Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα, με τοποθετήσεις βουλευτών.

Η απλή αναλογική είναι το εργαλείο για το χτύπημα στις δομές της διαπλοκής και με την έννοια αυτή θα πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα κόμματα, ανέφερε κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης και πρόσθεσε ότι «τα 200 εκατ. ευρώ που οφείλει στις τράπεζες το ΠΑΣΟΚ και άλλα τόσα η Ν.Δ., είναι το αποτέλεσμα των καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων».

Απαντώντας στο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κυβερνησιμότητα, ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι το επιχείρημα ίσχυε όταν υπήρχαν ισχυρά πολιτικά κόμματα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο όταν «οι δομές διαλύονται σε συνθήκες πολυδιάσπασης της πολιτικής αντιπροσώπευσης».

Ανέφερε μάλιστα σαν παράδειγμα, ότι στις εκλογές του Μαΐου του 2012, τα κόμματα που έλαβαν ποσοστά κάτω του 3% συγκέντρωσαν αθροιστικά το 20% των ψήφων και αν είχαν μπει στη Βουλή η Ν.Δ θα είχε σχηματίσει κυβέρνηση με τα όμορα κόμματα, τα οποία λόγω του εκλογικού συστήματος εκβιάστηκαν να ενταχθούν τεχνητά στη Ν.Δ.

Έντονη κριτική στην Ν.Δ. και την Κεντροαριστερά, άσκησε  ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Kαταλόγισε στην «συντηρητική παράταξη» ότι ιστορικά ήταν πάντα υπέρ ενισχυμένης αναλογικής και αναφέρθηκε στο «τριφασικό εκλογικό σύστημα» το οποίο είχε εφαρμόσει η ΕΡΕ το 1956 με αποτέλεσμα, ενώ είχε το 47% των ψήφων να καταλάβει το 55% των εδρών.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Κεντροαριστερά για καιροσκοπισμό και σύμπλευση με την συμπαράταξη, με συντηρητική παράταξη, παρά το ότι είχε καταθέσει ανάλογο σχέδιο νόμου λίγους μήνες πριν, και ενώ όπως είπε, το Κέντρο παραδοσιακά ήταν υπέρ του συστήματος της απλής αναλογικής.

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου μετά τα 17 έτη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η γενικότερη τάση στην Ευρώπη, είναι υπέρ της μείωσης του ορίου ηλικίας και ότι ανάλογη ήταν και εισήγηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η επιλογή του εκλογικού συστήματος είναι επιλογή για το τι είδους εκλογικό σύστημα θέλουμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό; Εμείς θέλουμε να κυβερνάνε οι πολίτες και όχι οι ελίτ» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Στην 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στην Ολομέλεια  και στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, για να προσθέσει ότι και μόνον λόγω αυτής της μνήμης «δεν δίνουμε δικαίωμα στους οπαδούς της χούντας, στους νεοναζί να μας κάνουν μαθήματα Δημοκρατίας».

Κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στην απαίτηση της κοινωνίας για Δημοκρατία και είναι συνεπές ως προς τη δημοκρατική πορεία της χώρας. Επιχειρηματολόγησε ότι με το σ/ν ανοίγει «ο δρόμος για την πολιτική με Π κεφαλαίο», ότι η απλή αναλογική αποδομεί τη λογική της χαμένης ψήφου, ότι καταργεί το δικομματισμό και ενισχύει τη σχέση κοινωνίας – Πολιτείας. Σημείωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια και τόνισε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέχθηκαν με μπόνους, θα ψηφίσουν ένα νόμο που καταργεί το μπόνους. «Αυτό αποδεικνύει ότι θέτουν πρώτο το καθήκον που τους ανέθεσε ο λαός» και ότι «δεν κάνουν καριέρα».

Συζήτηση άνευ ουσίας για λόγους αποπροσανατολισμού, χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς. Ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι η Χρυσή Αυγή θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία και ότι με την αποχώρηση αποδεικνύει ότι δεν είναι ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ -κόμματα που, όπως είπε, «βλάπτουν σοβαρά την πατρίδα». Αναφέρθηκε στις δυο τροπολογίες που κατέθεσε η Χ.Α. και αφορούν τη θέσπιση της επιστολής ψήφου και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200.

Το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης και όχι της ετελεστικής εξουσίας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και σημείωσε ότι το θέμα είναι ενδεχομένως ευρύτερο. Αναφερόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ηττάται στο θέμα του εκλογικού νόμου και γι’ αυτό στη συνέχεια φέρνει άμεσα στη Βουλή το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία εντάσσει τη νομοθέτηση της άμεσης επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, μια ρύθμιση που -όπως είπε- επιστρέφει την Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο.

Με αναφορά στην 42η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ξεκίνησε την ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος προσέθεσε ότι στονβαθμό που η χούντα ευθύνεται για το διαμελισμό της Κύπρου, «τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής δεν δικαιούνται να μιλούν για την Κύπρο». Ο κ. Παφίλης επέκρινε το μέτρο του 3% για είσοδο στη Βουλή που προβλέπεται στο σ/ν για τον εκλογικό νόμο, σημειώνοντας ότι εάν, για παράδειγμα, μείνουν έξω από τη Βουλή πέντε κόμματα με 2,8% σημαίνει ότι με όρους απλής αναλογικής θα μείνει εκτός Βουλής η κομματική προτίμηση του 14% όσων έχουν ψηφίσει. Το ΚΚΕ συμφωνεί με την ψήφο στα 17 έτη και επιδοκιμάζει την κατάργηση του μπόνους. Κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση του 3% και υπερψηφίζει εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές.

Εργαλείο διαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης στην ομιλία του στην Ολομέλεια επί του σχεδίου νόμου για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων.

«Το Ποτάμι, μακριά από παιχνίδια εντυπώσεων, εγκαίρως, από τον περασμένο Δεκέμβριο, κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο μια ολοκληρωμένη πρόταση, που ήταν καρπός μιας διαφορετικής φιλοσοφίας», ανέφερε ο Σπύρος Δανέλης, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να αξιοποιήσει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως σήμερα, ανοίγοντας ουσιαστικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα.

«Πλήρη νόθευση» της λαϊκής βούλησης, χαρακτήρισε το μπόνους των 50 εδρών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γεώργιο Καρράς. Για το θέμα της ψήφου των αποδήμων είπε ότι, η Ελλάδα είναι χώρα μεταναστών και το κόμμα του θα ψηφίσει όποιο νόμο έρθει στην Βουλή, είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση. Πρόσθεσε επίσης, ότι για όσους Έλληνες είναι κάτοικοι εξωτερικού, αλλά εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, δεν υπάρχει πρόβλημα και για τους άλλους ομογενείς να υπάρξει μελέτη.

Εξέφρασε την αντίθεή του στην διαίρεση των περιφερειών και κατέληξε ότι η οικονομική κρίση απαιτεί συναινέσεις «για να μπορεί η χώρα να εκπροσωπείται με σοβαρότητα».

 
 

πηγή: «Έθνος»

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.