Σε εκκρεμότητα η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το «χαράτσι της ΔΕΗ». Πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές ακινήτων έχουν απλήρωτη τουλάχιστον μία δόση

xaratsi

Αυτή και αν είναι «βόμβα» για το οικογενειακό προϋπολογισμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ιδιοκτητών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κρατούν σε εκκρεμότητα τη βεβαίωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες προέρχονται από το λεγόμενο «χαράτσι της ΔΕΗ» παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία έχουν αποσταλεί από τη ΔΕΗ ήδη από το τέλος Ιουλίου.

Ξεπερνά τα 250 εκατομμύρια ευρώ το συσσωρευμένο ποσό

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό που έχει συσσωρευτεί μπορεί να ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές που έχουν μαζευτεί επειδή ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές άφησαν απλήρωτο το «χαράτσι» για έναν ή περισσότερους μήνες.

Είναι η δεύτερη φορά που το υπουργείο Οικονομικών θα κληθεί να βεβαιώσει έναν τέτοιο μαζικό φόρο. Η πρώτη φορά ήταν πέρυσι τον Δεκέμβριο -και πάλι με το χαράτσι της ΔΕΗ- οπότε περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες βρέθηκαν να χρωστούν μικρά ή μεγάλα ποσά. Το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και φέτος. Από τη στιγμή που θα γίνει η βεβαίωση του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα για να πληρώσουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσουν να φορτώνονται και με προσαυξήσεις.

Το …δυστύχημα για τους φορολογούμενους είναι πως οι επόμενοι μήνες βαρύνονται ούτως ή άλλως με φόρους:

  • Ο Οκτώβριος, περιλαμβάνει τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ και την 1η δόση του ΦΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του έτους που θα καταβληθεί από ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες.
  • Ο Νοέμβριος, περιλαμβάνει την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, την τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και την 2η δόση του ΦΠΑ για το 3ο τρίμηνο του έτους.
  • Ο Δεκέμβριος περιλαμβάνει την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας (σ.σ εδώ μιλάμε για 6,3 και 5,5 εκατομμύρια ειδοποιητήρια πληρωμής φόρου αντίστοιχα).

Είναι πλέον θέμα πολιτικής απόφασης: πότε θα λάβουν εντολή οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να βεβαιώσουν τα τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες;

Αν η βεβαίωση γίνει μέσα στον μήνα, η πληρωμή θα συμπέσει με ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ. Αν η βεβαίωση γίνει τον Νοέμβριο, τότε τον Δεκέμβριο θα γίνει στις Τράπεζες το …έλα να δεις: ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και χαράτσι της ΔΕΗ.

Αν η βεβαίωση αναβληθεί για το νέο έτος (πράγμα που εγείρει και ένα θέμα ευνοϊκής μεταχείρισης αυτών που δεν πλήρωσαν απέναντι σε αυτούς που φάνηκαν συνεπείς, δεδομένου ότι η τελευταία δόση του χαρατσιού έχει πληρωθεί από τον περασμένο Μάρτιο) τότε θα τεθεί δημοσιονομικό ζήτημα, καθώς τα χρήματα είναι πολλά και έχουν προϋπολογιστεί στον φετινό προϋπολογισμό.

πηγή: thetoc.gr

Share on Facebook7Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.