Στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται, παλιοί καταυλισμοί σεισμοπαθών, παλιές αποθήκες του ΑΣΟ, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις που ανήκουν σε Δημόσιους φορείς ή στην Εκκλησία, παλαιοί βιομηχανικοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις, εκθεσιακά κέντρα είναι εγκαταστάσεις υποψήφιες να μεταβληθούν σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων ανοικτού Τύπου.

Οι πιθανοί χώροι θα τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη που συγκαλεί τη Δευτέρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μετά το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που ζητά να υποδειχθούν χώροι.

Οι διαθέσεις

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πόσοι από τους φορείς είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τέτοιες εκτάσεις. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση του κάμπινγκ της πλαζ της αγυιάς, μπορεί να θεωρείται ότι πληροί τις προϋποθέσεις ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης όμως έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους  ότι είναι αντίθετος σε δομές φιλοξενίας που μπορεί να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών. Ωστόσο το μεταναστευτικό θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη.

Αντιστοίχως, η Εκκλησία διαθέτει κατασκηνώσεις σε Πάτρα και Αιγιάλεια είναι αβέβαιο όμως αν προτίθεται να τις παραχωρήσει, δεδομένου ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Οι προδιαγραφές

Πάντως με βάση τις προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο κατάλληλοι χώροι για να καλύψουν αυτές τις άμεσες ανάγκες είναι χώροι άμεσα διαθέσιμοι, ή που χρειάζονται μικρές εργασίες για να χρησιμοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από το κράτος για τη φιλοξενία των προσφύγων. Επίσης, θα πρέπει να είναι εντός αστικού ιστού ή πλησίον, να είναι δυνατή η σύνδεση με ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτρισμό και προσβάσιμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο κίνδυνος

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Πάτρα, υπάρχει και ένα ευαίσθητο σημείο. Η ύπαρξη του λιμανιού, που  αποτελεί βασική πύλη στην Ευρώπη κι έχει αποδειχθεί στην πράξη είναι θεωρείται «πέρασμα» στο οποίο «επενδύουν» τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών, ανεξάρτητα με τις προσπάθειες αποτροπής που καταβάλουν οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές. Αντιστοίχως οι ακτές της γειτονικές Αιτωλοακαρνανίας έχουν αποδειχθεί σημεία που χρησιμοποιούν  οι διακινητές  εμπορευόμενοι την ελπίδα. Αυτά, όπως αρκετά ακόμη ζητήματα διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών απασχολούν σήμερα ειδική εκδήλωση που πραγματοποιεί το Λιμενικό στο Επιμελητήριο με ομιλητές υψηλόβαθμα στελέχη του Σώματος και επιστήμονες.

πηγή: tempo24.gr

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.