Τεράστια εξακολουθούν να είναι τα κενά σε θέσεις νηπιαγωγών στην Αιτωλοακαρνανία – Μία νηπιαγωγός καλείται να ανταπεξέλθει σε τμήμα 38 παιδιών στο νηπιαγωγείο Θέρμου- κλειστά παραμένουν πέντε νηπιαγωγεία στο Νομό

Πονοκέφαλος έχει γίνει  για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, η τοποθέτηση της πρώτης… «φουρνιάς»  των αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία της Αιτωλοακαρνανίας. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς  βρήκε κλειστά 20 νηπιαγωγεία στην Αιτωλοακαρνανία . Με τους αναπληρωτές νηπιαγωγούς που προσελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες, τα κλειστά νηπιαγωγεία μειώθηκαν σε πέντε, με τους γονείς να περιμένουν τη δεύτερη φάση προσλήψεων που αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα, για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Πρόκειται για το νηπιαγωγείο Αγίου Βλασίου, Σπάρτου, Βαρετάδας Αμφιλοχίας, Τρύφου (παράρτημα Κομπωτής) και Ποταμούλας. Πολλά είναι όμως και τα νηπιαγωγεία του νομού που συνεχίζουν να υπολειτουργούν, αφού ένας εκπαιδευτικός καλείται να ανταπεξέλθει σε τμήματα με 25, 30 ή και περισσότερα παιδιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του νηπιαγωγείου Θέρμου, ενός σχολείου που καλύπτει ολόκληρο τον δήμο Θέρμου και στο οποίο διδάσκονται παιδιά ακόμη και από τα πιο απομακρυσμένα χωριά (Κοκκινόβρυση, Ταξιάρχη, Ανάληψη και αλλού).  Για το νηπιαγωγείο Θέρμου δεν έγινε πρόσληψη αναπληρωτή νηπιαγωγού, αφού αναμένεται να λήξει η άδεια της δεύτερης νηπιαγωγού και στη συνέχεια, αφού αυτή ανανεωθεί, να έρθει αναπληρώτρια νηπιαγωγός , πλέον με τη δεύτερη φάση προσλήψεων.

Η μία και μοναδική εκπαιδευτικός, προϊσταμένη του σχολείου κα Σοφία Αγνίδη, προσπαθεί σε συνεννόηση με τους γονείς να διαχειριστεί την όλη κατάσταση από την αρχή της χρονιάς. Η ίδια μιλώντας στο «Γ» εξηγεί ότι έχει αναφέρει το ζήτημα στην Πρωτοβάθμια και η λύση που της προτάθηκε ήταν , μέχρι να έρθει αναπληρώτρια, να μην δέχεται τα προνήπια. «Δεν  μπορώ να διαλέξω παιδιά. Παρότι τα περισσότερα δρομολόγια δεν έχουν ξεκινήσει, πολλοί γονείς είναι πρόθυμοι να φέρνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους  από απομακρυσμένες περιοχές του δήμου. Δεν μου είναι εύκολο να απορρίψω κάποιον», σχολιάζει η ίδια που δηλώνει αγανακτισμένη από την όλη κατάσταση και δεν κρύβει το παράπονό της που δεν δόθηκε εξαρχής προτεραιότητα στο νηπιαγωγείο Θέρμου και ζητά να έρθει αναπληρώτρια νηπιαγωγός άμεσα.

Το απόγευμα της προηγούμενης  Πέμπτης η εκπαιδευτικός κάλεσε σε συνέλευση γονείς και κηδεμόνες για να συζητήσουν το πρόβλημα. Οι γονείς αποφάσισαν να συλλέξουν υπογραφές για να ζητήσουν να έρθει άμεσα αναπληρωτής νηπιαγωγός στο νηπιαγωγείο του Θέρμου: «ψηφίσαμε… υπομονή. Και ζήτησα από τους γονείς, όποιοι και όσες μέρες μπορούν, να κρατούν τα παιδιά σπίτι, για να μπορεί να γίνεται το μάθημα με το δυνατόν καλύτερο τρόπο», λέει η κα Αγνίδη.

Σε επικοινωνία που είχε το «Γ» με τον Προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοακαρνανίας κ. Θωμά Λευτεράτο, ο προϊστάμενος εξήγησε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια με το να κατανείμει τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους με τρόπο που να μπορούν, έστω και με τις όποιες δυσκολίες, να λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία. «Μπορεί να μην είναι το απόλυτα τυπικό, αλλά η κατανομή που έγινε από την Πρωτοβάθμια είχε ως εξής: εκεί που υπήρχαν τέσσερα κενά, στείλαμε τρεις εκπαιδευτικούς, εκεί που υπήρχαν τρία κενά, στείλαμε δύο, όπου υπήρχαν δύο κενά στείλαμε έναν και όπου υπήρχε ένα κενό, δεν στείλαμε κανέναν. Το πρόβλημα στο Θέρμο το γνωρίζουμε και είναι προτεραιότητα μας, με την ανακοίνωση της δεύτερης φάσης αναπληρωτών», λέει ο κ. Λευτεράτος.

 Ο ίδιος αναφέρεται σε μια από τις χειρότερες χρονιές σε επίπεδο κενών σε εκπαιδευτικούς. Όπως εξηγεί το νηπιαγωγείο του Θέρμου, όπως και άλλα, δεν καλύφθηκαν και για τον λόγο ότι οι αναπληρωτές που ήρθαν προορίζονται για ολοήμερα νηπιαγωγεία και όχι για πρωινά . «Για αυτά τα σχολεία μας έστειλαν ελάχιστους αναπληρωτές. Η λύση για τις επόμενες ημέρες ίσως είναι να μην παρακολουθούν τα προνήπια. Είμαστε και εμείς σε δύσκολη θέση», λέει ο ίδιος. Όπως εξηγεί, παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα νηπιαγωγεία του νομού. Στο νηπιαγωγείο της Κατοχής διδάσκονται 49 παιδιά από δύο νηπιαγωγούς, το 3ο νηπιαγωγείο Βόνιτσας με 25 παιδιά έχει έναν νηπιαγωγό, στη Λυγιά Ναυπάκτου υπάρχει μία νηπιαγωγός για  27 παιδιά , σε νηπιαγωγείο του Μεσολογγίου με 53 παιδιά, αντί για τέσσερις νηπιαγωγοί διδάσκουν τρεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσπάθειας να δοθεί προτεραιότητα στα νηπιαγωγεία με τα περισσότερα νήπια, είναι το παράδειγμα του 3ου νηπιαγωγείου Αμφιλοχίας, με έξι εγγεγραμμένα παιδιά, που μέχρι πρότινος ήταν κλειστό και άνοιξε με απόσπαση της νηπιαγωγού από τον Σπάρτο, με αποτέλεσμα να κλείσει το νηπιαγωγείο στον Σπάρτο και οι γονείς των τριών νηπίων που έχουν γραφτεί στο νηπιαγωγείο, να περιμένουν τη δεύτερη φάση αναπληρωτών για να στείλουν τα παιδιά τους.

Οι επόμενες προσλήψεις αναμένεται να γίνουν μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και να δοθεί επιτέλους λύση στην όλη κατάσταση.

πηγή: Εφημερίδα Γεγονός

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.