Ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας ήταν ο Εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επί του Νομοσχεδίου «Κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου στοιχήματος επί ιπποδρομιών στην Ελλάδα για περίοδο είκοσι ετών και άλλες διατάξεις«.

Κατά την εισήγησή του επεσήμανε την ολιγωρία της Κυβέρνησης που έγινε η αιτία το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. “Δεν μπορείτε να θέτετε τη Βουλή συνεχώς προ τετελεσμένων”, είπε ενώ τόνισε ότι “Δεν μπορεί το Κοινοβούλιο να λειτουργήσει σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο  επειδή δεν είχατε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσετε τις ρυθμίσεις όταν έπρεπε.”

 

Τόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή όσο και κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, αναφέρθηκε σε δυο κύρια ζητήματα για τα οποία η Κυβέρνηση όφειλε να είχε προσέλθει με σχέδιο στην ψήφισή του. Πρώτον, σχετικά με την απορρόφηση των εργαζομένων του ΟΔΙΕ στην αγορά εργασίας είπε: “Μιλήσατε για μετατάξεις των εργαζομένων σε άλλους φορείς και για απορρόφηση κάποιων από τον ΟΠΑΠ. Αναμένουμε να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις! Θα απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του ΟΔΙΕ που ξεπερνούν τους 400 ή θα βρεθούν εργαζόμενοι στην ανασφάλεια και την ανεργία;; Μην ξεχνάμε ότι στον ΟΔΙΕ υπάρχει ένα πλέγμα εργασιακών σχέσεων από πίσω. Οι ιπποπαραγωγικές μονάδες, όπου εκτρέφονται οι αγωνιστικοί ίπποι, οι έμποροι που συνεργάζονταν με τον ΟΔΙΕ για τον ιππικό εξοπλισμό.

Δεύτερον, επεσήμανε τις αντιρρήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σχετικά με την πρόβλεψη στο άρθρο 2 των επτά ετών αναστολής των διώξεων κατά του ΟΔΙΕ από πιστωτές του , υπογραμμίζοντας ότι το διάστημα αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο και ζητώντας να συντμηθεί. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό διαπιστώνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της. Αναφορικά με αυτή τη σημαντική διάσταση, παρουσίασε την περίπτωση του Δήμου Μαρκόπουλου, για την οποία υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για 31 εκατ. ευρώ σε βάρος του ΟΔΙΕ. Όπως σημείωσε, αυτό το ποσό με τόκους φτάνει τα 62 εκατομμύρια ευρώ περίπου. “Με αυτή τη διάταξη οι απαιτήσεις του Δήμου κινδυνεύουν”, είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προβληματική ρύθμιση της παραγράφου 7 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα εκχώρησης μισθωμάτων σε όσους έχουν ήδη επιβάλλει αναγκαστική κατάσχεση. Όπως επεσήμανε, “η ρύθμιση αυτή στοχεύει προφανώς στην ικανοποίηση της ΙΝΤΡΑΛΟΤ που έχει ήδη επιβάλλει κατάσχεση για χρέος πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αν η ρύθμιση παραμείνει ως έχει, ο Δήμος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με άλλους πιστωτές του ΟΔΙΕ. Σκοπεύετε να κάνετε κάτι γι’αυτό; Μία λύση θα ήταν η προνομιακή κατάταξη των ΟΤΑ. Δεν το βλέπουμε ούτε αυτό! Θα μπορούσε μέρος των εκχωρούμενων μισθωμάτων να κατευθυνθεί στην εξόφληση αυτών των οφειλών. Βάζετε τους ΟΤΑ σε νέες περιπέτειες και νέες ζημίες. Και οι ΟΤΑ όμως είναι δημόσιο. Και το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει να βρεθεί λύση!”

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.