Διαβάστε το άρθρο του Δ. Κωνσταντόπουλου, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αιτ/νίας, σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής:

Η κυβέρνηση του «Πρώτη φορά Αριστερά» έχει οδηγήσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Ελλάδας και η επιλογή του Δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει κύμα παραλογισμού, αβεβαιότητας και φόβου.

Την 1η Ιουλίου 2015 και ώρα 01.00 π.μ. η πατρίδα μας βρέθηκε σε καθεστώς χρεοκοπίας ύστερα από την αδυναμία να καταβάλει τη δόση ύψους 1,6 δις ευρώ στο ΔΝΤ, προκαλώντας και τυπικά ένα μεγάλο ρήγμα με το σύστημα των θεσμών.

Στο εσωτερικό, από το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιουνίου, όταν ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μέσα από ένα αντιευρωπαϊκό διάγγελμα ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, κυριαρχεί ο πανικός. Η αγωνία της επιβίωσης αποτυπώνεται στις ουρές που σχηματίστηκαν στα ATM των τραπεζών αμέσως μετά το διάγγελμα. Τα capital controls που επιβλήθηκαν, έχουν τρομοκρατήσει τους πολίτες και έχουν αναστατώσει την αγορά. Έχουν ήδη ανακύψει τα πρώτα προβλήματα, καθώς αρχίζει να εξαπλώνεται η έλλειψη ψιλών και κερμάτων, τα οποία δίνονται ως ρέστα στους πολίτες. Τα καταστήματα είναι ανοικτά, αλλά επί της ουσίας κλειστά. Δεν υπάρχει κίνηση αλλά ούτε συναλλακτική εμπιστοσύνη, τόσο μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και μεταξύ των ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. Η απαίτηση της 100% προπληρωμής των εισαγωγών έχει φέρει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να καταστραφούν οι πρώτες ύλες και τα προϊόντα που δεν μπορούν τώρα να παραληφθούν, δεδομένου ότι καθυστερεί η εξόφληση των εισαγωγών. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θεσμικοί φορείς της αγοράς λένε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος 650.000 επιχειρήσεις να κλείσουν και 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι. Ακόμη και οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις ελληνικές κάρτες που διαθέτουν και έχουν μείνει χωρίς χρήματα.

Αν την Κυριακή στο Δημοψήφισμα υπερισχύσει το «όχι» η εξέλιξη των πραγμάτων θα τεθεί εκτός ελέγχου, καθώς χωρίς τον προστατευτικό θώρακα του προγράμματος EFSF και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι αβέβαιο για τη χώρα όχι το πότε αλλά το αν θα αρθεί η τραπεζική αργία. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα σε φοβερούς τριγμούς, χωρίς χρηματοδότηση, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών. Αυτό θα σημαίνει ότι οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής των συμπολιτών μας που επέλεξαν με πατριωτισμό να στηρίξουν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θα κινδυνεύσουν να εξανεμιστούν. Ουρές στα ΑTM μπορεί να μην σχηματίζονται, όχι όμως λόγω επαναφοράς στην κανονική οικονομία, αλλά λόγω ανυπαρξίας χρημάτων για να δοθούν στους πολίτες.

Με κλειστές τις τράπεζες και νωπή τη λαϊκή εντολή ενός «όχι» απέναντι στην Ευρώπη, κινδυνεύει η ευρωπαϊκή υπόσταση της Ελλάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, χωρίς τη δυνατότητα να καλύψει η χώρα τις διεθνείς της υποχρεώσεις, η επίσημη κήρυξη της πτώχευσης θα είναι πλέον ζήτημα χρόνου. Η απώλεια εισοδήματος θα είναι απελπιστικά μεγάλη για την πλεινότητα του πληθυσμού. Το σενάριο της δραχμής είναι εφιαλτικό και παραπέμπει σε μια εξαθλιωμένη χώρα με ένα νόμισμα χωρίς αγοραστικό αντίκρισμα. Θα φτωχύνουμε όλοι μαζί εν μια νυκτί. Ευθύς αμέσως χωρίς χρηματοδότηση δεν θα μπορούμε να υποστηρίξουμε εισαγωγές και θα υπάρξει έλλειψη σε είδη και αγαθά πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ενέργεια). Η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια της χώρας, αλλά και η δημόσια υγεία θα έχουν τεθεί πλέον σε σοβαρό κίνδυνο. Τα βιώματα που έχουμε τις τελευταίες μέρες θα πολλαπλασιαστούν, αποκτώντας μάλιστα μεγαλύτερη ένταση.

Αν την Κυριακή στο Δημοψήφισμα υπερισχύσει το «όχι», η ρήξη με την Ευρώπη θα έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Για την Ελλάδα, δεν θα υπάρχει πια η προοπτική των ΕΣΠΑ, των κοινοτικών ενισχύσεων και γενικότερα των ευρωπαϊκών πόρων. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή, καθώς δεν θα καταβληθούν 20 δις ευρώ που προορίζονται για πληρωμές στους αγρότες από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ούτε όμως θα δοθούν 30 δις ευρώ που προορίζονται για την ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας. Και αυτό γιατί σε μια χώρα που δεν πληρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες ως κράτος-μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναστέλλεται κάθε κοινοτική χρηματοδότηση.

Η ιστορία των λαών, δυστυχώς, γράφεται μέσα από λάθη, αδυναμίες, πάθη και ατυχήματα. Ο Ελληνικός λαός καλείται την Κυριακή να επιλέξει το μέλλον του. Ο καθένας σκεπτόμενος τον εαυτό του, τους γονείς του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, τη θέση εργασίας του, την επιχείρησή του, την περιουσία του, αλλά κυρίως τη μοίρα της πατρίδας μας, θα πάει στην κάλπη για να ψηφίσει.

Η πρόταση την οποία καλούνται να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν οι πολίτες έχει αποσυρθεί. Το δίλημμα επομένως που έχει τεθεί με το Δημοψήφισμα είναι ξεκάθαρο: ναι ή όχι στην Ευρώπη. Η απάντηση μπορεί μονάχα να είναι ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Οτιδήποτε διαφορετικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλειστές τράπεζες, απώλεια μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και θέσεων εργασίας, άδεια σουπερ-μάρκετ, άδεια φαρμακεία, φτώχεια και εξαθλίωση.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Φίλες και Φίλοι,

Την Κυριακή ψηφίζουμε

  • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ!
  • ΝΑΙ στα όνειρα των παιδιών μας!
  • ΝΑΙ στους κόπους των γονιών μας!

Την Κυριακή θα αναμετρηθούμε με την ιστορία.

Εύχομαι η απόφαση όλων μας να υπερασπίζεται τη χώρα μας και τον λαό μας.

Share on Facebook3Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.