Το καμάρι του Κορινθιακού, η μαρίνα των Τριζονίων εκπέμπει SOS, βρίσκεται σε κακά χάλια από κάθε άποψη και δικαιολογημένα οι κάτοικοι του νησιού και οι σύλλογοι εδώ και αρκετό καιρό διαμαρτύρονται απεγνωσμένα προς κάθε κατεύθυνση. Ο Δήμος Δωρίδας πριν δύο χρόνια σχεδόν έχει πάρει απόφαση για την σύσταση Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας, με έδρα τα Τριζόνια, που με τη λειτουργία του θα ξεκινήσουν σειρά ενεργειών για να μπεί μια τάξη στα πράγματα. Δυστυχώς η επικύρωση της σύστασης του Λιμενικού Ταμείου από τα συναρμόδια Υπουργεία, Εσωτερικών και Ναυτιλίας, σκοντάφτει στη συνηθισμένη αδικαιολόγητη γραφειοκρατία με το θέμα να πηγαίνει από τον… Άννα στο Καϊάφα!

Είναι πραγματικά κρίμα γιατί η Μαρίνα των Τριζονίων έχει γίνει διεθνές αγκυροβόλι και η σωστή λειτουργία της θα είναι ένα κόσμημα όχι μόνο για την περιοχή αλλά την Ελλάδα ολόκληρη και βέβαια θα αποφέρει και αρκετά έσοδα στο Δήμο Δωρίδας, ώστε να γίνουν στη συνέχεια σειρά έργων εξωραϊσμού και στήριξης της τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Ο τοπικός Ναυταθλητικός, Πολιτιστικός και Προστασίας Περιβάλλοντος Σύλλογος “Τα Τριζονήσια” για δεύτερη φορά επανέρχεται με διαμαρτυρία προς όλους τους συναρμόδιους φορείς και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και της αφύπνισης.

Ολόκληρη το υπόμνημα-διαμαρτυρία του Συλλόγου:

Ο Σύλλογος μας επιχειρώντας να καταστήσει γνωστή την κατάσταση που επικρατεί επί πολλά έτη στο καταφύγιο / μαρίνα των Τριζονίων και τους πολύ μεγάλους κίνδυνους που απορρέουν πλέον από αυτή, αποφάσισε να αποταθεί για δεύτερη φορά προς τις αρμόδιες αρχές και να ζητήσει την άμεση επέμβαση τους για την αντιμετώπιση της δυσώδους αυτής κατάστασης, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας της αμέλειας των αρμοδίων φορέων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και λόγω του ασαφούς περί της ιδιοκτησίας του χώρου καθεστώτος. Αξίζει δε να επισημανθεί ότι στο παρόν υπόμνημα επισυνάπτεται και σχετική έκθεση από δύτη, ο οποίος αφού ερεύνησε τον βυθό του καταφυγίου, διαπίστωσε «ιδίοις όμμασιν» την επιβάρυνση που έχει υποστεί αυτός.

α. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη δύο (2) σκάφη βυθισμένα στο καταφύγιο, τα οποία παραμένουν εκεί για πολλά έτη κατά την εκτίμηση μας υπάρχει πλέον τεράστια οικολογική απειλή από τα πετρελαιοειδή που έχουν εγκλωβιστεί εντός των καταβυθισμένων σκαφών, τα οποία στην περίπτωση που διαρρεύσουν, θα προκαλέσουν τεράστια μόλυνση στο θαλάσσιο περιβάλλον και ανεπανόρθωτη ζημιά στο νησί μας. Βασιζόμενοι μάλιστα και στα δεδομένα της έκθεσης αυτοψίας που επισυνάπτεται στο παρόν υπόμνημα, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί φθάνοντας ίσως και τα δεκατέσσερα (14) λόγω της αναπόδραστης ηλεκτρόλυσης στις μεταλλικές βάνες και στους μεταλλικούς άξονες κίνησης

β. Επιπλέον, λόγω της άναρχης κατάστασης και της απουσίας κάθε έλεγχου που επικρατεί στον ανωτέρω χώρο, ο βυθός έχει υποστεί ακόμη περισσότερη μόλυνση λόγω της συσσώρευσης εκεί διαφόρων τοξικών αποβλήτων / βαρέων και ανθυγιεινών μετάλλων από μπαταρίες που ρίπτονται λάθρα από τους κατόχους κάποιων σκαφών (αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι προ ετών έγινε κατόπιν ιδιωτικής πρωτοβουλίας ανέλκυση από τον βυθό δεκάδων μπαταριών).

Όπως ευλόγα μπορεί κάνεις να συμπεράνει από την περιγραφόμενη κατάσταση, ο κίνδυνος να επεκταθεί η μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι πλέον προ των πυλών για το θέμα αυτό κρούουμε εντόνως τον κώδωνα του κίνδυνου και ζητούμε την άμεση επέμβαση σας, διότι το νησί μας κατακλύζεται από εκατοντάδες λουόμενους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, πράγμα που δίνει και οικονομική «ανάσα» στους  εναπομείναντες κάτοικους του νησιού.

γ. Αυτή τη στιγμή στους βραχίονες του καταφυγίου βρίσκονται περίπου 65 σκάφη, πολλά εκ των οποίων είναι εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες για διάστημα που ξεπερνά στην καλύτερη περίπτωση τη δεκαετία (αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι συμφωνά με πληροφορίες κάποιοι εκ των ιδιοκτητών έχουν ήδη αποβιώσει). Από την άνοιξη μάλιστα του περασμένου έτους προστέθηκαν στον αριθμό των εγκαταλελειμμένων σκαφών ένα παλαιότατο ρυμουλκό και μια πλατφόρμα μεγάλων διαστάσεων (παλαιότατη κατασκευή και αυτή), επιτείνοντας ακόμη το εφιαλτικό σενάριο για μετατροπή του καταφυγίου των Τριζονίων σε νεκροταφείο σκάφων  πάρα τις επανειλημμένες φωνές αγανάκτησης και διαμαρτυριών μας προς τις αρμόδιες λιμενικές αρχές τα «κουφάρια» αυτά βρίσκονται μέχρι και σήμερα εγκαταλελειμμένα σε κολπίσκο πολύ κοντά στον χώρο του καταφυγίου.

Η εγκατάλειψη όλων αυτών των σκαφών, πολύ περισσότερο όμως η παραμέληση αυτών και η πλημμελής (ή και ανύπαρκτη) επισκευή των βλαβών, οι οποίες συνήθως ενσκήπτουν σε τέτοιου είδους σκάφη από την παραμονή τους για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα εντός του θαλάσσιου ύδατος, αυξάνουν τον δείκτη της επικινδυνότητας (εξαιτίας της ηλεκτρόλυσης).

Κίνδυνος άμεσος λοιπόν είναι:

να βυθιστούν κάποια ακόμη σκάφη και να προστεθούν στα ήδη καταβυθισμένα,
να εκτοξευθούν τα επίπεδα ρύπανσης του θαλασσίου περιβάλλοντος και
το κόστος της ανέλκυσης αυτών να αγγίζει όλο και δυσθεώρητο ύψος
Στην περίπτωση λοιπόν που επαληθευτούν οι παραπάνω ανησυχίες μας, φοβούμεθα ότι το καταφύγιο / μαρίνα των Τριζονιών θα καταντήσει ένα μόνιμο νεκροταφείο σκαφών και τοξικών αποβλήτων, γεγονός που όχι μόνο θα βάλει την ταφόπλακα στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά θα αυξήσει υπέρ το δέον και τις ταφόπλακες στο ανθρώπινο νεκροταφείο του νησιού μας.

δ. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε και μια άλλη πτυχή του προβλήματος:

Κάποια άτομα (η ταυτότητα των οποίων είναι άγνωστη!) διαμένουν σε σκάφη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και  για την αντιμετώπιση του ψύχους έχουν προχωρήσει  σε τοποθέτηση  «προχείρων» θερμαντικών μέσων με εμφανή την καμινάδα επί του καταστρώματος του σκάφους.
Επί του καταστρώματος κάποιων σκαφών μπορεί κανείς να παρατηρήσει και την τοποθέτηση κάποιων μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων επειδή όμως τα σκάφη αυτά είναι εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους, τι θα συμβεί στην περίπτωση ενός βραχυκυκλώματος;
Θα θέλαμε όμως εδώ να σας περιγράψουμε και το παρακάτω σκηνικό:

α. επειδή τα σκάφη είναι αφενός αγκυροβολημένα το ένα δίπλα στο άλλο και αφετέρου κατασκευασμένα από υλικά που βοηθούν την ταχύτατη επέκταση της πυρκαγιάς και εφοδιασμένα με εύφλεκτα καύσιμα και άλλα πετρελαιοειδή,

β. επειδή εντός της νήσου των Τριζονιών υπάρχει παντελής απουσία πυροσβεστικών μέσων, όχι μονό χερσαίων μέσων άλλα και στοιχειώδους πλωτού μέσου,

γ. επειδή ο μόνιμοι κάτοικοι του νησιού κατά τους περισσοτέρους μήνες του έτους είναι ολιγάριθμοι, αρκετοί δε εξ αυτών και γερασμένοι,

δ. επειδή το καταφύγιο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό και γειτνιάζει με κήπους ή χωράφια,

Τι θα συμβεί σε περίπτωση εκδήλωσης μιας φωτιάς εντός του χώρου της μαρίνας; Η περίπτωση να γίνει το μικρό διαμάντι του Κορινθιακού κόλπου παρανάλωμα του πυρός εντός ολίγων λεπτών, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Με το παρόν υπόμνημα εκφράζουμε την απόφαση μας να μην επιτρέψουμε άλλο πια την υποβάθμιση του νησιού μας, μετατρέποντας το σε νεκροταφείο σκαφών και σε εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους που περιγράψαμε παραπάνω, ζητούμε από κάθε εμπλεκόμενο φορέα και υπουργείο να κινηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις

– να πάψει το καταφύγιο σκαφών να αποτελεί απειλή για την περιοχή μας

– να ανελκυσθούν άμεσα τα καταβυθισμένα σκάφη

– να αποκατασταθούν όλες οι ζημίες που έχουν προκληθεί στο ηλεκτροδοτικό σύστημα (γυμνά καλώδια …) από τη δόλια απόπειρα κάποιων να υποκλέψουν ηλεκτρικό ρεύμα (για το θέμα αυτό είναι προ πολλού ενήμεροι οι δημοτικοί φορείς)

– να καλυφθεί άμεσα η περιοχή αυτή με μέσο πυροπροστασίας (κατάλληλο πυροσβεστικό όχημα)

Ζητούμε μετ’ επιτάσεως την ΑΜΕΣΗ παρέμβαση σας για την επίλυση αυτής της άναρχης κατάστασης και την αποσόβηση όλων των κινδύνων που περιγράψαμε παραπάνω. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν εκδηλώθηκε παρόμοιο γεγονός, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας καθησυχάζει αλλά αντιθέτως να μας ωθεί σε συνεχή επαγρύπνηση και στην ανάληψη των απαραίτητων ενεργειών.

Επιφυλασσόμενοι δε για κάθε νόμιμο δικαίωμα μας, δηλώνουμε μετά παρρησίας ότι σε περίπτωση που επαληθευτεί κάποιος από τους παραπάνω φόβους μας (πρόκληση επιπλέον περιβαλλοντικής ρύπανσης ή εκδήλωση πυρκαγιάς) θα στραφούμε κατά παντός υπευθύνου.

πηγή: doridanews

Share on Facebook4Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

1 Σχόλιο

  1. George

    Οι γνωρίζοντες τα ελάχιστα ξέρουν ότι η μαρίνα των τριζονίων εξυπηρετεί συμφέροντα ντόπιων. Τα αιτήματα είναι σωστότατα και έπρεπε από χρόνια να έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν θα έπρεπε να πέφτουμε απ΄ τα σύννεφα για την κωλυσιεργία…

    Απάντηση

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.