Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η δεύτερη Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών στη φιλόξενη πόλη της Ρόδου, από τις 23 ως τις 25 Οκτωβρίου 2015.

Στην εν λόγω Συνδιάσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γεώργιος Φαλτσέτος, με συγκεκριμένες προτάσεις.

Τη διοργάνωση της συνδιάσκεψης ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο οικοδεσπότης Φίλιππος Τριομμάτης, Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης για την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και ο Ευάγγελος Μιχάλης Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Σαρωνικού – Συντονιστής του Δικτύου Συμπαραστατών.

Κατά την διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίας απηύθυναν χαιρετισμό οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου της Ρόδου.

Γραπτό χαιρετισμό στη Συνεδρίαση απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θεσμό ως ένα σημαντικό εργαλείο για τον πολίτη, που συμβάλλει στη διεκπεραίωση των αιτημάτων του και αποκαθιστά τις αδικίες, όταν προκύπτουν.

Γραπτό χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτριος Κρεμαστινός, καθώς και οι βουλευτές Ν. Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Μάνος Κόνσολας.

Από τους εισηγητές και ομιλητές στη Συνδιάσκεψη αναπτύχθηκε και εξειδικεύθηκε η αξία του νεοπαγούς για την Ελλάδα θεσμού του Συμπαραστάτη. Ειδικότερα, αξιολογήθηκε η δυνατότητα του πολίτη να προσφεύγει στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών με τις περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται δηλαδή να κινήσει χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, γεγονός που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του κράτους δικαίου.

Ο Συμπαραστάτης, αφενός αποτελεί την πρώτη αιρετή ανεξάρτητη αρχή διαμεσολάβησης στη δημόσια Διοίκηση και μάλιστα στον πιο κοντινό θεσμό στον πολίτη, αυτόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφετέρου διασφαλίζει τη δυνατότητα, ώστε μια διαφορά να λυθεί με διαμεσολάβηση, τηρώντας τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της αμεροληψίας και της διαφάνειας.

Περαιτέρω, τονίσθηκε, ότι στην εποχή της κρίσης, ο θεσμός του Συμπαραστάτη εισήγαγε κάτι καινούργιο και πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί ως πυρήνας μιας διαφορετικής δημοκρατικής αντίληψης. Είναι ο ενδιάμεσος διαμεσολαβητής μεταξύ του πολίτη και των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου και  έχει ως σκοπό να συνδράμει στην καταπολέμηση φαινομένων κακοδιοίκησης. Πρωταρχικής σημασίας ζήτημα αποτελεί η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών.

Ακολούθως, κύρια εργασία της συνδιάσκεψης αποτέλεσε η αναβάθμιση του ιδρυθέντος το 2012 Δικτύου Συμπαραστατών σε νομικό πρόσωπο, με την παράλληλη διαμόρφωση προς τον σκοπό αυτό ενός καταστατικού. Ο πρωτεύων λόγος της συγκρότησης του Δικτύου σε αυτοτελές νομικό πρόσωπο είναι η υποστήριξη του έργου των επιμέρους Συμπαραστατών, θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών ανεξάρτητης διαμεσολάβησης. Αυτή η κίνηση θα συνδράμει τόσο στην εξάπλωση , όσο και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του θεσμού του Συμπαραστάτη.

Στο δεύτερο μέρος της συνδιάσκεψης οι Συμπαραστάτες συζήτησαν και κατέληξαν σε συγκεκριμένες προτάσεις με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία του θεσμού σε όλη τη χώρα. Επίσης, συζήτησαν και συμφώνησαν σε προτάσεις που θα κατατεθούν στο διάλογο κατά την αναμενόμενη αναμόρφωση του ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης), την οποία έχει προαναγγείλει ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας.

 
 

Αφήστε το σχόλιό σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.