Στη λογική ότι και τα πρόσωπα… γράφουν ιστορία κινείται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει ζητήσει από τους στενούς συνεργάτες του να ακτινογραφήσουν πλήρως τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών σε κάθε περιφέρεια, ώστε να αναδειχθούν τα μάχιμα, ικανά και πιστά στο σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ στελέχη για τη διάσωση της χώρας από το πισωγύρισμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τον Αρ. Μπαλτά, ο οποίος αναμένεται να κατέβει στην Α’ Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Θ. Μικρούτσικου, όπως και του καθηγητή Κ. Δουζίνα, ενώ συζητείται η κάθοδος του Ν. Κοτζιά στο Επικρατείας ή στην Α’ Αθήνας, του Χρ. Βερναρδάκη στην Α’ Αθήνας και του Χρ. Σπίρτζη ενδεχομένως στην Αττική, ενώ η Ρ. Αντωνοπούλου μετακομίζει στην Α’ Αθήνας από το Επικρατείας

Είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολη διαδικασία η αναζήτηση υποψηφίων βουλευτών που να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στη λίστα. Το σίγουρο είναι ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός αφενός έχει αποφασίσει να εντάξει στα ψηφοδέλτια εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς με θετικό δείγμα γραφής και αφετέρου να σηματοδοτήσει τη διεύρυνση του κόμματος προς τους άλλους όμορους χώρους.

Παρότι το παζλ του Επικρατείας θα συμπληρωθεί την προσεχή εβδομάδα, εντούτοις όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει μια νέα ομάδα -ούτως ή άλλως η κυρία Αγλαΐα Κυρίτση αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-, ενώ οι άλλοι βουλευτές του Επικρατείας, οι κ. Τσουκαλάς, Σκουρλέτης και η Ράνια Αντωνοπούλου θα είναι, όπως όλα δείχνουν, υποψήφιοι σε άλλες περιφέρειες.

Εγκυρότατες πληροφορίες επίσης υπογραμμίζουν ότι έχει σχεδόν «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του γνωστού μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, όπως και του καθηγητή του LSE, Κ. Δουζίνα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει μέχρι το… παραπέντε της ανακοίνωσης των υποψηφίων του Επικρατείας να εξασφαλίσει δύο ισχυρές υποψηφιότητες κατ’ αρχάς για το Επικρατείας ή για τις μεγάλες περιφέρειες. Το κοινό μυστικό στο ρετιρέ της Κουμουνδούρου είναι ότι βολιδοσκοπούνται πρόσωπα με στίγμα διεύρυνσης, καθώς τα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η μάχη δεν πρόκειται να κερδηθεί μέσω της αντιπαράθεσης με τους «αποχωρούντες» με την «Αριστερή Πλατφόρμα». Σχεδόν μία δεκάδα εξωκοινοβουλευτικών υπουργών επί Τσίπρα εξετάζεται -και στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής- να μπουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι δεν έχουν ήδη συμπληρωθεί οι λίστες έγκειται και στο ότι καταγράφονται αντιδράσεις από νυν βουλευτές και επιλαχόντες για την πιθανή «εισβολή» υπουργών στις εκλόγιμες θέσεις.

Ο συνωστισμός υποψηφίων συνεχίζεται ακόμη και αυτές τις ώρες και δεν θα σταματήσει μέχρι την αυριανή -όπως φαίνεται- συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Μέχρι στιγμής πάντως (η σχετική συνεδρίαση κρατούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ) οι συζητήσεις αφορούν στην κάθοδο: του τέως υπουργού παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά στη Β’ Αθήνας, του Νίκου Κοτζιά στο Επικρατείας ή στην Α’ Αθήνας, του Χριστόφορου Βερναρδάκη στην Α’ Αθήνας (ήταν υποψήφιος και τον Ιανουάριο), του Χρήστου Σπίρτζη ενδεχομένως στην Αττική, μπορεί όμως και στη Β’ Αθήνας, καθώς η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι εκεί μπορεί να γίνει ισχυρό βήμα διείσδυσης στον σοσιαλιστικό χώρο, του Δημήτρη Μάρδα και του Ν. Παρασκευόπουλου στη Θεσσαλονίκη (των δύο τέως υπουργών επί Τσίπρα), του Γ. Κατρούγκαλου στη Β’ Αθήνας, του Ν. Τόσκα στο Επικρατείας (ενδεχομένως), του Κ. Φωτάκη (αναπληρωτή υπουργού Ερευνας και Τεχνολογίας) κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι εμπειρότατο στέλεχος της Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι η τελική απόφαση για την ένταξη των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών στις λίστες θα ληφθεί με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ουδείς από το επιτελείο θέλει να ταράξει τις υπάρχουσες ισορροπίες, ειδικά με βουλευτές που στήριξαν στις κρίσιμες φάσεις την πολιτική Τσίπρα.

Από το Επικρατείας μετακομίζουν πάντως στην Α’ Αθήνας, εκτός απροόπτου, η Ράνια Αντωνοπούλου και στη Β’ Αθήνας ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο για την προώθηση της προεκλογικής καμπάνιας στην Κουμουνδούρου.

Κάποιοι λένε ότι δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στις λίστες και ο Π. Νικολούδης παρότι είναι υπηρεσιακός υπουργός, ενώ οι φήμες για την κάθοδο του Γιώργου Τσίπρα είναι ανακριβείς απολύτως, καθώς παραμένει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Σε πρόσφατη άλλωστε συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου αποφασίστηκε ότι οι νυν γενικοί γραμματείς δεν μπορεί να επιστρέφουν ως υποψήφιοι βουλευτές, αλλά να συνεχίσουν την πορεία τους στα κρίσιμα πόστα.

Στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται να είναι ο πρώην γενικός γραμματέας, Γ. Θεωνάς, ο Ν. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕ), ο Μάρκος Μπόλαρης, η Μαρία Γιαννακάκη κ.ά.

Λέγεται τέλος ότι αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη κουβέντα που αφορά στη συνεργασία με στελέχη από το παπανδρεϊκό επιτελείο, που αν επιβεβαιωθεί, θα αφορά στην ένταξή τους σε λίστες της περιφέρειας.

 

πηγή: “Έθνος” – Φώφη Γιωτάκη

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.