Σε ναυάγιο κινδυνεύει να οδηγηθεί η σημερινή συνάντηση των αγροτών με τον Πρωθυπουργό πριν ακόμη διεξαχθεί μετά τις εσωτερικές αντιθέσεις στο αγροτικό κίνημα, οι οποίες οδήγησαν χθες εκπροσώπους του μπλόκου των Τεμπών και εκείνου στις Μικροθήβες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστούν στη σημερινή  συνάντηση.

Στον αντίποδα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αμέσως μετά το πέρας της κυβερνητικής σύσκεψης αργά χθες το βράδυ, με αντικείμενο τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο κ. Τσίπρας στους αγρότες, δήλωσε ότι κυβερνητική επιθυμία παραμένει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση των αγροτών στη συνάντηση, αλλά – όπως είπε χαρακτηριστικά – η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο ποιοι θα εκπροσωπήσουν τους αγρότες στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και αν δεν αλλάξει κάτι στις 12:00 την πόρτα του Μαξίμου θα περάσουν 17 αγρότες, 5 από τη Θεσσαλία, 5 από τη Μακεδονία, ένας από την Κρήτη, 2 από την Πελοπόννησο, 3 από το Πανελλαδικό και ένας από την Πρωτοβουλία.

Οι αγρότες του μπλόκου στη Νίκαια ζητούν συνάντηση μεθαύριο Τρίτη, μαζί τους συντάσσονται οι αγρότες της Κρήτης που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία, ενώ οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κυρίως εκείνοι της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην Εξοχή δεν θα πάνε σε καμία συνάντηση.

Αλλάζει το status quo στην οδό των Βαλκανίων   

Εξίσου δύσκολη φαίνεται είναι η κατάσταση στο προσφυγικό μετά την απόφαση των Σκοπίων να απαγορεύσουν τη διέλευση σε Αφγανούς και της Αυστρίας να συγκαλέσει για την ερχόμενη Τετάρτη σύσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας χθες αργά το βράδυ τις εξελίξεις στην Ειδομένη στη διάρκεια συνέντευξης του στο Κανάλι της Βουλής δήλωσε ότι  η ΠΓΔΜ παραβίασε την συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε ρητά ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου τα σύνορα θα είναι ανοιχτά.

«Ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο κ. Μουζάλας ο οποίος βέβαια όλες τις προηγούμενες μέρες εξέφραζε φόβους ότι θα κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας. Αυτή τη στιγμή στα σύνορα με τα Σκόπια στην ελληνική πλευρά βρίσκονται εγκλωβισμένοι περί τους 4.500 ανθρώπους.

Ιδιαίτερα αρνητική για την Ελλάδα ήταν και η απόφαση της Αυστρίας να συγκαλέσει για την ερχόμενη Τετάρτη διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό και μάλιστα λίγες ημέρες μετά το πλαφόν που επέβαλε στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται στο έδαφός της και την προφορική συμφωνία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Παρασκευή ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 6 Μαρτίου.

Ενδεικτική του πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη με το προσφυγικό είναι η άνοδος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος των Ελευθέρων στην Αυστρία το οποίο μέσα σε ένα μήνα αύξησε το ποσοστό του κατά δύο μονάδες και προηγείται με 32% αλλά και τα χθεσινά γεγονότα στη Δρέσδη όπου Γερμανοί πολίτες πανηγύριζαν βλέποντας να καίγεται ξενώνας που θα φιλοξενούσε πρόσφυγες.

πηγή: Ναυτεμπορική / Δημήτρης Χατζηνικόλας

 

Share on Facebook1Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someone
 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.