Διαβάστε την εισήγηση του Δημήτρη Χ. Kωνσταντόπουλου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε σχετικά με τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος και την πληρωμή αγροτικών ενισχύσεων προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Κύριε Υπουργέ,

Κατέθεσα αυτή την ερώτηση σχετικά με τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των διαθέσιμων ταμειακών υπολοίπων του ΟΠΕΚΕΠΕ, και των υπολοίπων οργανισμών του Υπουργείου σας, όπως του ΕΛΓΑ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που επιδιώκεται να ακολουθήσουν σύντομα.

Τα αποθεματικά φαίνεται να χρησιμοποιούνται ως λάφυρα από την Κυβέρνηση σε βάρος των αγροτών στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να βρει λύσεις για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, αντί της καταβολής των ενισχύσεων και αποζημιώσεων.

Με ένα κατασκευασμένο επιχείρημα ότι τα χρήματα θα πάρουν μεγαλύτερους τόκους, προσπαθείτε να καλύψετε σπασμωδικές και πρόχειρες κινήσεις για να αντιμετωπίσετε τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της χώρας από τότε που αναλάβατε τη διακυβέρνησή της. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όταν τοκίζονται ευρωπαϊκά χρήματα στην Ελλάδα, η χώρα χάνει χρήματα, διότι οι τόκοι επιστρέφουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλετε όχι μόνο να προστατεύετε τις κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες αλλά και να τις καταβάλετε έγκαιρα σε αυτούς. Αντιθέτως, 51.000 βαμβακοπαραγωγοί την προηγούμενη εβδομάδα καρδιοχτύπησαν για να πάρουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος. Γιατί ενώ στάλθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι καταστάσεις πληρωμών στην Τράπεζα Πειραιώς, τα αποθεματικά που προορίζονταν για τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων είχαν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Και μπορεί οι βαμβακοπαραγωγοί να πληρώθηκαν -και χαίρομαι γιατί το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε σ’ αυτό, καθώς η ερώτηση κατατέθηκε στις 10 Μαρτίου και οι πληρωμές έγιναν έξι μέρες μετά, στις 16 Μαρτίου – έχει παρά ταύτα δημιουργηθεί ένα αίσθημα ανασφάλειας στον αγροτικό κόσμο.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:

  1. Θα επηρεάσει η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος το χρονοδιάγραμμα πληρωμών των δικαιούχων αγροτών;
  2. Πότε θα καταβληθούν στους δικαιούχους οι αγροτικές ενισχύσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα;
  3. Αν τα ταμειακά αποθέματα της χώρας δε βελτιωθούν, θα επιστραφούν τα χρήματα αυτά στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή των δικαιούχων και αν ναι με ποιο τρόπο;
  4. Το Υπουργείο σκοπεύει να προβεί σε αντίστοιχες μεταφορές ταμειακών διαθεσίμων και άλλων Οργανισμών αρμοδιότητάς του ; Όπως του ΕΛΓΑ ; Μπορείτε να μας γνωρίσετε ποιο είναι το πρόγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων σε μια χρονιά με μεγάλες ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή;

**************

Κύριε Υπουργέ,

Σας άκουσα με προσοχή. Μέχρι τώρα οι έγκαιρες πληρωμές είχαν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Υπουργείου και αγροτών. Γιατί πυρπολείτε το καλό παρελθόν ;

Αντ’ αυτών των πρακτικών θα περίμενε κανείς να έχετε σηκώσει τα μανίκια και να βρείτε τρόπους να μειώσετε το κόστος παραγωγής. Να πάρετε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Θα περίμενε κανείς να καταβάλετε τις πληρωμές, την εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 και ό,τι έχει μείνει από το 2013. Θα περίμενε κανείς να έχετε γνωστοποιήσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές των παραγωγών των βιολογικών προϊόντων, των ποιοτικών παρακρατημάτων στο σιτάρι, το ελαιόλαδο, το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας που αφορούν 150.000 παραγωγούς.

Η στάση σας όμως απέναντι στον αγροτικό κόσμο και ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα φάνηκε από την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων.

Όταν δεν βρήκατε κάτι να πείτε για τη νέα περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει να κάνει με ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 20 δις ευρώ.

Κύριε Υπουργέ,

Το ανύπαρκτο σχέδιο σας, η ασάφεια που χαρακτηρίζει όλες τις κυβερνητικές επιλογές η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι δημιουργική κατέστρεψε την εθνική στρατηγική.

«Πρώτη φορά αριστερά» και θα περίμενε κανείς η Κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση επί της ουσίας, να διεκδικήσει θέματα ουσίας και όχι να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. Τη διαπραγμάτευση αντικατέστησαν οι βόλτες στις αυλές των Βρυξελλών για να τρέφουν κάποιοι τα εγώ τους. Χάθηκε η ευκαιρία η χώρα να βγει από το Μνημόνιο. Να μεταβεί στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Να μετατραπεί και το Πρόγραμμα του ΔΝΤ σε προληπτικό. Να βγει η χώρα σταδιακά και προστατευμένα στις αγορές.

Στη θέση αυτών επιλέξατε την παραμονή της χώρας στο Μνημόνιο χωρίς μάλιστα να φέρετε την παράταση της κύριας σύμβασης της χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης στη Βουλή για έγκριση. Με τις κινήσεις σας να υποτιμάτε τους Ευρωπαίους εταίρους, να θεωρείτε τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς κουτόφραγκους, οδηγείτε την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρωζώνης.

Κύριε Υπουργέ,

Προέρχομαι από το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και πριν ένα μήνα είδα τις μεγάλες πλημμύρες να  καταστρέφουν ολοσχερώς σημαντικό τμήμα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ζωικού κεφαλαίου και γεωργικών υποδομών.

Μπορείτε να καταλάβετε την ανασφάλεια αυτών των ανθρώπων, όταν ο κόπος τους κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γίνει παρανάλωμα ενός φυσικού φαινομένου; Μπορείτε να καταλάβετε σε τι περαιτέρω αβεβαιότητα τους οδηγείτε με τις επιλογές σας;

Τι απαντάτε σε όλους αυτούς τους αγρότες που ανησυχούν ότι η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων προς την Τράπεζα της Ελλάδος θα προκαλέσει την καθυστέρηση των πληρωμών τους; Ποιο είναι τελικά το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές; Ποιο είναι το σχέδιο εν τέλει του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του τόπου ;

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.