Δύο διακεκριμένοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν στο κοινό το Αρχαίο Θέατρο Καλυδώνος, μέσα από τη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στο Megaron Plus, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Σωματείο Διάζωμα, την Πέμπτη 2 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο (με δελτία προτεραιότητας).

Η Ολυμπία Βικάτου, Δρ. αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας θα κάνει εισήγηση, με τίτλο «Το Θέατρο της Καλυδώνος», και ο Νίκος Χατζηδάκης, αρχιτέκτων – μηχανικός, θα μιλήσει για τη «Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Καλυδώνος», με συντονιστή τον πρόεδρο του Σωματείου Διάζωμα, Σταύρο Μπένο.

Αεροφωτογραφία.

Ίσως, για κάποια μυστηριώδη λατρεία

Το Αρχαίο Θέατρο Καλυδώνος βρίσκεται κοντά στο Ευηνοχώρι του δήμου Μεσολογγίου, στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το μνημείο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στην ανατολική κλιτύ του λόφου του Λαφρίου ή Λαφριαίου, όπου βρίσκεται το ιερό της Αρτέμιδος Λαφρίας και του Απόλλωνος Λαφρίου. Η πρώτη χρήση του χώρου ήταν, ίσως, για κάποια μυστηριώδη λατρεία. Αυτό εξηγεί και την τετράγωνη κάτοψη της ορχήστρας. Όταν, αργότερα, κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή θεάτρου, τότε επεκτάθηκαν οι σειρές των εδωλίων. Οι νεότερες έρευνες στο μνημείο άρχισαν το 2001 και συνεχίστηκαν μέχρι και το 2013, από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας, σε συνεργασία με την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων.

Ολυμπία Βικάτου – «Το θέατρο της  Καλυδώνος»

Στη νότια πλαγιά του ιερού της Αρτέμιδος Λαφρίας, βρίσκεται το Θέατρο της Καλυδώνος. Εντοπίστηκε το 1967, από τον Ευθ. Μαστροκώστα, ο οποίος θεώρησε ότι επρόκειτο για «κοίλο βουλευτηρίου». Από το 2011 έως και το 2015, πραγματοποιήθηκε  συστηματική ανασκαφική έρευνα, στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, που οδήγησε στην αποκάλυψη ολόκληρου του μνημείου. Η ιδιαιτερότητα του θεάτρου έγκειται στο γεγονός ότι η ορχήστρα του είναι τετράπλευρης κάτοψης και οι κατώτερες εννέα σειρές του κοίλου ακολουθούν το περίγραμμά της.

Το σκηνικό οικοδόμημα διαθέτει τρία ισόχωρα δωμάτια, εκ των οποίων το κεντρικό επικοινωνεί με το προσκήνιο, μέσω θυραίου ανοίγματος. Η κιονοστοιχία του προσκηνίου αποτελείτο από δέκα ιωνικούς ημικίονες με πλευρικές υποδοχές για την ανάρτηση των σκηνικών. Οι κίονες και οι τοίχοι της σκηνής στήριζαν τον όροφο του σκηνικού οικοδομήματος. Δυτικά και ανατολικά της σκηνής, αποκαλύφθηκαν τα όρια των παρόδων.

Αεροφωτογραφία της αρχαίας Καλυδώνας, στην οποία διακρίνονται το Λαφριαίο, το Ηρώο και το θέατρο.

Η χωρητικότητα του θεάτρου υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε τους 6.000 θεατές, και είχε περισσότερες από μία κατασκευαστικές φάσεις. Από τα έως τώρα δεδομένα, έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση του μνημείου διαρκεί από τον 4ο αι. π.Χ. έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Νίκος Χατζηδάκης – «Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνος»

Η πρόταση αποκατάστασης αφορά στη συντήρηση και στερέωση όλων των ευπαθών δομικών στοιχείων του θεάτρου, την επούλωση των πληγών που προέκυψαν στο πρόσφατο παρελθόν και τη βελτίωση της αντίληψης της γεωμετρίας και του σχήματός του. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνει την αναβάθμιση της υφιστάμενης εισόδου, τη βελτίωση της επισκεψιμότητας και την ενοποίηση του θεάτρου με τα παρακείμενα μνημεία.

Γενική άποψη των σωζομένων εδωλίων του θεάτρου της αρχαίας Καλυδώνας.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη – Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Η διανομή των δελτίων εισόδου αρχίζει στις 17:30. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας, μέσω διαδικτύου, και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής, megaron.gr.

πηγή: naftemporiki.gr

 

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.