Σε επιστολή της η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά και τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη, σχολιάζει τη φημολογούμενη μεταφορά των Πανεπιστημιακών Σχολών του Αγρινίου και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα και ζητά να μάθει ποιος είναι ο σχεδιασμός για τα δύο Ιδρύματα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας δικαιούται να πληροφορηθεί ποιες σκέψεις υπάρχουν και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων για τα δύο αυτά, ζωτικής σημασίας, ιδρύματα ώστε να σταματήσει μια για πάντα η παραφιλολογία για το μέλλον τους».

 

Αναλυτικά η επιστολή της κ.Σταρακά:

Είναι γνωστό ότι το σχέδιο «Αθηνά», που αφορούσε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όχι μόνο δεν κατάφερε να επιλύσει χρόνιες παθογένειες, αλλά προσέθεσε και νέες, μέσα σε ένα πλαίσιο περικοπών, αλλά και «συνεννοήσεων» μεταξύ διαφόρων, υπηρεσιακών και μη, παραγόντων.

Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας οι τοπικές κοινωνίες είχαν πάντα στη στόχευσή τους τη διατήρηση της αυτονομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Αυτά τα αιτήματα η προηγούμενη κυβέρνηση τα μετέτρεψε σε δύο απολύτως εξαρτώμενες δομές εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αντίστοιχα, αμφότερα με έδρα την Πάτρα.

Δυστυχώς όμως, μέσα σε ελάχιστο διάστημα είχαμε πρώτα την φημολογία περί κατάργησης των ΤΕΙ, με πιθανό θύμα και το ΤΕΙ Μεσολογγίου ένα από τα παλιότερα ιδρύματα της χώρας με έτος ίδρυσης το 1981, που ευτυχώς διαψεύστηκε αρμοδίως, και στη συνέχεια καταιγισμό δημοσιευμάτων που παρουσιάζουν τις Πανεπιστημιακές σχολές του Αγρινίου ως «βάρος» για το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Με την πρυτανεία του ιδρύματος, μάλιστα, να μην απορρίπτει τον βασικό πυρήνα αυτών των δημοσιευμάτων. Όπως μάλιστα πληροφορηθήκαμε ενθαρρύνθηκε και ψηφοφορία των καθηγητών αναφορικά με το χωροταξικό των σχολών, που προκρίνει την μεταφορά των σχολών στην Πάτρα, ενώ κάτι ανάλογο αναμενόταν και από τους φοιτητές σήμερα, Πέμπτη 19/3.

Εμείς, ως Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, θα έχουμε συνάντηση με τους φοιτητές αύριο, Παρασκευή 20/3 προκειμένου να ακούσουμε τις θέσεις και να διαπιστώσουμε τις αγωνίες τους. Αλλά για την χωροταξία και τις προοπτικές των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα αποφασίζει το Υπουργείο σας.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο έχει σχολές που τα γνωστικά τους αντικείμενα είναι συνδεδεμένα με την τοπική οικονομία και τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Παράλληλα, η ακαδημαϊκή δραστηριότητα της πόλης είναι στην τρίτη δεκαετία της, με συνέπεια και προσφορά, ενώ έχει διακοπεί από αποφάσεις του κεντρικού κράτους μόνο μια φορά, με την «ετσιθελική» παύση της λειτουργίας της τότε Οικονομικής Σχολής.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να ληφθεί υπόψη η στρατηγική σημασία αυτών των ιδρυμάτων για τις τοπικές οικονομίες που από αβλεψία και ανικανότητα δεν υπήρξε ακόμη πιο μεγάλη και πιο αμφίδρομη. Την ώρα που το ελληνικό κράτος έχει δημιουργήσει υποδομές και έχει δαπανήσει χρήματα των φορολογουμένων, που όμως ανέξοδα κάποια δημοσιεύματα απαξιώνουν, παρότι υπάρχει δυναμική για ανάπτυξη των ιδρυμάτων και όχι ανάγκη για αναστολή λειτουργίας τους.

Κύριοι Υπουργοί,

Γνωρίζοντας ότι η οικονομική συγκυρία στη χώρα παραμένει κρίσιμη, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας δικαιούται να πληροφορηθεί ποιες σκέψεις υπάρχουν και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων για τα δύο αυτά, ζωτικής σημασίας, ιδρύματα ώστε να σταματήσει μια για πάντα η παραφιλολογία για το μέλλον τους. Παρακαλώ, για την απάντησή σας ώστε να σταματήσουμε τη περαιτέρω απαξίωση μιας δοκιμαζόμενης περιοχής της χώρας με τεράστια ελλείμματα σε επενδύσεις και αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Share on Facebook1Tweet about this on Twitter2Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.