«Μέσα από αυτή την έκθεση, ενώνουμε για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις μας με τους φορείς της έρευνας και καινοτομίας και τους φορείς της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, με στόχο να φέρουμε σε επαφή το πλούσιο ερευνητικό δυναμικό της περιοχής μας με τον επιχειρηματικό, παραγωγικό και επενδυτικό κόσμο όχι μόνο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας».

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση της 2ης Έκθεσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ στο κλειστό στάδιο «Δημ. Τόφαλος», στην οποία η Περιφέρεια είναι συνδιοργανωτές με το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Ο Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Πλάνο Καινοτομίας που έχει ήδη εκπονηθεί και υλοποιείται.

«Μέσα από δυόμιση χρόνια διαβούλευσης και διαρκών συζητήσεων με όλους τους παράγοντες της έρευνας και της αγοράς, διαμορφώσαμε με συστηματική διαδικασία από κάτω προς τα επάνω (bottom up) τη Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που αποτυπώνει και αναδεικνύει συγκεκριμένους τομείς της Περιφερειακής οικονομίας μας, οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική και αριστεία, με έμφαση στη σύνδεση καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας. Αξιοποιήσαμε τους κοινοτικούς πόρους και εκπονήσαμε το Πλάνο Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που περιλαμβάνει τους τρόπους διερεύνησης της οικονομικής βιωσιμότητας των επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων, τη υλοποίηση του νέου Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας, τις νέες δημιουργικές βιομηχανίες και τα οικοσυστήματα έντασης γνώσης, με σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής μας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας τις σθεναρές διεκδικήσεις από την αρχή της πρώτης θητείας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Μέσα από ένα κοπιώδη αγώνα, το καταφέραμε, αφού με το νέο νόμο για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» θεσμοθετήθηκε η από καιρό κατατεθειμένη πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την δημιουργία του Κέντρου. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που δημιούργησε Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) για να υποστηρίζει την Περιφέρειά μας σε θέματα ανάπτυξης της έρευνας και καινοτομίας, προώθηση της ανάπτυξης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και στη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών και φορέων της Περιφέρειάς μας σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Ένα όργανο το οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε συστήσει με δική της πρωτοβουλία από το ξεκίνημά της πρώτης θητείας της, το 2011, και δικαιωθήκαμε, αφού το 2014 ήρθε ο νέος νόμος για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις» να θεσμοθετήσει τη δημιουργία ΠΣΕΚ σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας κατέληξε πως «όραμά μας, είναι το Patras IQ να καθιερωθεί από μια τοπικής και εθνικής εμβέλειας έκθεση, σε ένα διεθνές αναπτυξιακό γεγονός, που θα προσελκύει ιδέες και επενδύσεις στην περιοχή μας».

Share on Facebook0Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.