Αφορολόγητο μόνο για μία κατοικία, φορολόγηση της υπόλοιπης αξίας της ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα και πολλούς φορολογικούς συντελεστές.

Στο σχεδιασμό του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, όπως άλλωστε ανήγγειλε στις προγραμματικές της δηλώσεις η κυβέρνηση, προχωρά το υπουργείο οικονομικών.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο νέος φόρος -που θα ονομάζεται Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ)-προβλέπει αφορολόγητο μόνο για μια κατοικία και φορολόγηση της υπόλοιπης αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα και πολλούς φορολογικούς συντελεστές.

Ειδικότερα, το αφορολόγητο θα αφορά μία κατοικία, ενώ σε περίπτωση που η αντικειμενική αξία της κατοικίας υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο -το οποίο αναμένεται να προσδιοριστεί ανάλογα με τους εισπρακτικούς στόχους που θα τεθούν- θα επιβάλλεται φόρος για το ποσό άνω του εν λόγω ορίου, προκειμένου να φορολογηθούν οι πολυτελείς κατασκευές. Τέλος, ο φόρος θα επιβάλλεται επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα είναι μειωμένες και αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του καλοκαιριού.

Χαρακτηριστικές της φιλοσοφίας του νέου φόρου είναι οι δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα: «Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται καθόλου ή ελάχιστα, καθώς η κλίμακα του νέου φόρου θα είναι προοδευτική, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν αναθεωρηθεί και αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες, υλοποιώντας και την περσινή δεσμευτική απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας», ανέφερε η κ. Βαλαβάνη.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter1Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.