

Συγκεκριμένα στις 22 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Ανάπτυης Οδυσσέας  Κωσταντινόπουλος ανακοίνωσε ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εγκριθεί από την Ε.Ε. η ένταξη νέων δικαιούχων με εμπροσθοβαρή χρονικά τρόπο, για τη νέα χρονική περίοδο 2014-2020. Τότε μάλιστα οι πληροφορίες έλεγαν ότι το ΥΠΑΝ έχει εξασφαλίσει περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Ενάμισι μήνα μετά την παραπάνω ανακοίνωση, τα επιπλέον αυτά κονδύλια ακόμη «αναζητούνται».

Εκτοτε, οι υπηρεσίες του συναρμόδιου υπ. Περιβάλλοντος απευθύνουν σύμφωνα με πληροφορίες συνεχή ερωτήματα στις αντίστοιχες του ΥΠΑΝ για το αν μπορούν να ξεκινήσουν υπαγωγές ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα, δεδομένης της έγκρισης από την Ε.Ε. κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ με εμπροσθοβαρή τρόπο.

«Υπαγωγές θα ξεκινήσουν μόνο εφόσον στηθεί εξαρχής ένα νέο πρόγραμμα, ήτοι από το 2015», απαντούν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι υπηρεσίες του υπ. Ανάπτυξης που έχουν διαφορετική προσέγγιση από εκείνη του ΥΠΕΚΑ. Τι συμβαίνει;

Είτε τα απαιτούμενα κονδύλια για να υπαχθούν στο πρόγραμμα νέοι δικαιούχοι δεν έχουν εξασφαλισθεί, είτε τα δύο υπουργεία έχουν εντελώς διαφορετική προσέγγιση ως προς τη σημασία του προγράμματος (είτε και τα δύο μαζί).

Εφόσον ωστόσο χρειασθεί να στηθεί εξ αρχής το «Εξοικονόμηση Κατ” Οίκον» θα χαθούν πολύτιμοι μήνες με άγνωστη την κατάληξη, διότι θα πρέπει να επαναληφθούν από την αρχή όλες οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, να δημιουργηθούν από το μηδέν οι περίπλοκες δομές του προγράμματος, την στιγμή που αυτό ήδη υφίσταται.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι 20.000 αιτήσεις ενδιαφερομένων που εκκρεμούν, θα πρέπει να… περιμένουν την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, και βλέπουμε.

Προτάσεις για να γίνει πιο ευέλικτο
Αναγνωρίζοντας τα μειονεκτήματα του παλαιού προγράμματος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ έχουν εδώ και καιρό υποβάλει μια σειρά προτάσεων προκειμένου το νέο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», όταν και όποτε αυτό ξεκινήσει, να γίνει πολύ πιο φιλικό στον πολίτη.

Ανάλογα με τα διαθέσιμα κονδύλια (εδώ οι αρμόδιοι κρατούν μικρό καλάθι), θα επιδιωχθεί η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων υπαγωγής, και των επιλέξιμων δαπανών, αλλά κυρίως η μείωση της γραφειοκρατίας.

Με βάση και την εμπειρία του προγράμματος, απαιτούνται κατά μέσον όρο 10 μήνες από την ημέρα έγκρισης μιας αίτησης μέχρι και την αποπληρωμή του προμηθευτή των υλικών και των συνεργείων. Στόχος είναι αυτό το δεκάμηνο να συμπτυχθεί σημαντικά.

Η διαδικασία του παλαιού προγράμματος προέβλεπε ότι ο πολίτης συλλέγει εκείνος τα δικαιολογητικά και εν συνεχεία τα αποστέλλει στο υποκατάστημα της τράπεζας. Αυτό με τη σειρά του τα αποστέλλει στα κεντρικά και εκείνα τα στέλνουν στους συμβούλους που ελέγχουν τις αιτήσεις.

Στη συνέχεια οι αιτήσεις αποστέλλονται στο ΕΤΕΑΝ, που τις διαβιβάζει για τελική έγκριση στο ΥΠΕΚΑ. Μετά την έγκριση και την υλοποίηση των επεμβάσεων, ακολουθείται μια αντίστοιχη διαδικασία για την αποστολή των παραστατικών και την εξόφληση – αποπληρωμή του ποσού στους προμηθευτές.

Υποβολή ηλεκτρονικά

Πρόκειται δηλαδή για μια εξαιρετικά χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Πόσω μάλλον όταν η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλές φορές τα υλικά τα οποία παρήγγειλε ο δικαιούχος ήταν… διαφορετικά από εκείνα που είχε αναγράψει στην αίτηση. Λάθη όπως αυτό προκαλούν καθυστέρηση μέχρι και τρεις μήνες για την έγκριση της αίτησης.

Προτείνεται λοιπόν να μειωθεί ο αριθμός όσων εμπλέκονται στη διαδικασία κατάθεσης μιας αίτησης και η υποβολή της να γίνεται απευθείας από τον ενεργειακό επιθεωρητή αντί για τον ιδιοκτήτη και μάλιστα ηλεκτρονικά.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα -με τη μέχρι σήμερα τουλάχιστον μορφή του- απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κτιρίων που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 2.100 ευρώ/τ.μ., χρησιμοποιούνται ως κατοικία, οι ιδιοκτήτες τους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, και είναι χαμηλής ενεργειακής κατηγορίας.

 

 

πηγή: «Τα Νέα»

Share on Facebook3Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.